Nepeta Purrsian Blue – Kattenkruid

Nepeta Purrsian BlueNepeta Purrsian Blue of Kattenkruid is een zeer langbloeiende plant met een overdaad aan paarsblauwe bloemen en mooi groen blad. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging van kattenkruid.

Algemene informatie

Nepeta Purrsian Blue is een zeer goede Kattenkruid variant om als rand van een border aan te planten omdat deze soort maar tot 40 cm hoog wordt en breed uitgroeit. Veel andere soorten worden een stuk hoger. Het is een zeer geschikte plant voor een plek op droge grond in de volle zon en kan ook goed worden toegepast in een pot op het terras of als vakbeplanting.

Het is een goede bloeiende bodembedekker die maar weinig onderhoud nodig heeft, kortom, een aanwinst voor de onderhoudsvrije tuin.

Gekneusd blad geeft een aroma af wat erg in trek is bij katten, vandaar de naam Kattenkruid. Doordat katten wel eens middenin de planten gaan liggen rollen kan het model er wat uitgaan. Door de plant terug te knippen wordt hij vanzelf weer mooi.

Standplaats Nepeta Purrsian Blue

Kattenkruid houdt van een plek in de zon, maar halfschaduw is ook prima. De plant heeft qua grondsoort weinig eisen, hij doet het vrijwel op iedere grond. De voorkeur van de plant gaat echter uit naar humusrijke en kalkrijke droge grond. De plant zal dan de meeste bloemen dragen.

Wanneer bloeit Nepeta Purrsian Blue?

Kattenkruid is een zeer langbloeiende plant, zeker als de plant tussendoor lichtjes wordt teruggesnoeid blijft de bloei van juni tot vaak in oktober of zelfs november doorgaan! Op de lange stelen komt een overdaad aan kleine paarsblauwe bloemen, die zeer aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders.

Hoe ziet het blad eruit?

Het blad voelt zacht aan en is groen van kleur. De plant verliest in de winter haar blad.

Hoe snoei je Kattenkruid?

In het voorjaar kunnen de uitgebloeide takken van het vorige jaar tot vlak boven de grond worden weggesnoeid. De plant gaat al snel groeien en bloeien. Zodra de plant er wat minder mooi uit begint te zien, zo rond eind juli kan er teruggesnoeid worden tot ongeveer 10 cm boven de grond. Zo wordt een tweede bloei gestimuleerd. Eventueel kan dit later in de zomer nog een keer worden toegepast voor wellicht nog een derde kleinere bloei.

Knip de plant ook voor de winter licht terug, maar niet te kort. De plantenresten beschermen de wortels van de plant tegen vorst.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier