Astrantia carniolica Rubra – Zeeuws knoopje

Astrantia carniolica Rubra

Zeeuws Knoopje

Astrantia carniolica Rubra of Zeeuws knoopje is een rijkbloeiende vaste plant met roze rode bloemen, die goed als snijbloem en in droogboeketten te gebruiken zijn.

Astrantia is een geslacht met veel soorten bloemen in witte, roze en rode kleuren. De bloemen zijn fijn en zijn omgeven door opvallende schutbladen en staan op lange stelen boven het blad. Astrantia carniolica Rubra wordt tot ongeveer 60 cm hoog en is winterhard.

De plant komt mooi tot zijn recht als hij in grotere hoeveelheden wordt aangeplant. Houdt 7 à 9 stuks per vierkante meter aan. Astrantia’s staan mooi in een vaste planten border, in de bostuin of in een cottagetuin.

Standplaats Astrantia carniolica Rubra

De plant kan in zon en halfschaduw staan. De voorkeur gaat uit naar een plek in halfschaduw, waarbij de plant volop bloemen zal vormen. Bij een standplaats in de zon moet de grond voldoende vochtig zijn en niet uitgedroogd raken.
De grond kan het best licht vochtig, maar waterdoorlatend zijn. Zorg verder voor humus- en voedselrijke grond.

Bloei en blad

Astrantia carniolica Rubra is een langbloeiende plant met opvallende roze rode bloemen. De bloemen worden omgeven door opvallende schutbladen. De bloei is vanaf juni en kan tot in september doorgaan, zeker als uitgebloeide bloemen verwijderd worden.

De bloemen trekken bijen en zijn geschikt als snijbloem en kunnen ook goed als droogbloemen in boeketten worden toegepast.

De polvormende plant heeft ingesneden groen blad en is in de winter bladverliezend.

Verzorging Astrantia carniolica Rubra

  • Scheur de plant in het voorjaar voor vermeerdering en om de planten in goede conditie te houden.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen voor een uitbundige doorbloei.
  • Voorkom meeldauw door te zorgen dat de grond niet te droog wordt en de planten niet te dicht op elkaar te zetten.

Verschillende soorten Astrantia

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en de tuin is al twintig jaar mijn tweede huis. Met mijn groene vingers wroet ik in de aarde en ik deel dit plezier graag met jullie! Ik vind het erg leuk wanneer je een reactie achterlaat op mijn artikel. Wil je meer weten over mij? Klik dan hier!