Erysimum ‘Bowles Mauve’ – Muurbloem

Erysimum ‘Bowles Mauve’ – Muurbloem

Erysimum Bowles Mauve of Muurbloem is een paars bloeiende plant geschikt voor de border, als rotsplant en om in stapelmuren te groeien.

De plant wordt 50 à 60 hoog. Eigenlijk is de plant tweejarig, maar blijft soms langer staan.

Ik vind deze langbloeiende plant geweldig leuk, vanwege de bloei die van voorjaar tot in het najaar doorgaat. Verder is het blad, met de grijsgroene kleur ook erg mooi.

De bloemen kunnen als snijbloem gebruikt worden en de plant is erg in trek bij insecten. De plant is in principe niet wintergroen, maar blijft dat wel in een zachte winter. Erysimum ‘Bowles Mauve’ is winterhard tot -10 graden Celsius en kan bij vorst dus wel wat bescherming gebruiken.button

Standplaats

Erysimum Bowles Mauve staat graag op een zonnige en droge plek. De grond moet voedselrijk zijn en goed waterdoorlatend. Zandgrond, die regelmatig bemest wordt, is goed geschikt. De plant kan goed in de rotstuin en in muren gebruikt worden, maar doet het ook goed in de border of in een pot.

BloeiErysimum Bowles Mauve

Erysimum ‘Bowles Mauve’ bloeit zeer langdurig van mei tot in september/ oktober, met lila/paarse bloemen.  Door uitgebloeide bloemstengels steeds te verwijderen wordt doorbloei gestimuleerd.

Blad

Het blad is lancetvormig van kleur en heeft een mooie grijs/ groene kleur.

Vermeerderen en snoeien

De plant kan vermeerderd worden door een stek te nemen in mei-juni-juli. Door de plant na de bloei licht terug te snoeien blijft de plant mooi in model. Knip uitgebloeide bloemen uit de plant voor doorbloei.

 Andere Erysimum soorten

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

20 Reactiesnaar “Erysimum ‘Bowles Mauve’ – Muurbloem”

 1. admin schreef:

  Zodra de plant is uitgebloeid kan hij gesnoeid worden.

 2. lvira schreef:

  hij bloeit nog steeds,

 3. Antje Bömer schreef:

  Dit is een topper vooral bij zachte winters! Wist niet dat het een 2-jarige was, dus als het echt gaat vriezen even afdekken.
  Er zitten nog steeds een paar bloemen in.

 4. Martha schreef:

  Ik heb de plant bij kweker van Dijk gekocht in Ter Aar, kosten: 2,50. Hij attendeerde me op deze plant ipv lavendel. Ik wilde in eerste instantie een lange smalle strook paarse bloemen (lavendel) planten naast mijn nieuwe schutting. Nu staat er een strook “Bowles”. Hoe en wanneer kan ik stekken? Wanneer weet ik of de bloemensteel uitgebloeid is, wil niet te snel aftoppen.

 5. Hans Groenenberg schreef:

  Goedemiddag. Kan deze plant ook nog in November radicaal worden teruggesnoeid?

  Ik wist tot gisteren niet welke plant het was aangezien ik wat stekken had gekregen zonder een vermelding welke naam dit was.
  Ik begrijp nu dat het een tweejarige is en lees ook na de bloei snoeien. Prima! maar hij bloeit nog steeds en op forums lees ik dat dit tot januari kan duren.

  • Hallo. Wat bloeit hij lang door zeg. Mijn planten zijn al een tijdje geleden gestopt met bloeien. Ik zou het sowieso niet radicaal snoeien, maar eerder wat toppen en uitgebloeide bloemstengels verwijderen. Maar aangezien het nu al bijna december is zou ik alleen de uitgebloeide bloemstelen nu nog verwijderen en hem verder laten rusten. Ik ben bang dat de plant anders gemakkelijk zal invriezen. M.v.g. Willemien.

 6. Hans schreef:

  Wij hebben deze planten vorig jaar voor het eerst gehad en er erg van genoten. Dit voorjaar zijn ze echter niet terug gekomen en heb ik maar nieuwe gekocht.
  Hoe en wanneer kan ik deze plant het beste stekken?

  • Knip in mei of juni een aantal niet bloeiende toppen uit de plant (ongeveer 7 cm lang)en zet ze in stekgrond. Zet de potjes binnen in de schaduw op een vensterbank en geef regelmatig water. En dan maar afwachten of ze gaan wortelen…
   Succes!

 7. Bij mij bloeit de plant ook nog steeds! Ben benieuwd of het stekken lukt, is eigenlijk wel leuk om ook te proberen. Ben benieuwd of het lukt. Succes!
  Groeten, Willemien

 8. Jackie schreef:

  En ja hoor, mn muurbloem mauve bloeit alweer. Heeft vorig jaar doorgebloeid tot in december en is vanaf half februari alweer druk aan het bloeien. Dit jaar maar eens proberen te stekken. Dankbare plant het hele jaar door. En ik (en de buurt) genieten er enorm van.

 9. Saskia Lesmeister schreef:

  Ik heb er vorig jaar 2 ‘Bowles Mauve’ paars, in een pot gezet en ze hebben prachtig gebloeid.

  Nu staat hij idd alweer een maand vollop in bloei.Prachtig!
  Weet iemand of ze er ook in het wit zijn?

 10. wilma schreef:

  Mijn 2 mooie Bowles Mauve wil ik verplaatsen,
  Weet iemand of dat nu kan?

 11. Nanny schreef:

  En …. maar bloeien bloeien en nog eens bloeien hoorde nu vvo het eerst dat het een 2 jarige plant is en dus stekken moet anders heb je misschien 3e jaar niets!
  Zou goed zijn dat ze dat erbij zetten op het kaartje

 12. Annet Haak schreef:

  Twee jaar geleden heb ik in mijn tuin in Amsterdam een mooie grote Erysemum gehad, van kleine plant tot heel groot gegroeid, steeds maar bloeiend, tot in dec. Daarna achteruit gegaan.

 13. Bart Hoek schreef:

  Prachtige plant. Maar nu eten kleine groene rupsjes alles kapot.Wat kan ik hier tegen doen.

 14. Pia Noordam schreef:

  Mijn planten hebben last van kleine groene rupsjes, ze eten alleen kapot, wat kan ik er aan doen??
  Graag een reactie.

 15. Tineke Klijnstra schreef:

  In het voorjaar heb ik hem bloeiend gekocht en hij heeft de hele winter doorgebloeid!
  Hij staat er perfect bij, maar is ondertussen wel veel groter geworden. Ik probeer hem in mei te stekken. Is er iemand die hier ervaring mee heeft?

 16. G a Begieneman schreef:

  Hoelang duurt het voor een stek van de Erysimum wortels heeft en in de volle grond kan.

Plaats een reactie