Kattenkruid – Nepeta faassenii

Kattenkruid (Nepeta faassenii) is een sterke, polvormende vaste plant, met mooi grijs/ groen behaart blad.

Het is een langbloeiende plant, hij bloeit van begin zomer tot in het begin van het najaar. Er zijn veel verschillende soorten Kattenkruid, met de bloemkleuren blauw, lila, paars en wit.

In mijn tuin staat Nepeta faassenii ‘Six Hills Grant’, die bloeit met lavendelkleurige bloemen. Ik heb hem gecombineerd met Geranium Endressii en Zwarte Vlier (zie foto rechts).

De plant heeft de naam kattenkruid, vanwege zijn grote aantrekkingskracht op katten. Katten houden ervan om midden in een plant te gaan liggen, of hem eens lekker uit te graven. Ook vlinders en bijen maak je blij met Nepeta.

De planten worden ongeveer 50 cm hoog en breed. De plant is goed te gebruiken als bodembedekker, als randbeplanting, vakbeplanting met roze rozen, in de gemengde- en vaste planten border of als kuipplant op het balkon. Kortom, een plant met zeer veel mogelijkheden.

Nepeta faassenii is redelijk winterhard en kan vermeerderd worden door de plant in het voorjaar te delen.

Standplaats

Nepeta faassenii staat graag volop in de zon. Het is een zeer gemakkelijke vaste plant, die het op vrijwel elke tuingrond doet. Hij gedijt het best op droge, humusrijke en kalkrijke grond.

Bloei

Nepeta faassenii bloeit van mei t/m september met lavendelblauwe bloemen. De plant vormt lange stelen, die boven het groen uitsteken, die vol zitten met kleine bloemen. Als je na de eerste bloei de plant terugknipt, wordt je verwend met een uitbundige tweede bloei.

Blad

Nepeta faassenii heeft behaard, geurend grijs/ groen blad, met gezaagde randen.

Snoei Nepeta faassenii

De plant moet na de eerste bloei kort afgeknipt worden, zo stimuleer je een tweede bloei en houdt je de plant in model.Op onderstaande foto’s zie je een nog niet gesnoeide plant, de gesnoeide plant, en wat er weg is geknipt. Je knipt alle houtige plantendelen weg boven de grond op ongeveer 4 cm. De eventueel al gevormde nieuwe takjes kun je laten staan (zie middelste foto).

Voor de winter kun je de plant weer wat terug knippen, maar liever niet helemaal tot aan de grond. De plantresten beschermen de wortelkluit tegen vorst.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

28 reacties


 • Catharina

  De nepeta in mijn tuin is in het midden kaal en de rest van de takken hangt naar buiten toe het is geen mooie ronde pol, hoe voorkom ik dit?


  • Willemien Mostert

   Hoi Catharina,
   Misschien moet je de plant delen en opnieuw planten in goede tuingrond. Knip hem ook vooral na de eerste bloei terug, dan houdt je een mooie gezonde pol. Succes ermee!


 • ria

  Kan het kattenkruid nu al terug gesnoeid worden ?


 • anneke

  11 juli 2012, ik heb de indruk dat de eerste bloei bijna voorbij is, hoe kort moet er afgeknipt? Kun je dat in centimeters aangeven?


 • anneke

  bedoel je 4 cm vanaf de grond?


 • Hanneke

  Hallo,
  Ik zit met hetzelfde probleem als Anneke.
  Tot hoeveel centimeter v d grond mag ik de Nepeta snoeien voor een tweede bloei ? Je had het over 4 cm. Is dit van bovenaf gerekend ?
  Zo ja, dan zit er toch nog steeds uitgebloeide blaadjes aan omdat de bloeiarend langer is dan 4 cm? Of bedoel je 4 cm onder de bloeiarend?
  Kan je niet een foto erbij plaatsen of tekening?
  Ik heb heel veel Kattekruid planten in mijn tuin en heb sommige echt helemaal teruggesnoeid rondom de nieuwe uitlopers, maar nu is de vorm heel raar . Ze groeien wel weer terug, maar niet in bolvorm.
  Bij de anderen die ik maar een beetje heb teruggesnoeid, zie ik nog geen verandering. Ik heb het zo’n 2 a 3 weken geleden gesnoeid !

  Wat is nou de juiste manier ??? Help aub !


  • Willemien Mostert

   Beste Hanneke,
   Ik heb getracht met foto’s en een nieuwe beschrijving in het artikel duidelijk te maken hoe er gesnoeid kan worden. In het begin zal de vorm wel eens niet mooi rond kunnen zijn, maar uiteindelijk worden het gewoon weer mooie volle planten.

   Groetne, Willemien


 • Olga

  Ik kan je foto’s niet vinden jammer want dat maakt het wel makkelijker ,kan ik mijn struiken nu al winterklaar snoeien?
  Groetjes Olga


  • Willemien Mostert

   Ik weet niet waar de foto’s opeens gebleven waren, maar ik heb ze weer terug gezet. Snoei niet te kort, 4 à 5 cm boven de grond is mooi. Volgend jaar wordt het gewoon weer een mooi gevormde en langbloeiende plant.
   Succes!


   • Olga

    Beste Willemien’

    Bedankt voor de foto’s en het advies als de bloei er compleet uit is ga ik aan de slag momenteel is er nog een beetje bloei en ook nog wespen en beijen ,ongelofelijk deze tijd van het jaar ,maar zodra dat weg is ga ik aan de slag.


 • Annabel

  Mijn struiken zijn nu grijs en dor maar daaronder loopt het kattekruid al weer uit! Kan ik nu snoeien nu het weer zo zacht is tot aan de nieuwe uitloop of moet ik wachten en zo ja tot wanneer


 • Willemien Mostert

  Het dorre blad kan nu wel gesnoeid worden, ik heb het zelf vorige week ook nog gedaan bij een paar vergeten planten.


 • Vanessa Devis

  Beste Willemien,
  Ik heb al 6 jaar Nepeta X fasceini in de tuin staan, elke zomer bloeit hij uitbundig. Momenteel,1 april , is er nog geen enkle nieuwe scheut te zien, enkel dorre takrestjes. Als ik me goed herinner had ik vorig jaar al heel snel nieuwe plantjes die te voorschijn kwamen. Sterft de plant na een aantal jaren af? Toch bizar dat alle 7 planten dan tegelijk afsterven of zou de beginnende bloei nog komen? dank voor uw antwoord.


 • sandra

  ik heb ook van deze planten groeien ze snel of langzaam.


 • Joreen

  Gisteren gesnoeid , veel nieuwe scheuten zijn al zichtbaar. Hoe moet ik nu de grond bewerken, voeden? Ik ben een leek op tuingebied. Veel mos in het gazon, wijst toch op zure grond en slecht voor Nepeta’s?


  • Willemien Mostert

   Organische mest is goed voor de grond, wordt langzaam afgegeven en werkt dus langdurig. Bovendien verbeterd het het grondleven. Veel mos in het gazon kan ook komen doordat het veel schaduw vangt. De zuurgraad van de grond is te testen. Bij tuincentra kun je testers kopen zodat je echt weet wat de zuurgraad van de grond is en of er kalk gestrooid moet worden. Succes!


 • Jessica

  Bij mij krijgt de plant de kans niet om groot te worden. Zodra de kat de tuin ingaat eet ze er een boel bladeren af en na een paar weken is hij op, haha!


 • Ger

  dus het kan geen kwaad voor katten.
  maar het blijft wel aangroeien, ook al eet
  hij ervan, is dat wel goed voor hun buikje.
  is wel een mooie plant,


 • bert van der velden

  Mijn Nepeta altijd een uitbundige bloeier.
  Zelfs tot twee keer bloei.
  Heden nog geen groen te zien. Ik heb 20 struikjes, maar
  het ziet er door en doods uit. Alle andere planten in tuin komen
  uit de grond, behalve de Nepeta.
  Ik snap er niets van. HELP


 • cécile Delattre

  Ik kocht op de markt “kattenkruid” (zou helpen tegen muggen ” ) de verkoper gaf me ” Geel “kattenkruid ,ik verwachte blauw , kreeg ik een andere soort plant ?


 • Richard

  Kan ik Nepeta faassenii ‘Kit Kat’ ook binnen in bakken plaatsen ik hoorde namelijk dat deze ook muggen weg houd klopt dit


 • ingrid leidekker

  Hallo,

  Kan ik het kattenkruid in juli verplanten of moet ik tot het najaar wachten?