Leycesteria of fazantenbes

Leycesteria

Leycesteria of fazantenbes

Leycesteria of fazantenbes is een snelgroeiende plant, met vele mooie momenten. In het voorjaar komt er mooi fris groen blad aan de plant.

De plant is verder ook nog een langbloeiende plant, van juli tot september verschijnen er mooie bloemtrossen onder rood/ paars gekleurde schutbladen en na de bloei komen er ook nog eens prachtige bessen aan de plant, die van rood naar zwart verkleuren. De bessen zijn een lekkernij voor vogels en zal in ons land vooral merels trekken.

De plant kan in het voorjaar flink teruggesnoeid worden en zal dan al snel weer 1,5 m hoog worden en flink wat bloemen produceren.button Het is een bladverliezende heester, waarvan de formosa soort redelijk winterhard is.

Leycesteria is mooi als kuipplant, maar moet dan voldoende water krijgen in de zomer. Verder is het een mooie heester voor achter in de border.

Standplaats Leycesteria

De Leycesteria houdt van een warme zonnige plek, maar kan ook in halfschaduw staan. Hij heeft een voorkeur voor een beschutte plek op het zuiden. Leycesteria staat graag in normale tuigrond, die goed waterdoorlatend is.

Blad en takken

De plant heeft holle takken, die recht naar boven groeien. De kleur van de takken is blauwachtig. Aan de Leycesteria komt in het voorjaar fris groen blad, dat later donkergroen wordt en aan de onderkant een blauwachtig waas heeft.

Het blad is langwerpig van vorm en vooral jong blad is puntig van vorm.

Bloei

Leycesteria vormt van juli t/m september langwerpige bloemtrossen, die tot 10 cm lang kunnen zijn. De bloemen hangen aan de takken naar beneden. De bloemen kunnen wit, violet, donkerpaars of zwart van kleur zijn. De bloemen steken mooi af bij de rood/ paarse schutbladen, die aan de plant blijven zitten na de bloei.

Besvorming Leycesteria

De plant vormt na de bloei bessen die van september tot november aan de plant kunnen hangen. De bessen kleuren van rood naar zwart en zijn een lekkernij voor vogels. In Nederland komen er vooral merels op de plant af. In Engeland trekt deze heester fazanten, vandaar de naam fazantenbes.

Snoeien

Leycesteria bloeit het best op jonge scheuten. De heester kan tot laag bij de grond teruggeknipt worden. Als je graag een hogere struik wilt hebben, kun je enkele takken minder ver inkorten. Ook ingevroren takken, door vorst in de winter, kunnen weggeknipt worden. Geef na de snoei organische mest en een mulchlaag van compost of stalmest, en de plant zal snel weer gaan groeien.

Vermeerderen

Vermeerderen van Leycesteria kan door het nemen van stekken in het voorjaar. De plant wordt ook door zaadjes, die door vogels worden uitgepoept, uitgezaaid.

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

Plaats een reactie