Thymus serpyllum – Tijm

Thymus serphyllum

Thymus serpyllum of Tijm is een geurend klein heestertje met groen blad en paarse bloemen. Het is een leuke plant om te zien en bovendien is het een keukenkruid. Lees hier over de standplaats, bloei, toepassing in de tuin en de verzorging.

Algemene informatie

Thymus serpyllum is een groenblijvende plant die goed winterhard is en hooguit 10 cm hoog (meestal blijft hij zelfs nog wat lager) wordt. Het is een leuke bodembedekker voor de borderrand of de rotstuin.

Dit kruid kan ook worden toegepast als vervanging voor een gazon, er kan overheen gelopen worden maar niet teveel. Het kan zeker niet worden toegepast als er spelende kinderen of honden het grasveld vaak en intensief gebruiken

Plant voor een mooi resultaat 9 à 11 stuks per vierkante meter.

Standplaats Thymus serpyllum

De heester staat graag op een warme plek in de zon.

De grond kan het best kalkrijk en voedselarm zijn en waterdoorlatend en droog.

Bloei en blad

Thymus serpyllum is een langbloeiende plant met paarse bloemen, die zeer veel bijen en vlinders trekken. De bloei is van mei/juni t/m augustus.

Het zeer kleine blad is donkergroen van kleur en is eivormig en glanzend. Het is een groenblijvende plant.

Gebruik in de keuken

Tijm is goed in mediterrane gerechten toe te passen en in soepen en sauzen. Verder is het als kruidenthee te gebruiken. De smaak is nogal pittig dus gebruik niet teveel.

Verzorging Thymus serpyllum

  • Snoei in het voorjaar eventueel ingevroren takjes weg. Na de bloei kan de heester licht worden terug geknipt om verhouten van de plant tegen te gaan.
  • Vorstbescherming kan plaatsvinden door de plantjes licht te bedekken met blad. Deze tijmsoort is echter goed winterhard zodat bescherming in Nederland vrijwel nooit nodig is.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier