Nandina domestica – Hemelse Bamboe

Nandina domestica

Nandina domestica of Hemelse Bamboe is een prachtige sierheester, die nog in te weinig tuinen voorkomt. De naam doet vermoeden dat deze plant woekert, net als bamboe, maar dat is niet zo.

De heester heeft veel te bieden, het is een groenblijvende plant, hij bloeit in de zomer met mooie witte bloempluimen, daarna komen er rode bessen aan de heester, en als klap op de vuurpijl heeft de heester ook nog eens prachtige bladverkleuringen. De heester is zeer geschikt voor de Oosterse tuin.

Nandina domestica kan solitair in de border staan en zal dan ongeveer 2 m hoog worden. Hij kan ook als kuipplant worden gehouden en zal dan niet veel hoger worden als 1 m. Deze bloeiende heester is matig winterhard en kan in koude winters wel wat bescherming tegen vorst gebruiken. Het is een vrij trage groeier.

Standplaats Nandina domestica

De heester staat graag op een lichte plek in halfschaduw, eventueel in de zon.

De plant is matig vorstbestendig, om die reden is het verstandig om de heester op een beschutte plek in de tuin te zetten.

De grond moet waterdoorlatend zijn, verder stelt de plant geen hoge eisen.

Bloei, bessen en blad

Nandina domestica bloeit in de zomer met prachtige witte bloempluimen, die wel 30 cm groot kunnen zijn. Na de bloei komen er mooie trossen met rode bessen aan de plant.

Het nieuwe blad kan rood zijn, daarna wordt het groen van kleur. Zodra het koud wordt verkleurd het blad, wat puntig van vorm is, naar oranje/rood.

Snoei Nandina domestica

Snoei is niet nodig. Mocht u de heester toch willen snoeien doe dit dan eind maart. U kunt lange uitlopers verwijderen en bij een oudere heester kan verjongingssnoei gewenst zijn. Knip dan enkele, maar niet teveel, dikke oude takken aan de basis van de plant weg. De heester zal zich verjongen en het hart krijgt weer meer licht. 

Meer lezen over mooie tuinplanten

Mooie  bloeiende heesters

Groenblijvende planten/heesters

Kuipplanten

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier