Photinia fraseri Little Red Robin – Glansmispel

Photinia fraseri Little Red Robin

Photinia fraseri Little Red Robin – Glansmispel

Photinia fraseri Little Red Robin of Glansmispel is de kleinere uitvoering van Photinia Red Robin. Bovendien is het blad van deze soort kleiner.

Hij is verkrijgbaar als sierheester of als bolvorm op stam. Photinia fraseri Little Red Robin is zeer geschikt voor kleine tuinen. Hij wordt uiteindelijk tot 2 meter hoog, maar door hem regelmatig te snoeien kunt u zelf de grootte bepalen.

Het is een groenblijvende plant, die redelijk winterhard is, maar zorg dan wel voor een plek uit koude wind.

Deze bloeiende heester heeft een paar mooie kwaliteiten, waardoor hij vooral in het voorjaar erg in trek is. Het nieuwe jonge blad is prachtig rood van kleur, later wordt het blad groen.
Verder is de heester aantrekkelijk vanwege de witte bloemen in het voorjaar, waar vlinders en bijen op af komen.

De heester kan goed vooraan in een heesterborder staan, solitair, in een bloembak of pot op het terras en kan zelfs als lage haag worden aangeplant. Plant 3 à 4 stuks per vierkante meter.

Ook het boompje op stam is handig in kleine tuinen, het geeft hoogte aan de tuin en onder het boompje kunnen ook weer andere planten groeien. De soort is ook zeer geschikt om in een rij of een ander regelmatig patroon in de tuin te plaatsen. Zo kunt u een ronde vorm of de rechte lijnen van een pad extra benadrukken.

Standplaats Photinia fraseri Little Red Robin

De heester staat graag in zon of halfschaduw, op een plek beschut tegen harde wind.

De grond kan het best humusrijk zijn.

Bloei en blad

Photinia is een langbloeiende plant die bloeit  in april, mei en juni met witte bloemen.

Het blad is glanzend en is groen van kleur. Al het jonge blad heeft prachtige rode kleuren en ook de twijgen zijn rood gekleurd.
De heester is groenblijvend in de winter.

Bij flinke vorst kan het blad aangetast worden en vlekken krijgen. Het blad zal afvallen, later wordt er weer nieuw blad gevormd.

Glansmispel snoeien

De heester hoeft niet, maar kan wel gesnoeid worden. Doe dit bij voorkeur na de bloei. Bij regelmatige snoei zult u meer roodgekleurd blad krijgen en wordt de heester mooi vol. Ook kunt u zelf de vorm bepalen.