Een gazon zonder gras, welke mogelijkheden zijn er?

Gazon onderhoudEen mooi en goed verzorgd gazon is een verrijking voor iedere tuin. Het is jaarrond groen van kleur, je kunt erop lopen, spelen en liggen en ziet er fraai uit. Maar om een grasveld mooi te houden is er veel onderhoud nodig. Een gazon zonder gras, welke mogelijkheden zijn er?

Een gazon zonder gras, welke mogelijkheden zijn er?

Je kunt het grasveld natuurlijk vervangen door kunstgras, maar hier maak je de beesten in je tuin niet blij mee. Als je niet veel op het gras loopt dan kan je het vervangen door groenblijvende laagblijvende bodembedekkers. Je vergroot de biodiversiteit in je tuin en het kan er heel fraai uitzien.

De nadelen van een grasveld

Gras moet jaarlijks bemest worden, zeker als het op zandgrond groeit. Als er veel op gelopen wordt is het ook noodzakelijk om het grasveld te beluchten, omdat de grond inklinkt door het vele lopen. In voorjaar en zomer zijn wekelijkse maaibeurten nodig en graskanten worden vaak rommelig. Na de winter kan er mos vorming zijn opgetreden en als het tegenzit zijn er kale plekken opgetreden. Als je al het werk om het grasveld mooi te houden bij elkaar optelt, dan kom je er wel achter dat je vele uren nodig hebt voor de verzorging ervan.

Welke mogelijkheden zijn er om het groene uiterlijk van een gazon na te bootsen zonder gras te planten?

Kunstgras

Door kunstgras in de tuin te leggen heb je jaarrond een groen veld waar je goed op kunt lopen, spelen en liggen. Er is tegenwoordig fraai kunstgras te koop wat er redelijk echt uitziet. Maar….als liefhebber van echte natuur vind ik dit zelf helemaal niks. Kunstgras is niet goed voor de dieren in de tuin, ze hebben er helemaal niets aan.

Bodembedekkers

Een aantal laagblijvende bodembedekkers kunnen als vervanging van een grasveld gebruikt worden. Let wel, je zult er nooit zo veel op kunnen lopen als op gras, de plantjes kunnen wel iets verdragen maar ook weer niet zoveel. Enkele soorten die kunnen worden gebruikt zijn;

*Thymus serpyllum of KruiptijmAcaena Microphylla
Dit groenblijvende heestertje wordt 5 cm hoog en kan licht belopen worden. Als je over Thymus serpyllum heenloopt wordt je verrast door een heerlijke geur. Het plantje houdt van een plek in de zon en een goed waterdoorlatende kalkrijke grond. Kruiptijm bloeit in juni en juli met roze bloemen, bijen en hommels zijn er dol op. Snoei de plantjes na de bloei licht terug zodat ze mooi en vol blijven.

*Acaena Microphylla  of Stekelnootje

Dit groenblijvende plantje wordt 10 cm hoog en kan licht belopen worden. De plant staat graag in de zon op droge waterdoorlatende kalkrijke grond. Stekelnootje bloeit van juni tot en met augustus met witte bloemen en deze trekken insecten aan. De plant is matig winterhard, in een strenge winter heeft de plant bescherming nodig.

*Leptinella Squalida of Koperknoopje

Sagina subulataKoperknoopje wordt tot 7 cm hoog en kan redelijk goed belopen worden en voelt lekker zacht aan. De plant houdt van een waterdoorlatende grond en zon. Leptinella Squalida bloeit in juli en augustus met kleine groen gele bloempjes.

* Sagina subulata of Priemvetmuur

Dit plantje wordt tot 5 cm hoog en kan incidenteel belopen worden en is dus alleen een grasvervanger op plekken waar vrijwel nooit gelopen wordt. Priemvetmuur houdt van een zonnige plek en vochtige grond. Als de plant voldoende zon krijgt bloeit het met witte bloempjes van mei tot en met augustus.

*Sedummatten

Je kunt Sedummatten kopen waarmee je een dak kunt bedekken. Deze zijn ook geschikt voor de tuin en kunnen licht belopen worden. Ze worden 5 à 10 cm hoog en bloeien. Sedum kan in zowel zon als halfschaduw gedijen.

Heb je totaal geen onderhoud bij het gebruik van bodembedekkers?

Nee, helaas. Als je bodembedekkers plant zal je zo nu en dan onkruid moeten verwijderen. Zeker in het begin als de planten nog geen dichte laag vormen. En bij langdurige droogte kan een sproeibeurt noodzakelijk zijn. Een compleet onderhoudsvrije tuin bestaat helaas niet….

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.