Callistemon Citrinus – Lampenpoetser

Callistemon Citrinus – Lampenpoetser

Callistemon Citrinus of Lampenpoetser is in Nederland alleen als kuipplant te houden. De struik is namelijk niet winterhard. Hij overleeft temperaturen tot +5 graden Celsius. In de winter moet de struik dus binnengehaald worden.

Algemene informatie

Callistemon Citrinus is een prachtige groenblijvende plant, die maandenlang bloeit met fel roze/rode borstelvormige pluimen. Aan deze pluimen dankt de plant de naam lampenpoetser, vroeger werd met een soortgelijke borstel flessen schoongemaakt.

De plant geeft een citroengeur af bij het kneuzen van blad, vandaar de naam Citrinus. Het blad is grijs/groen van kleur.

Standplaats Callistemon Citrinus

De struik staat graag in de zon en kan goed in de wind staan. Tegen vorst kan de plant echter totaal niet. Het best kan de struik binnen gezet worden in de winter. Blijft hij buiten staan dan is er zeer goede vorstbescherming nodig.buttonCallistemon Citrinus houdt van zure grond, die humusrijk is en voldoende vocht bevat. De grond moet echter wel goed waterdoorlatend zijn. Geef de struik geen kraanwater, dit bevat te veel kalk.

Bloei

Callistemon Citrinus is een langbloeiende plant. Van mei tot augustus zitten er borstelvormige roze/rode pluimen aan de plant, de bloemkelken vallen al snel af. De borstelvormige pluimen geven de plant een grote sierwaarde. Verder worden er grijze vruchtjes gevormd.

Snoei Callistemon Citrinus

Direct na het planten van een jonge plant is het goed om de beschadigde delen en zwakke takken eruit te snoeien. De overige takken kunnen 1/3 deel terug gesnoeid worden. De plant kan zo goed wortels vormen en nieuwe scheuten maken.

Voor het onderhoud van de plant is het aan te raden om direct na de bloei te snoeien tot de eerst volgende knop aan elke tak. Zo wordt groei van de takken gestimuleerd en zal de plant het volgende jaar weer volop bloeien.

Callistemon Citrinus, die nooit gesnoeid is, zal er open en slordig uit gaan zien.Door over drie jaar verdeeld flink terug te snoeien kun je proberen om er weer een mooie plant van te maken. Snoei jaarlijks na de bloei drie takken terug tot ongeveer 5 cm boven de grond. De plant zal reageren door nieuwe scheuten te maken.

 

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

34 Reactiesnaar “Callistemon Citrinus – Lampenpoetser”

 1. wieke schreef:

  mag de “lampenpoetser ’s winters ook gewoon in de kamer staan?

  • admin schreef:

   Nee, hij moet wel koel staan, bijvoorbeeld in een schuur met een raam.

  • Anneke schreef:

   Mijn lampenpoetser staat nog steeds buiten en staat te bloeien, het lijkt wel lente!

   • Wineke schreef:

    Anneke, is die van jou nu dan ook dood?
    De mijne stonden ook te bloeien,
    Toen kwam de sneeuw, en ondanks dag erna naar beschutte oorden zijn ze volgens mij kapot gevroren, helemaal bruin.
    Kijken of zo’n deel snoeibeurt iets oplost voor volgend jaar?

    • G.K. schreef:

     Hoi,
     De onze heeft vorig jaar tot augustus uitbundig gebloeid. Heb hem daarna niet gesnoeid want dacht dat snoeien niet mocht. Plant bleef echter groen, ook bij overwinteren in de garage. Na hem vorige week weer buiten te hebben gezet is hij in no time helemaal bruin geworden. Heb nu alle takken tot de stam terug gesnoeid en hoop dat hij weer zal uitlopen. Of moet ik de stam ook nog tot 5 cm boven de grond terug snoeien?

     • Wineke schreef:

      Er staat ergens op deze pagina dat volledig snoeien een dode plant veroorzaakt, zou ik niet doen dus. de mijne heeft alleen onderaan nog keurig grown blad, dus omdat hij toch al lelijk is heb ik m nu teruggesnoeid tot eerste oog achter de bloei.

  • Yvonne schreef:

   Ik heb hem nu voor het 3e jaar buiten staan. Nooit binnengehaald en hij staat weer prachtig in bloei. Wel ieder jaar na de bloei wat teruggesnoeid . Nu dit jaar in een grotere pot geplaatst.

 2. maria schreef:

  Ik heb de plant uit de tuin gehaald. Moet hij ook gesnoeid worden?

 3. nadja schreef:

  ik heb hem nog nooit gesnoeit en binnen gezet..vorig jaar bloeide hij na de winter..nu weer na de winter..en van locatie verplaatst..geeft hij geen enkel teken van groen..het is allang lente nu..wat moet ik doen?

 4. ingrid schreef:

  hallo

  Ik heb in het voorjaar ook deze mooie plant gekocht zat vol met bloem.
  Naar een aantal weken is de bloem uitgebloeid, heb toen geen nieuwe bloem meer gekregen waar ligt dat aan.

 5. Jacky schreef:

  Hallo,

  hoe moet ik deze plant bemesten?
  mag dit met 20-20-20?

 6. steven schreef:

  Hallo kan ik deze plant momenteel nog gaan snoeien? Of is dit te laat?

 7. Jolanda schreef:

  Goedendag,

  Wij hebben deze struik in een pot staan. Hij bloeit nu prachtig, maar krijgt nu rood/bruin blad.
  Wat kan er aan de hand zijn?

 8. Wim van de graaf schreef:

  Lampen poetser staat in de slaapkamer koel verliest grijze bladeren hoe komt dat.

 9. Wim van de graaf schreef:

  U zou een bericht melden over de lampen poetser.

 10. ARLETTE schreef:

  lampenpoetser staat altijd buiten zelfs bij vriesweer,komt er altijd heelhuids terug in bloei

 11. Wim van de graaf schreef:

  Bedank voor de suggestie van de lampenpoetser afz. Wim en Coby v/d graaf uit delft.

 12. Anneke schreef:

  Jammer dat ik er geen foto bij kan doen, hij staat zo mooi te bloeien en dat in december. Straks gaat hij in de noppenfolie de schuur in en met het voorjaar weer naar buiten.

 13. Berna ligter schreef:

  Ik heb er net een gekocht. Ik
  en weet er echt niets van vind hem erg leuk .
  kan hij in een hele donkere schuur zonder licht.
  of kan ik hem ook op zolder zetten.

 14. Ton Stoffels schreef:

  Mijn lampepoetser lijkt te verdrogen iemand een tip hóe ik dit moet oplossen?

 15. Eddy hakkers schreef:

  Hallo,
  Ik heb de callistemon voor het 3e jaar in een kuip staan .
  Hij heeft bij mij elk jaar flink gebloeid en snoeien doe ik begin september.Bemesten doe ik met pokon vloeibare voeding 1 keer in de 2 weken.In de winter de bladeren afdekken noppenfolie of worteldoek.
  Om de stam heen het zand een cm of 5 afdekken met turfmolm.

 16. Ine schreef:

  sinds 3 jaar heb ik de Callistemon buiten in een kuip. Nu is hij uitgebloeid en vertoont op bijna iedere tak 3 of meerdere uitlopers. Is dit normaal voor een plant van 4 jaar oud?
  Graag een reactie wat ik er aan kan doen of niet.

 17. Adelaar schreef:

  Heb in Mei Callistemon gekocht in pot, stond dan mooi in bloei maar had de uitgebloemde rode “stekels” afgeknipt, sindsdien groeit hij nog maar bloeit niet meer, komt dit nog of moet ik wachten tot volgend voorjaar?

  Mvg.

 18. Klein schreef:

  Onze lampenpoetser in spanje bloed 3x perjaar.moet ik deze ook terug snoeien
  Vriendelijke groet
  CONNIE

 19. L.Lammers schreef:

  Ik heb de plant al 3 jaar. Gekocht met bloem maar daarna nooit meer gebloet.
  Krijgt wel veel nieuwe blad.
  Al gesnoeit. Wat doe ik verkeerd????

 20. F. Caspers schreef:

  Mijn plant voriginele jaar gekocht, bloeiend in de tuin geplant. In de winter laten staan en nu bloeit hij weer. Prachtig gezicht. Zal hem na de bloei weer snoeien maar wel in de grond laten staan. Haal hem niet binnen.

 21. J.M.Vanderveen schreef:

  Mijn Callistemon, ik heb h’m al 5 jaar, is enorm gegroeid en is hoger dan ikzelf lang ben. plus/minus 2 meter. Hij staat in een grote pot op m’n balkon.
  Bloeit elk jaar fantastisch mooi! Tot nu toe nog nooit gesnoeid. Ik heb het nooit aangedurft. In Australie laten ze ze ook maar groeien denk ik.
  M’n buren zijn zeer verbaasd als hij in bloei staat. Hij is nu net uitgebloeid.In de winter blijft hij buiten en heeft wel vorst doorstaan.

 22. Yvonne schreef:

  Mijn lampenpoetser staat gewoon in de tuin in de volle grond, nooit binnen gehaald en is een prachtige struik geworden van 1.5 m hoog en 1 m breed. Zeer blij mee. Had m gezien in Turkije, daar staan ze als heg.

 23. john schreef:

  ik heb een calistamon citrinus uit zaad gekweekt. de plant is nu 4 jaar oud, goed gegroeid, maar geen bloei. wanneer kan ik dat verwachten?

Plaats een reactie