Lampenpoetser – Callistemon Citrinus

Lampenpoetser of Callistemon Citrinus is in Nederland alleen als kuipplant te houden. De struik is namelijk niet winterhard. Hij overleeft temperaturen tot +5 graden Celsius. In de winter moet de struik dus binnengehaald worden. Lees hier alles over de verzorging, bloei, standplaats en snoei van de plant.

Algemene informatie

Lampenpoetser is een prachtige groenblijvende plant, die maandenlang bloeit met fel roze/rode borstelvormige pluimen. Aan deze pluimen dankt de plant de naam lampenpoetser, vroeger werd met een soortgelijke borstel flessen schoongemaakt.

De plant geeft een citroengeur af bij het kneuzen van blad, vandaar de naam Citrinus. Het blad is grijs/groen van kleur.

Lampenpoetser kopen

Deze fraaie plant is als heester en op stam te koop.

Lampenpoetser kopen

Lampenpoetser kopen

Standplaats Callistemon Citrinus

De struik staat graag in de zon en kan goed in de wind staan. Tegen vorst kan de plant echter totaal niet. Het best kan de struik binnen gezet worden in de winter. Blijft hij buiten staan dan is er zeer goede vorstbescherming nodig.Callistemon Citrinus houdt van zure grond, die humusrijk is en voldoende vocht bevat. De grond moet echter wel goed waterdoorlatend zijn. Geef de struik geen kraanwater, dit bevat te veel kalk.

Wanneer bloeit de plant?

Callistemon Citrinus – Lampenpoetser

Callistemon Citrinus is een langbloeiende plant. Van mei tot augustus zitten er borstelvormige roze/rode pluimen aan de plant, de bloemkelken vallen al snel af. De borstelvormige pluimen geven de plant een grote sierwaarde. Verder worden er grijze vruchtjes gevormd.

Snoeien van Callistemon Citrinus

Direct na het planten van een jonge plant is het goed om de beschadigde delen en zwakke takken eruit te snoeien. De overige takken kunnen 1/3 deel terug gesnoeid worden. De plant kan zo goed wortels vormen en nieuwe scheuten maken.

Voor het onderhoud van de plant is het aan te raden om direct na de bloei te snoeien tot de eerst volgende knop aan elke tak. Zo wordt groei van de takken gestimuleerd en zal de plant het volgende jaar weer volop bloeien.

Callistemon Citrinus, die nooit gesnoeid is, zal er open en slordig uit gaan zien.Door over drie jaar verdeeld flink terug te snoeien kun je proberen om er weer een mooie plant van te maken. Snoei jaarlijks na de bloei drie takken terug tot ongeveer 5 cm boven de grond. De plant zal reageren door nieuwe scheuten te maken.

Kuipplanten

Wanneer moet je Lampenpoetser snoeien?

Snoei na de bloei de takken terug tot boven de eerst volgende knop. Dit stimuleert groei van de takken en zorgt volgend jaar weer voor meer bloemen.