Kattenkruid – Nepeta faassenii

Kattenkruid

Kattenkruid – Nepeta faassenii

Kattenkruid (Nepeta faassenii) is een sterke, polvormende vaste plant, met mooi grijs/ groen behaart blad.

Het is een langbloeiende plant, hij bloeit van begin zomer tot in het begin van het najaar. Er zijn veel verschillende soorten Kattenkruid, met de bloemkleuren blauw, lila, paars en wit.

In mijn tuin staat Nepeta faassenii ‘Six Hills Grant’, die bloeit met lavendelkleurige bloemen. Ik heb hem gecombineerd met Geranium Endressii en Zwarte Vlier (zie foto rechts).

De plant heeft de naam kattenkruid, vanwege zijn grote aantrekkingskracht op katten. Katten houden ervan om midden in een plant te gaan liggen, of hem eens lekker uit te graven. Ook vlinders en bijen maak je blij met Nepeta.

De planten worden ongeveer 50 cm hoog en breed. De plant is goed te gebruiken als bodembedekker, als randbeplanting, vakbeplanting met roze rozen, in de gemengde- en vaste planten border of als kuipplant op het balkon. Kortom, een plant met zeer veel mogelijkheden.

Nepeta faassenii is redelijk winterhard en kan vermeerderd worden door de plant in het voorjaar te delen.

Kattenkruid kopen

Er zijn verschillende soorten Kattenkruid te koop in allerlei kleuren en hoogtes. Voor iedere border is er wel een geschikte soort te vinden!

Kattenkruid kopen

Kattenkruid kopen

Standplaats

Nepeta faassenii staat graag volop in de zon. Het is een zeer gemakkelijke vaste plant, die het op vrijwel elke tuingrond doet. Hij gedijt het best op droge, humusrijke en kalkrijke grond.

Bloei

Nepeta faassenii bloeit van mei t/m september met lavendelblauwe bloemen. De plant vormt lange stelen, die boven het groen uitsteken, die vol zitten met kleine bloemen. Als je na de eerste bloei de plant terugknipt, wordt je verwend met een uitbundige tweede bloei.

Blad

Nepeta faassenii heeft behaard, geurend grijs/ groen blad, met gezaagde randen.

Snoei Nepeta faassenii

De plant moet na de eerste bloei kort afgeknipt worden, zo stimuleer je een tweede bloei en houdt je de plant in model.Op onderstaande foto’s zie je een nog niet gesnoeide plant, de gesnoeide plant, en wat er weg is geknipt. Je knipt alle houtige plantendelen weg boven de grond op ongeveer 4 cm. De eventueel al gevormde nieuwe takjes kun je laten staan (zie middelste foto).

Voor de winter kun je de plant weer wat terug knippen, maar liever niet helemaal tot aan de grond. De plantresten beschermen de wortelkluit tegen vorst.

Langbloeiende planten  Kattenkruid soorten