Gazon onderhoud; verticuteren, maaien, bemesten, kalk

Gazon onderhoudEen mooi en goed verzorgd gazon maakt de tuin meteen een stuk aantrekkelijker. In de winter heeft het gras veel te lijden gehad en ziet er vaak niet meteen zo mooi uit. Er kunnen lelijke plekken in het gras gekomen zijn en mos heeft een gedeelte van het gras overgenomen. Er is wat werk nodig om de grasmat weer mooi te maken.

Maart is de geschikte maand om van start te gaan. Het gras begint weer te groeien, dus er kan weer gemaaid gaan worden. Maar eerst is het aan te raden om het gras te verticuteren.

Verticuteren van het gras

In het gras kan een dikke vilt laag ontstaan door  grasresten die achter zijn gebleven en zich opgestapeld hebben. Deze laag ontneemt de grasmat van voldoende lucht en licht en voedingsstoffen kunnen de wortels van het gras niet goed bereiken.

Met verticuteren worden deze problemen aangepakt zodat het gazon weer aan een gezonde start kan beginnen. Ook mos en veel onkruiden worden door het verticuteren verwijderd.

Bij een klein gazon kan een verticuteerhark uitkomst bieden. Het gebruik is echter zwaar en is niet voor iedereen weggelegd. Is dit werk te zwaar of is het grasveld te groot, dan is een elektrische verticuteermachine een uitkomst. U kunt er één kopen, of er één huren bij een bouwmarkt of tuincentrum.

Verticuteren kan het best in het voorjaar gebeuren, in maart, of in het najaar in oktober of zelfs twee maal per jaar.

Gazon onderhoud: Maaien

Voldoende gras maaien maakt het gras gezond en mooi vol. In maart begint het gras al te groeien en kan voor het eerst gemaaid worden. Zorg natuurlijk allereerst voor een grasmaaier met scherpe messen, zodat het gras echt wordt afgesneden en niet wordt afgescheurd. Maai het gras nu op de hoogste stand. Het is beter om het gras vaak een beetje te maaien dan het in één keer erg kort te maaien. Te kort gemaaid gras droogt snel uit en wordt lelijk.

Een klein grasveld kan met een handmaaier worden aangepakt. Heeft u een grote grasmat dan kan een elektrische grasmaaier handig zijn.

Verwijder in het voorjaar het losse gras van de grasmat. Later kunt u het gras laten liggen, als het tenminste niet te lang en droog is.

Bij-zaaien van kale plekken in het gazon

Er zijn speciale grasmengsels te koop om gaten in een gazon op te vullen. Maak de grond van de kale plekken los en zorg dat de oppervlakte gelijk loopt met de grasmat.

Strooi graszaad op de plekken  volgens de aanwijzing op de verpakking en hark de zaadjes onder. Druk de grond aan en geef voorzichtig water. Zorg dat de ingezaaide stukken voldoende vochtig blijven.

Gazon onderhoud: Kalk strooien

Grond wordt na verloop van tijd zuurder. Het is van belang om de zuurgraad van de grond in de gaten te houden. Er zijn tests te koop bij tuincentra en soms testen bepaalde tuincentra uw grond gratis om daarna het voor u juiste advies mee te geven.

In een grond met een goede zuurgraad kunnen planten beter wortelen en worden sterker. Bovendien kunnen meststoffen beter worden opgenomen dan in te zure grond.

Kalk strooien kan goed in het voorjaar gebeuren. Bij een erg zure grond kan het noodzakelijk zijn om ook in het najaar nog een keer kalk te strooien. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakkingen houd de goede dosering aan.

Strooi direct na het kalk strooien geen kunstmest, want dit gaat de werking van beide middelen tegen.

Bemesten van het gazon

Organische mest

organische mest

Bemesten van het gazon is belangrijk om de grasplantjes van voldoende voeding te voorzien. Tijdens het maaien gaan veel voedingsstoffen verloren en dit moet gedurende het jaar weer worden aangevuld om de grasmat in een gezonde conditie te houden.

Organische mest is goed voor de structuur van de grond en heeft een lange werking. Kunstmest werkt direct maar spoelt snel uit. Bovendien kan kunstmest er voor zorgen dat het gras verbrand.

Vooral gras (en planten) op zandgrond hebben regelmatig een gift mest nodig om voldoende voeding te krijgen. De voedingsstoffen spoelen door regen (en sproeien) snel door de grond en verdwijnen met het grondwater.

Graskanten bijwerken

Een grasveld ziet er echt verzorgd uit als de graskanten mooi zijn bijgewerkt, bijvoorbeeld met een graskantenschaar. Dit kunt u tijdens iedere maaibeurt doen, maar meestal gebeurd dit niet. Probeer het in ieder geval eens per maand bij te houden of zorg voor een rand van steen langs het gras, die net iets lager ligt dan het gazon. Met een grasmaaier kan het meeste gras zo net worden weggemaaid, zonder dat de messen van de maaier beschadigd raken.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier