Graszoden leggen? Tips & tricks!

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor graszoden als snelle en effectieve manier om een mooi gazon aan te leggen. Het grote voordeel van graszoden is dat je meteen kunt genieten van een weelderig, groen gazon, zonder te wachten tot het gras uit zaad groeit. Wil jij ook graag graszoden leggen, dan zijn er een aantal handige tips en trucs die je moet doorlezen om dit succesvol te doen. Wij hebben een aantal tips & tricks van gazonplus.nl op een rijtje gezet. Lees er hier meer over!

De ideale periode

Het graszoden aanbod is groot en de meeste graszoden kunnen bijna het hele jaar door gelegd worden, behalve als het vriest of sneeuwt. De beste tijd om graszoden te leggen is in het voorjaar (april-mei) of in het najaar (augustus-september). Deze periodes bieden de ideale combinatie van voldoende vocht en een aangename bodemtemperatuur, wat cruciaal is voor de groei van het gras.

Factoren om rekening mee te houden

Er zijn wel een paar dingen waar je echt op moet letten om ervoor te zorgen dat je gras mooi groeit. Ten eerste is de temperatuur super belangrijk. Je wilt dat de grond ten minste 10 graden Celsius is, wat meestal van maart tot november het geval is. Gras heeft ook genoeg water nodig, vooral als het echt warm is in de zomer. Een goed beregeningssysteem kan hierbij echt helpen. En dan is er nog de grond zelf; die mag niet te drassig zijn. Je wilt een bodem die je makkelijk kunt bewerken en die niet te nat is, zodat je gras goed kan wortelen en sterk en gezond wordt.

Doe-het-zelf of hulp inroepen?

Het zelf aanleggen van graszoden is meestal best goed te doen, maar als je een tuin hebt met een ingewikkeld ontwerp of een heel groot oppervlak, is het misschien slimmer om een vakman in te huren. Als je tuin bijvoorbeeld veel bochtjes of lastige hoekjes heeft, kun je het werk beter aan een expert overlaten. En vergeet niet dat het best zwaar kan zijn: een natte graszode van één vierkante meter kan wel 18 kilo wegen!

Graszoden snel leggen na levering

Graszoden zijn gewoon levende plantjes, dus je moet ze snel neerleggen nadat ze zijn bezorgd. Zo voorkom je dat ze uitdrogen of beschadigen. Het beste is om ze binnen een dag neer te leggen. Lukt het niet om direct te beginnen? Zet de graszoden dan even op een plekje waar het koel is, niet te veel zon komt en waar het een beetje vochtig is.

Extra tips

Probeer alles stap voor stap en met aandacht te doen, zodat je uiteindelijk een prachtig gazon krijgt. Maak daarom eerst de grond vlak; een mooi gazon begint immers met een goede, egale ondergrond. Als je de graszoden neerlegt, zorg er dan voor dat ze netjes aansluiten, zonder dat ze over elkaar heen liggen of er gaten tussen zitten. En na het leggen moet je ze goed water geven, zeker als het warm is. Maar daarmee ben je er nog niet; blijf je gazon verzorgen, geef het regelmatig water en loop er niet te snel overheen. Dit zorgt ervoor dat de graszoden goed kunnen wortelen en je krijgt er een sterk en gezond gazon door.

Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.