Ligustrum delavayanum – Liguster

Ligustrum Delavayanum

Liguster

Ligustrum delavayanum is een liguster, die vaak geënt op stam wordt aangeboden, en goed geschikt is voor vormsnoei, maar ook als haag kan worden aangeplant.

De struik kan tot 2m hoog worden, maar met snoei kan hij tot iedere gewenste grootte geknipt worden.

Je ziet hem veel op stam in bolvorm geknipt. Maar hij kan ook solitair in een border staan, als kuipplant gehouden worden of als haag worden aangeplant.

Ligustrum delavayanum heeft een compacte, dichte groei en is een langzaam groeiende struik.

Hij trekt bijen en andere insecten naar de tuin en verder ook vogels, die behalve op de insecten ook op de bessen afkomen.

Standplaats Ligustrum delavayanum

Deze bloeiende struik staat graag op een beschutte plek (hij is matig winterhard) in de zon of in halfschaduw.

De grond kan het best vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend en humusrijk.

Bloei, bessen en blad

Ligustrum delavayanum is een langbloeiende plant met een rijke bloei met crème witte geurende bloemen in trossen. De bloei valt in juni en juli.

Na de bloei komen er blauwzwarte bessen aan, waar vogels gek op zijn, maar die giftig zijn voor de mens.

Het kleine, ovale blad lijkt veel op dat van Buxus, en is donkergroen van kleur. Ligustrum delavayanum is een (half) groenblijvende plant. In erg koude winters kan een gedeelte van het blad afvallen.

Verzorging Ligustrum delavayanum

 • Laat de wortels niet uitdrogen, dus geef eventueel water tijdens langdurig droge perioden.
 • Snoei is goed mogelijk en maakt de struik mooi dicht. Heeft u een haag aangeplant, snoei dan zeker twee maal per jaar voor een mooie compacte en dichte haag. Ligustrum delavayanum is goed geschikt voor vormsnoei. Snoei kan plaatsvinden in voor-en najaar. Doet u het in het najaar dan zal de plant geen bessen krijgen.
 • Vorstbescherming is nodig tijdens lange perioden van strenge vorst. Bedek de plant of plaats hem, als hij in een kuip staat, op een koele plek binnen waar het wel licht is.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

2 reacties


 • T.A. Kooijmans

  Onze ligustrum delavayanum op stam krijgt voldoende water maar
  Verliest op het ogenblik veel blad wij hebben hem 2 maanden geleden
  Geplant misschien weet u hier ’n oplossing voor.
  Hartelijke groet.
  T.A. Kooijmans
  Tent.kooijmans@telfort .nl


  • Willemien Mostert

   Vooral groenblijvende planten kunnen van (ver)planten een opdonder krijgen en blad verliezen. Blijf voldoende water geven, maar zorg wel voor waterdoorlatende grond. Ik zou het verder even aanzien.
   M.v.g. Willemien