Choisya ternata Brica – Choisya ternata Lich

Choisya ternata Brica

Choisya ternata Lich

Choisya ternata Brica wordt ook wel Choisya ternata Lich genoemd. Het is een groenblijvende plant met geelgroen geurend blad en geurende witte bloemen.

De plant wordt tot ongeveer 1 m hoog en breed en is matig winterhard.

Choisya ternata Brica is een mooie plant voor een beschutte, warme plek in de border of om als kuipplant te houden.

Staat hij in een kuip, zet hem dan ’s winters op een koele lichte plek binnen, staat hij in de border bescherm hem dan tegen strenge vorst door hem af te dekken (bijvoorbeeld met een plantenhoes).

Standplaats Choisya ternata Brica

De plant staat graag op een plek in zon of halfschaduw, afgeschermd tegen koude wind.

De grond kan het best voedsel- en humusrijk en zuur zijn.

Bloei en blad

Choisya ternata Brica is een langbloeiende plant met een rijke bloei. Van mei t/m juli komen er stervormige witte bloemen aan de plant, die heerlijk zoet geuren. Vlinders en bijen komen op de bloemen af.

Door direct na de bloei de takken ongeveer 30 cm terug te snoeien blijft de plant mooi van vorm en is er kans dat er een tweede bloei in het najaar volgt. De bloei is wel minder dan de eerste.

Het blad is glimmend en leerachtig en is geelgroen van kleur. Het blad staat met drietallen aan de steel en geeft bij aanraken of kneuzen een pittige geur af. Choisya ternata Brica is een groenblijvende plant.

Verzorging Choisya ternata Brica

  • Planten. De plant houdt van zure grond. Doe bij het planten turf in het plantgat.
  • Vorstbescherming. De plant is matig winterhard. Bij strenge vorst kan de plant vorstschade oplopen. Zorg voor een standplaats uit harde en koude wind. Staat de plant in de border, dek hem dan af bij vorst. Wordt de plant als kuipplant gehouden, zet hem dan in de winter binnen op een koele plek.
  • Snoei is goed mogelijk. Na de eerste bloei kunnen de takken 30 cm terug geknipt worden. Er zal mogelijk in het najaar een tweede bloei plaatsvinden. In het voorjaar (april) kunnen takken met vorstschade weggeknipt worden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en de tuin is al twintig jaar mijn tweede huis. Met mijn groene vingers wroet ik in de aarde en ik deel dit plezier graag met jullie! Ik vind het erg leuk wanneer je een reactie achterlaat op mijn artikel. Wil je meer weten over mij? Klik dan hier!