Geranium Psilostemon – Ooievaarsbek

Geranium PsilostemonGeranium Psilostemon of Ooievaarsbek is een middelhoge geraniumsoort, die in de zomer bloeit met prachtige donkerroze bloemen met een zwart hart.

Er zijn veel verschillende soorten tuingeraniums, iedere soort heeft zijn eigen hoogte, breedte en bloeitijd en bloeikleur. Zo is er voor iedereen wel een geschikte geranium te vinden.

Geranium Psilostemon wordt ongeveer 80 tot 100 cm hoog en bloeit in juni en juli. Het is een goede bodembedekker en de plant kan ook goed in de border worden geplaatst.

Plaats voor een mooi resultaat in de border 3 tot 5 stuks per vierkante meter.

Snoei de plant na de bloei, het blad wordt dan lelijk en het geheel gaat vaak plat op de grond hangen.

Standplaats Geranium Psilostemon

Deze geranium staat graag op een plek in de zon of halfschaduw.

De grond kan het best humus- en voedselrijk zijn en licht vochtig, maar wel waterdoorlatend.

Bloei en blad

Geranium Psilostemon is een langbloeiende plant in juni en juli met donkerroze bloemen met een zwart hart en zwarte adertjes. Na snoei kan er eventueel nog een tweede bloei optreden.

De bloemen zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen.

Het blad is groen van kleur en is diep ingesneden. Na verloop van tijd (na de bloei) wordt het blad lelijk en kunt u het best snoeien om de plant te verfraaien en de vorming van nieuw blad te bevorderen.

Verzorging Geranium Psilostemon

  • Snoei kan het best plaatsvinden direct na de bloei. Het blad is dan vaak flink lelijk geworden en de stengels gaan plat op de grond liggen. Snoei de plant tot enkele centimeters boven de grond. Na de snoei wordt er fris jong blad gevormd en kan de plant zelfs voor een tweede keer gaan bloeien (wel met minder bloemen dan bij de eerste bloei).
  • Scheur de planten iedere 3 jaar, om ze in een goede conditie en mooie vorm te houden.
  • Vorstbescherming. Deze geraniumsoort is matig winterhard en kan wel wat bescherming gebruiken bij vorst. Dek de planten af met stro, dennentakken o.i.d.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier