Ligustrum ovalifolium – Haag liguster

Ligustrum ovalifoliumLigustrum ovalifolium of Haag liguster is een zeer snelgroeiende heester, en is daarom zeer geschikt om als haag te gebruiken. Lees hier over de verzorging, standplaats en waar je de heester kunt kopen.

Algemene informatie Ligustrum ovalifolium

De heester is in zachte winters een groenblijvende heester. Bij een strenge winter verliest Ligustrum ovalifolium zijn blad, maar in het voorjaar zak de heester weer gewoon groen worden.

De heester kan solitair staan, je hoeft hem dan niet meerdere keren per jaar te snoeien en hij zal gaan bloeien met witte, geurende bloemen waar bijen en vlinders op af komen.

Heb je hem echter als haag aangeplant, dan moet hij 2 of 3 keer gesnoeid worden om mooi dicht te blijven, en dan zal er amper bloei optreden.

Standplaats Ligustrum ovalifolium

De heester kan zowel in de zon, als ook in (half)schaduw staan.

Iedere grondsoort is principe goed, zolang het maar niet te nat is.
Zorg dat er niet veel zon op de wortels schijnt, daar kan de heester niet goed tegen. Je kunt dit vaak al voorkomen door de haag aan de onderkant vrij breed te houden en hem naar boven toe smaller te knippen. Zo vangen de zijkanten ook meteen voldoende licht.

Bloei en blad

Ligustrum ovalifolium bloeit, als hij niet vaak gesnoeid wordt, met witte geurende bloemen. De bloemen zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Na de bloei komen er dan nog zwarte bessen aan de heester, waar weer veel vogels op af komen.

Het blad is ovaal van vorm en is glanzend en groen. In niet te strenge winters is de heester groenblijvend, anders valt het blad af, en gaat de heester in het voorjaar weer nieuw blad vormen.

Het blad en de bessen van Ligustrum ovalifolium zijn giftig voor de mens.

Verzorging Haag Liguster

  • Planten. Wil je een haag aanplanten, zet dan 6 of 7 heesters op een meter. Geef na het planten de eerste tijd veel water.
  • Snoei. Ligustrum ovalifolium kan zeer goed gesnoeid worden. Vanwege de snelle groei is het aan te raden om een haag zeker 2 keer te snoeien (voorjaar en najaar), en eventueel nog een derde keer in de zomer.
  • Bemesten. Geef in het voorjaar wat organische mest.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier