Glansmispel – Red Robin; verzorging, snoei, bloei

Glansmispel

Glansmispel – Red Robin

Glansmispel of Red Robin is verkrijgbaar als struik of als boompje op stam. Het is een, in de winter, groenblijvende plant. De struik is winterhard, maar wordt wel graag beschermd tegen harde wind.

Algemene informatie

De Glansmispel heeft verschillende mooie kwaliteiten; In het voorjaar krijgt de struik prachtig rood blad dat langzaam aan verkleurd naar goudgroen blad, in mei en juni komen er mooie witte bloemen aan en in de herfst maakt hij mooie rode bessen. Dit maakt dat de Red Robin bij veel mensen een zeer gewaardeerde struik is.

De plant is zeer geschikt voor kleine tuinen. Door middel van snoeien kun je de grootte van de struik in toom houden, doe je dit niet dan moet je er rekening mee houden dat de struik tot wel 4 meter hoog en breed kan worden. De Glansmispel staat goed in een border en kan ook goed dienst doen als haag.

Omdat de Glansmispel goed gesnoeid kan worden is hij mooi buttondoor middel van snoeien op de juiste hoogte en breedte te houden. Vooral in een kleine tuin is het stamboompje heel geschikt. Voordeel is dat er onder van alles kan groeien en het boompje geeft hoogte aan de tuin. Je krijgt helemaal een mooi effect als je een rij of een ander regelmatig patroon in de tuin plaatst. Zo kun je een ronde vorm of de rechte lijn van een pad extra benadrukken.

Bloemen en bessen Glansmispel of Red Robin

De plant vormt grote witte bloemtrossen in de maanden mei en juni en in de herfst worden er rode bessen gevormd.

Het blad

Het blad van Glansmispel is mooi glanzend. In het voorjaar worden de bladeren mooi rood van kleur, om later weer te veranderen naar een goud groen kleurtje. Door flinke vorst kunnen de bladeren aangetast raken en vlekken krijgen. In de loop van de tijd vallen deze aangetaste bladeren vanzelf uit en vormt de struik weer mooi nieuw blad.

Wensen van de Glansmispel of Red Robin

De heester staat bij voorkeur op een plek in de volle zon of in de halfschaduw. De struik heeft een hekel aan harde wind. De grond moet bij voorkeur humusrijk en vruchtbaar zijn en goed water doorlatend.

Snoei

Glansmispel
De Red Robin hoeft niet gesnoeid te worden, maar verdraagt het wel zeer goed. Snoeien doe je na de bloei. Door snoei kun je de vorm van de struik of bol op stam mooi bepalen, bovendien wordt de struik mooi dicht door snoei. Wanneer je een haag hebt staan van Red Robin is snoeien van belang om het een mooi geheel te laten worden.

Mijn ervaring

Mijn Red Robin op stam heeft het zes jaar lang mooi gedaan. Ieder jaar bloeide hij volop en zat mooi in het blad. Nu, na de winter van 2011-2012 met de langdurige en strenge vorst, vielen opeens alle bladeren af. Het leek alsof de boom dood was. Ik heb hem teruggesnoeid in maart en was ervan overtuigd dat hij was doodgegaan.

Afgelopen week zag ik echter toch weer kleine paarse puntjes verschijnen op de kale takken. Het lijkt er dus op dat er toch nog leven in zit. Ik ben benieuwd hoe de boom er nu uit zal gaan zien. Ondertussen is het al weer februari 2015 en is de Photinia weer heel mooi geworden!

Glansmispel soorten

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

108 Reactiesnaar “Glansmispel – Red Robin; verzorging, snoei, bloei”

 1. van de Wal schreef:

  hoeveel glansmispel heb je nodig voor 20 mtr. haag?

  • admin schreef:

   Ik zou er 2 à 3 per strekkende meter planten. Als je er 3 neemt dan heb je eerder een dichte haag. Snoei de haag in het vroege voorjaar en in september nogmaals om een mooie dichte haag te krijgen.

 2. Bleijendaal schreef:

  kan deze plant tegen een dichte schutting met de voorkant naar het westen geplant worden? Wij wonen aan de kust, maar zitten tussen hoge bomen die staan op 40 meter afstand. Is het mogelijk om rode en witte glansmispels te combineren?

  Zijn de bessen die eraan komen giftig?

 3. Arjan schreef:

  Kan de Red-Robin in ’n grote bak geplant worden of moet hij in de volle grond?

  Arjan

 4. Arjan schreef:

  Hey bedankt voor je snelle reactie!! Wij zijn van plan om Red-Robin op stam te kopen met ’n stam van 1,80m. Maar hinken bij ons niet in de grond:-( maar op de site van “Appelstern” zeggen ze dat het wel kan, ik durf natuurlijk niet te zeggen of dat ook over ’n Red-Robin gaat met ’n stam van 1,80m.

  Bedankt voor de info! Mvg Arjan

 5. Wilbert Koch schreef:

  Heteren, 1 april 2012

  Hallo,

  Al enige jaren hebben we een red robin op stam in de tuin staan. De boom heeft het goed gedaan, alleen aan de noordzijde platte de boom af omdat daar het blad en de takken verdwenen (boom staat 4 meter van de achterzijde van het huis – tuin op het noorden – aan de rand van het gazon, waar in de wintermaanden de zon niet komt).

  De laatste jaren is hij om het jaar gaan bloeien. Na de bloei blijft er van de bladdragende ronde vorm niet veel meer over.
  Op advies heb ik afgelopen zomer de boom nogmaals gesnoeid. Hier en daar begon zich blad te vormen. Maar ik heb een vermoeden dat de red robin niet tegen vorst kan zoals afgelopen winter.
  De bladeren verdooren en vallen af.
  Nu is na de vorstperiode weer knopvorming ontstaan en verschijnen overal weer nieuwe blaadjes.
  Alleen blijkt dat de –1 tot 0 °C van de afgelopen nacht weer nadelig te zijn geweest voor deze nieuwe knoppen. Ze zijn all weer verdord.
  En men verwacht voor de komende week zelfs matige vorst, ook overdag en sneeuw tegen de paasdagen.

  Als alle jonge loten weer bevriezen, heeft dat geen invloed op de boom omdat zodra de koude voorbij is er weer nieuwe knoppen ontstaan?

  Graag uw advies,

  bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Wilbert Koch

  • Hallo Wilbert,
   De Red Robin op stam in onze eigen tuin lijkt de vorst van februari helemaal niet overleefd te hebben. Hij is kaal geworden, en bij ons zijn er nog helemaal geen nieuwe knoppen/bladeren aangekomen. Misschien zijn de nieuwe scheuten door de vorst verschrompeld, maar zou het eventueel ook nog met de droogte van de maand maart te maken kunnen hebben? Onze tuin is erg droog (zandgrond)en ik heb al weer een aantal keren water gegeven aan de planten. Ik denk dat als het door de vorst is gekomen, dat de Red Robin dan nog wel een keer nieuwe scheuten zal vormen. Afwachten maar…
   Groeten, Willemien

 6. Ria Hulkenberg schreef:

  Bij mij is de Red Robin bijna kaal er zitten nog wat verdorde bladeren aan, kan ik hem helemaal kort snoeien of gewoon afwachten.
  Hij staat bij mij in kleigrond.

  groeten Ria Hulkenberg

  • gertie schreef:

   Bij mij in de straat heeft iemand de boom helemaal teruggesnoeid met als resultaat dat er alleen nog takken op stam stonden. Tot mijn verbazing ging hij in het voorjaar weer uitlopen en na 2 jaar is hij nu weer prachtig vol van blad. Weet u of ik ook moet mesten? Ik heb in het voorjaar veel last van bladverlies van binnenuit.
   groeten Gertie

 7. pascal schreef:

  Als ik het boompje terugsnoei, tot hoever kan ik het terugsnoeien ? Tot op de stam, of moet ik takken laten staan, bladeren vallen er nu allemaal af, hij lijkt wel dood, ook de stam is getordeerd.

 8. Bas schreef:

  Ik moet nu (september) helaas een oude Red Robin verplaatsen…kan dat? en moet ik hem dan ook meteen snoeien?

 9. Cor schreef:

  Ik heb 7 stuks Photinia fraseri “Little Red Robin” 1 jaar geleden in mijn tuin geplant, zijn door de winter als dood er uit gaan zien, de boomkruintakjes zijn zo dor dat ze aftebreken zijn. Onderaan de planten verschijnen nu nieuwe scheuten. Kan ik de plant helpen door bemesting en welke mest moet ik dan gebruiken?

 10. Margot schreef:

  Al 3 jaar hebben wij een glansmispel in de border en tot op heden
  heeft deze struik nog niet gebloeid.
  Speciaal voor het laatst gesnoeid in oktober om bloei te
  bewerkstelligen.

 11. A. schreef:

  Ik heb een glansmispel op stam (1.50 hoog) De buitenrand van de bol vormt nog steeds nieuwe mooie rode bladeren. Maar de binnenkant is erg wijd en kaal geworden. Ook is de bolvorm aardig weg. Ik zou graag de bol weer goed terugknippen, maar dan is de boom nagenoeg kaal. Is dit toch het proberen waard of heb ik kans dat ik dan een halfdode kale boom heb? De binnenste takjes lijken niet veel leven te hebben, je kunt ze zo afbreken. En moet ik met de snoei dan ergens specifiek op letten of gewoon de bolvorm weer terugknippen.

 12. ineke schreef:

  Ik heb van een tuincentrum het advies gekregen om de red Robin op stam alle bloemen eruit te knippen,omdat dit tenkoste gaat van de boom.
  Is dit een goed advies geweest,of had ik dit beter niet kunnen doen.
  Het gaat toch om het rode blad werd gezegd.

  • Misschien is dit verstandig als de boom geplant wordt terwijl hij bloeit, of om te zorgen dat hij beter aanslaat, maar zelf zou ik niet bij een boom die het goed doet en al een tijd in de tuin staat de bloemen eruit knippen, daar zijn ze veel te mooi voor…

 13. Henk Martens schreef:

  Mijn Red Robin staat inmiddels zo’n 10 jaar op stam 180 hoog en een mooie bol.
  Ik lees nergens dat het rode blad uitvalt, iets wat bij mij wel gebeurd.
  Is dit uitzonderlijk of normaal?

 14. Henk Martens schreef:

  dMijn boom ziet er verder goed uit. Elk jaar valt het rode blad af.
  Ik lees hier dat dit rode blad groen hoort te worden.
  Hij zit nu nog wel in het blad maar minder mooi en vol als andere jaren.

  • N.G schreef:

   Bij mij gebeurt dat ook maar dat is toch afgestorven blad.
   Het heeft een andere rode kleur dan de nieuwe uitlopers hebben, die zijn meer roodbruin. En het afgevallen blad is felrood. Volgens mij is het normaal.

 15. H. van Bloois schreef:

  Ik heb een red robin op stam in mijn voortuin.(kleigrond) Al een jaar of zes! Deed het prima. In september (achteraf had het maart moeten zijn) is hij normaal gesnoeid. Leuk rond.
  Maar in de winter heeft hij heel veel blad verloren. Ik kan er nu tussendoor kijken en aan de uiteinden heeft hij nog donkerrode bladeren. Ook heeft hij harde puntjes aan de uiteinden van de takken. Maar die zetten niet door. De één raadt me aan hem geheel te snoeien maar het tuincentrum vertelde mij, laat hem maar met rust. Geef hem wel koeiemestkorrels. Heb ik gisteravond gedaan en nu regent het lekker.
  Wat raadt u mij aan?

  Gonny van Bloois

 16. Luc G. schreef:

  Ik heb een mooie Red Robin staan ( ongeveer 1,50 cm ) in pot. Wat doe ik om hem tegen de winter te beschermen ?

  • Planten in potten zijn extra kwetsbaar bij vorst. Het zou het mooist zijn als u de pot bij vorst binnen kunt zetten op een koele plek (schuur). Is dit niet mogelijk, dek dan in ieder geval de plant af met rieten matten of vliesdoek om hem tegen koude wind te beschermen. Succes!

 17. Linda schreef:

  Afgelopen voorjaar een haag geplant van de glansmispel. Plantjes waren zo’n 40 cm en zijn nu zeker het dubbele. Het moet gesnoeit worden, alleen ik weet niet precies hoe…
  Er steken van die lange sprieten uit, waar volgens mij de bloemen uit komen.
  Moet ik hem gewoon weer inkorten op zo’n 40 a 50 cm?
  Alvast dank voor de reaktie!

 18. Snieders frits schreef:

  De wortels van de Red Ruben blijven die aan de opervlakte of gaan de wortels dieper naar onder

 19. Jean Pierre Clabau schreef:

  Ik heb een red robin op stam (+/- 1.60 cm) in mijn voortuin.Er komen geen bessen aan en ook geen bloemen is dit een speciale soort?

 20. Ineke Muste schreef:

  Wij hebben ook al jaren een Red Robin,super boom,ook hier vallen de bladeren af,maar zie dat bij iedere boom,wij wonen in Zeeland,tegen de Oosterschelde aan,erg weinig beschutting,maar hij doet het mooi,nu zag ik deze week voor de eerste keer bloemschermen,nooit geweten dat deze kon bloeien,ben blij!!!
  Zie wel kleinere soorten,vooral bolvormige die bloeien.

  • Jean Pierre Clabau schreef:

   Met dit fraai voorjaar staan mijn Red Robin er prachtig bij. Ik ben best tevreden,veel mooie rode glanzende bladeren.Het zijn wel bolvormen en worden dus regelmatig bijgeknipt.Dat is misschien de reden dat ze niet bloeien.
   Dank voor jullie reactie
   JPC

 21. Jozef Lievens schreef:

  Bij ons vallen er elk jaar veel bladeren af, deze kleuren rood en er zijn ook donkere vlekken op.De vraag is nu , mag ik deze composteren ?

 22. Carla schreef:

  Ik zou de Red Robin graag willen planten bij onze stacaravan op de Veluwe. Daar is echter zandgrond. Wat kan ik doen (kan ik wat doen?) om hem optimaal te laten groeien?

 23. Dennis schreef:

  Hoi,

  Ik heb een red robin in de noord westelijke hoek van mij tuin staan. Alleen maar beetje gesnoeid.
  Hij is bijna 3 meter hoog en zeker 1.5 meter breed. Stam is op z’n dikst bijna 10 centimeter.
  Al 2 strenge winters zeer goed overleeft.

  In de nabije toekomst wil ik mijn tuin herinrichten en staat hij in de weg.
  Ik vind het zonde om hem om te zagen en derhalve ter verkoop aan te bieden.
  Is het mogelijk om zo’n grote boom te verplanten als de wortels al vrij diep/breed zitten?

  Gr.

 24. Loes schreef:

  Beste Willemien,

  Ik 2005 heb ik 2 red robins in onze voortuin op het NO geplant.
  De eerste jaren kregen beide schitterende rode nieuwe bladeren.
  Één kreeg ieder jaar bloemen maar werd steeds kaler. De bladeren die er nu nog aanzitten hebben bruine vlekken en verder is hij volkomen kaal en ziet er niet uit.Moet ik deze helemaal terugsnoeien en dan afwachten of maar wegdoen?
  De andere staat ook nu weer vol met rood blad maar heeft nooit gebloeid.

 25. Marja schreef:

  Hallo
  Wij hebben een kleine haag staan van red Robin struiken,
  Maar nu zitten er allemaal vlekken in.Een soort roest.
  Ook in de nieuwe rode blaadjes zit een soort krimp.
  Wat zou dit kunnen zijn? En is er iets tegen te doen
  Groeten

  • Dat klinkt als schimmel. Als het blad lang nat blijft, doordat de plant weinig zon vangt,is er meer kans op het krijgen van schimmel. Gooi afgevallen blad weg (niet op de composthoop). Eventueel kunt u proberen of spuiten met schimmelwerende stoffen werkt (te koop bij tuincentra).

 26. Henk Martens schreef:

  Mijn Red Robin is inmiddels bijna kaal en wat er aan blad nog aanzit, is dor.
  Ook zit er iets wat lijkt op mos, of groene aanslag op de takken
  Het lijkt of de boom dood is maar de takjes breken niet erg makkelijk en moet je min of meer scheuren. Ik heb de boom nu vrij ver teruggesnoeid en hoop dat hij weer aantrekt.
  Heeft iemand nog een tip voor mij.

 27. Sandra schreef:

  Hallo,

  Ik heb er ook één in de tuin die een beetje te groot begint te worden. De stam is een meter of twee hoog, daarop een bol met een doorsnee van zeker 4 tot 5 meter. Vorig jaar voorzichtig een halve meter ingesnoeid (veel werk) en sindsdien is er wel weer een meter bij gekomen. Hij staat nu in bloei, kan ik hem dan nu al snoeien? Of toch nog even wachten? Geen probleem als ik er een dikke meter vanaf snoei?

  Alvast bedankt!

 28. Annie Veenema schreef:

  Onze drie boompjes (bolvormig) staan vrij in de voortuin op het oosten. Nu sinds drie jaar, maar ze zijn nog altijd niet echt mooi geweest. De bol is erg doorzichtig en alle nieuwe rode blaadjes vallen telkens af. Ik stond in twijfel om ze alle drie behoorlijk terug te snoeien, maar bedacht om eerst eens op internet te zoeken. Wat adviseert u.
  Zandgrond met grote eikenbomen langs onze straat/tuin. Nu redelijk vochtige grond maar zomers erg droog door de bomen

  • Het zou kunnen zijn dat de bomen te veel wind vangen, daar kunnen ze slecht tegen. Ook houden ze er niet van om regelmatig veel te droog te staan. U kunt de bodem verbeteren door veel humus toe te voegen, maar misschien is verplanten naar een andere plek wel de enige goede optie…

 29. Shirley schreef:

  Hallo, mijn 2redrobbins op stam staan volop in bloei wel minderblad, wat moet ik met de bloemen doen als ze uitgebloeid zijn.

 30. Resie schreef:

  Daar wij 3 jaar red Robin op stam hebben heb ik nog geen bloem en geen besje gezien wie kan mij vertellen hoe dat komt ?

 31. Inge schreef:

  Wij hebben in het voorjaar een boom op stam gekocht voor op het terras. Terwijl we op vakantie waren heeft het heel hard geregend en is er veel water in de pot blijven staan, ondanks er gaten zitten in de pot maar blijkbaar zijn deze snel verstopt geraakt. We hebben nog enkele gaten bij gemaakt en nu loopt alles weer vlot af. De bladeren zijn allemaal bruinrood en hangen er wat slap bij. Gaat de boom er nog doorkomen? Kunnen we het een handje helpen?

 32. Inge schreef:

  Onze boom op stam lijkt wel dood. Takken zijn dood en breken makkelijk af. Tot waar kunnen we terugsnoeien? Alle takken eraf of is dat geen goed idee? Takken zo kort mogelijk snoeien?

 33. Miranda schreef:

  Goedendag,
  Kun je mij vertellen of de Red Robin of de bessen giftig zijn voor kinderen?

  Mvg

 34. Peter Vuijk schreef:

  IK heb al jaren een red robin boom in de tuin staan, en heeft het altijd prima gedaan.Sinds 3 jaar staan er een appel en perenboom in de buurt van de red robin en het laatste jaar heeft ie al het blad verloren en hij lijkt nu wel dood. Kan dit komen doordat de appel en peren boom hier invloed op hebben ? kan ik anders de red robin boom verplaatsen of terug snoeien ? zodat hij weer helemaal tot leven gaat komen.

  • Ik denk niet dat het met elkaar te maken heeft. Of de red robin echt dood is kun je testen door wat takken te breken. Zit er nog groen leven binnenin dan is hij niet dood. Breken de takken echter zo af dan is hij echt dood en wordt het dus nooit meer wat.

 35. Jacqueline schreef:

  Hoe kun je de boompjes op stam beschermen tegen de vorst?
  Ze staander 3-en in een hele grote bak, met open bodem, dus niet te veplaatsen.

 36. Fred schreef:

  Ik heb 3 Red Robins op stam van 180cm staan nu ongeveer 3 jaren maar van groei is geen sprake en de “bollen zijn ook erg doorzichtig.
  Hoe hard groeien ze normaal en hoe dik wordt de stam?

 37. chris schreef:

  Hallo

  Wij hebben 2 red robin boompjes vorig jaar gekocht . Nu blijft een boom achter 1 boom groeit goed en krijgt veel nieuwe scheuten, de andere boom groeit bijna niet. Ze staan naast elkaar in een klein tuintje op zuidwesten.

 38. Fred schreef:

  Hallo,Wij hebben in april vijf potten met red Robin leistruiken gekocht,waarvan twee kleine en drie grote.De blaren van de kleine potten zijn bijna allemaal verkleurd met paarse plekken terwijl nu die van de grote potten ook beginnen paarse vlekken te krijgen.
  Wat is er de oorzaak van en hoe kan ik dat verhelpen?

 39. joop schreef:

  onze red robin struik komen gaten in het blad hoe komt dat

 40. Ali schreef:

  Goede morgen,

  woon hier nu bijna 4 jaar, toen ik hier kwam stond er een red robin in de tuin, hij groeit goed maar ieder voorjaar komen er op de bladeren die rood zijn en net onder de nieuwe scheuten zitten zwarte vlekken op en die vallen er allemaal af………wat kan ik daar aan doen?

  groet,
  @li

 41. Annie van arkel schreef:

  Ik zou graag willen weten of de Redrobin wespen aantrekt omdat wij ze willen plaatsen rondom de balkons.En wij graar rustig van de zon willen genieten.

  Alvast bedankt Annie van arkel.

 42. T Visser schreef:

  Wij hebben een glansmispel van iemand overgenomen, gisteren gepoot. We hebben eerst een emmer water in het gat gegoten, toen de aarde gemengd met turfaarde, daarna weer water erbij. Moeten we nu elke dag nog water geven, het is nu nog koud. Ik ben bang dat hij dan gaat rotten.

 43. Ineke schreef:

  Onze red robinstruik stond voor een grote bamboe, die we onlangs hebben weggehaald. Aan de kant waar de bamboe stond is de struik helemaal kaal, er zit eigenlijk geen model meer in. Kunnen we de photinia helemaal terugsnoeien tot op een meter (of nog korter) boven de grond? En kan dat nu nog of moeten we er mee wachten?

 44. Filip schreef:

  Hallo,
  Vorig voorjaar plantten wij 8 bomen Photinia fraseri Red Robin, alsook 8 leibomen van deze variëteit. Werden in een ruim plantgat aangeplant.
  Een dikke maand geleden stonden deze allemaal mooi in het blad, zag je overal rijkelijk de nieuwe rode uitschieters verschijnen.
  De laatste 3 weken vallen de bomen (met uitzondering van 2) ‘stil’. De bladeren gaan hangen, massaal bladverlies. Waar je aanvankelijk een volle haag had bij de leibomen, zie je er nu makkelijk door. De nieuwe uitschieters verdorren.
  Ik heb deze dan organische mest gegeven, voorlopig zonder resultaat. Ik zie ook geen bladluizen of dergelijke. De groene bladeren worden donkerrood/bruin (sommige vertonen dit vanaf de nerf en dan verder naar buiten).
  Wat kan hier aan de hand zijn; en wat kan ik hieraan doen?
  Alvast bedankt

 45. Ingrid schreef:

  Hallo,
  Ik heb een glansmispel op stam.
  Nou zitten er aan de onderkant van de stam allemaal uitlopers.Kan ik die verwijderen zonder dat er schade aan de boom ontstaat.
  Alvast bedankt

 46. Jan B schreef:

  Mag je oude scheuten terug snoeien van de Red Robin, we hebben 2 stuks op stam in grote potten wanneer moet je ze in nieuwe aarde zetten, hoe houd je dit optimaal?

 47. ria gouw van weelde schreef:

  Goedenavond,

  Wij willen een zestalPhotinea red robin bol op stam aanschaffen,met een stamhoogte van min.2.20m hoog,waar zijn deze te koop en de kosten

  Onze bestaande Photinea red robin bol laat de schors los is dat normaal?

  graag uw reaktie

  mvg ria gouw van weelde

 48. lieve schreef:

  Hallo,heb een 2-tal weken terug 7 glansmispels red robin geplant.Deze hebben bijna al hun bladeren verloren terwijl ik elke dag gesproeid heb.Hoeveel water moet elke plant krijgen,want wat is veel water,5,10 liter per plant???

  • De wortelkluit moet voldoende vochtig blijven de eerste tijd, hoeveel water daarvoor nodig is hangt ook af van de grootte van de plant. Wel raar dat ze compleet kaal geworden zijn. Toch zou ik het nog blijven volhouden om te kijken of ze toch nog wat gaan doen.

 49. Chien schreef:

  Wij hebben al 10 jaar 2 mooie photinia’s op stam in de tuin.
  Ze doen het goed,maar nu laat de bast los.
  Wat kan dat zijn en wat moet ik er aan doen???

 50. tuinservice peeters schreef:

  Loslatende bast is meestal door vorstschade. Bladverlies rond mei is normaal doordat de plant dan nieuwe bladeren aanmaakt en oude afwerpt. Dus geen paniek.

 51. Louise schreef:

  Dag allen, gaten in blad van ons paar weken terug gekocht boompje, circa 1.50 hoog. Waarom? En hoe kunnen we evt verhelpen? Joop vroeg het ook, weet niet of hij het inmiddels weet? Dank

 52. Marja schreef:

  Hoi, ik heb 1 op stam. Ca 180 cm Ik wil dat hij in de hoogte groeit. Groeit de stam ook in de hoogte? Of groeit alleen de bol/struik op de stam in de hoogte? Ik denk dat alles bij elkaar nu ca 250 is. Hoeveel en welk deel kan verder in de hoogte groeien? Bedankt voor info alvast :)! Groetjes marja

 53. Rob schreef:

  Dag,

  Mijn Red Bobin heeft al een aantal weken zeer donker rode bladeren die erg hard zijn en treurachtig hangen. Ze zitten wel stevig vast, maar is zo een trieste bedoeling. Ik heb hem al een jaartje of 12 en ken de kleuringen door het jaar heen. Dit heb ik nog niet mee gemaakt. Enig idee of dit nog goed gaat komen?

 54. Edith Poiesz schreef:

  Kan ik een glansmispel (struik) in een pot houden?

  • Ja, maar het moet wel een ruime pot zijn i.v.m. de uiteindelijke grootte van de heester

   • Itske schreef:

    Hallo Willemien (of iemand anders),

    Ik heb ook een aantal glansmispels in pot. Ik denk dat ze nu ruim een maand staan. De potten zijn groot genoeg; groter dan ze hadden toen ik ze kocht. Nou is het wel zo dat ze veel blad verliezen en dat het rood uit de bladeren aan het verdwijnen is. Heeft dit iets met zuurgraad van de aarde te maken? Wat doe ik eraan? Dank bij voorbaat! Itske

    • Dit soort groenblijvende struiken verliezen vaak veel blad in deze tijd. Het jonge blad is mooi rood van kleur, maar dit wordt later meer groen van kleur. Het klinkt dus alsof het allemaal heel normaal is…. Geef bij deze hitte wel voldoende water, potten drogen nog sneller uit dan planten die in de volle grond staan.

     • Itske schreef:

      Dank je wel Willemien! Dit helpt 🙂 Ik was al enigszins gerustgesteld omdat mijn glansmispels het allemaal nog steeds doen (idd veel water geven ja..!) maar jouw antwoord helpt zeker! Dank je! En geniet van je dag, -itske

 55. Evelyne schreef:

  Hallo

  Ik wil graag red robin hoogstam (1m90) achterin de tuin plaatsen. Ik twijfel tussen 3 of 4 bomen op een rij.
  – Met 3 is de tss.afstand 2,3m.
  – Met 4 is de tss.afstand 1,5m.

  Esthetisch gezien zou 4 het mooist zijn omwille van het terras dat ervoor ligt. Maar ik weet niet goed wat de beste plantafstand is & of 1,5m tussenruimte niet te weinig is.

  Iemand die dit weet? Hartelijk bedankt!!

 56. Josien schreef:

  Mijn glansmispel op stam staat door de harde wind behoorlijk scheef.
  Kan ik een boompaaltje erbij plaatsen of zou ik dan de wortels beschadigen?

 57. Suzanne schreef:

  Dag Willemien en andere mispelvrienden

  Ik hoop dat je nog actief bent op deze site. Wij hebben een haag van red robins in een hele grote plantenbak, op het balkon op, het noorden. Na twee jaar verliezen ze heel veel blad maar staan voor het eerst helemaal in de knop. Ze zijn in de winter gesnoeid en kregen volop nieuwe rode blaadjes, die zijn er dit voorjaar vrijwel allemaal afgevallen. Moet ik ze nu mesten of juist met rust laten tot de bloemen verdwenen zijn?

 58. Carl schreef:

  Beste,
  Wij hebben sinds verleden jaar 3 glansmispel leibomen in de tuin staan, nu zijn ze weer mooi aan het uitlopen echter al de uitlopers zitten langs de rand, in het hard van de geraamtes zit nauwelijks blad en kijk je er dwars doorheen, is dit normaal ?
  En hoe krijg ik het hele rek in het midden weer dicht gegroeid ? Of moet ik geduld hebben ?

 59. Marije schreef:

  Ik heb nu twee jaar twee jonge red robins op stam staan op mijn patio. Vorig jaar bladluis gehad, daar hadden ze het zwaar mee maar ze bleven leven. Dit jaar weer bladluis. Zo sneu. Ze zien er slecht uit: dood blad, de meeste takken breek je zo af en middenin erg kaal. De meeste luis is nu weg, ik denk erover om ze helemaal terug te snoeien maar hoe pak ik dat aan (nog nooit gedaan)?
  En ben ik daar nu eind juli niet te laat mee?
  Weet iemand raad? Ik gun ze een mooi leven…

 60. Majie schreef:

  Heb net twee red Robins gekocht voor op mijn terras, in potten dus,vind dat ze er nogal dun uitzien,in het bloemencentrum gaven ze mij de raad om ze te snoeien,dan groeien ze niet zo maar worden dikker en voller.Maar wanneer mag ik die snoeien en hoe?

 61. G. Pieters schreef:

  Hoever moet ik Phrotina op stam van 1 meter uitelkaar plaatsen ?

Plaats een reactie