Glansmispel – Red Robin; verzorging, kopen, snoei, bloei en standplaats

Glansmispel of Red Robin is verkrijgbaar als struik, leiboom of als boompje op stam. Het is een, in de winter, groenblijvende plant. De struik is winterhard, maar wordt wel graag beschermd tegen harde wind.

De Glansmispel heeft verschillende mooie kwaliteiten; In het voorjaar krijgt de struik prachtig rood blad dat langzaam aan verkleurd naar goudgroen blad, in mei en juni komen er mooie witte bloemen aan en in de herfst maakt hij mooie rode bessen. Dit maakt dat de Red Robin bij veel mensen een zeer gewaardeerde struik is.

Deze bloeiende heester is zeer geschikt voor kleine tuinen. Door middel van snoeien kun je de grootte van de struik in toom houden, doe je dit niet dan moet je er rekening mee houden dat de struik tot wel 4 meter hoog en breed kan worden. De Glansmispel staat goed in een border en kan ook goed dienst doen als haag.

Omdat de Glansmispel goed gesnoeid kan worden is hij mooi door middel van snoeien op de juiste hoogte en breedte te houden. Vooral in een kleine tuin is het stamboompje heel geschikt. Voordeel is dat er onder van alles kan groeien en het boompje geeft hoogte aan de tuin. Je krijgt helemaal een mooi effect als je een rij of een ander regelmatig patroon in de tuin plaatst. Zo kun je een ronde vorm of de rechte lijn van een pad extra benadrukken.

Kopen en planten van Glansmispel

Glansmispel kopen

De heesters kunnen het gehele jaar aangekocht worden, ze worden vaak aangeleverd in een pot.Er is keuze uit heesters, leibomen, Glansmispel op stam of er kan zelfs een kant en klaar haag gekocht worden. De heesters kunnen het jaarrond aangeplant worden, maar vooral bij planten in de zomer is het van belang  om lange tijd voldoende water te geven. Planten in het najaar gaat het soepelst, er valt meestal regelmatig regen en de grond is nog warm van de zomermaanden.

Maak een plantgat dat ruimer is dan de kluit van de plant, doe onder in het gat goede aanplantgrond om de heester een goede start te geven. Zorg dat de bovenzijde van de kluit gelijk is aan de grond van de border. Vul het gat op met een mengsel van goede aanplantgrond en grond uit het gat. Druk de grond goed aan en geef de heester de komende tijd voldoende water. Voor het planten van een haag zet je 3 stuks naast elkaar op een strekkende meter. Na het aanplanten wordt de haag meteen goed recht gesnoeid zodat het een mooie volle haag gaat worden.

Bloemen en bessen Glansmispel

De plant vormt grote witte bloemtrossen in de maanden mei en juni en in de herfst worden er rode bessen gevormd.

Het blad

Het blad van Glansmispel is mooi glanzend. In het voorjaar worden de bladeren mooi rood van kleur, om later weer te veranderen naar een goud groen kleurtje. Door flinke vorst kunnen de bladeren aangetast raken en vlekken krijgen. In de loop van de tijd vallen deze aangetaste bladeren vanzelf uit en vormt de struik weer mooi nieuw blad.

Wensen van de Red Robin

De heester staat bij voorkeur op een plek in de volle zon of in de halfschaduw. De struik heeft een hekel aan harde wind. De grond moet bij voorkeur humusrijk en vruchtbaar zijn en goed water doorlatend.

Snoei

Glansmispel

Glansmispel – Red Robin

De Red Robin hoeft niet gesnoeid te worden, maar verdraagt het wel zeer goed. Snoeien doe je na de bloei. Door snoei kun je de vorm van de struik of bol op stam mooi bepalen, bovendien wordt de struik mooi dicht door snoei. Als een oude Glansmispel er wat kaal uitziet, dan is het ook mogelijk de dikke takken flink terug te knippen. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar en gebruik goed scherp en schoon gereedschap. Snoei niet in volle zon of als het vriest, dit gaat ten koste van de plant. Geef na snoeien een gift organische mest, zodat de heester goed kan herstellen van de snoeibeurt.

Wanneer je een haag hebt staan van Red Robin is snoeien van belang om het een mooi geheel te laten worden. Snoei de haag in het voorjaar als er geen kans meer is op nachtvorst en nog een keer in september, zodat de haag mooi strak de winter in gaat.

Glansmispel soorten  Bloeiende struiken Hagen

Wanneer kan je Glansmispel snoeien?

Na de bloei kan de struik in vorm gesnoeid worden. Als haag wordt Glansmispel twee keer gesnoeid, in het voorjaar en in september.