Ligustrum vulgare – Wilde Liguster

Ligustrum vulgare

Wilde Liguster

Ligustrum vulgare of Wilde Liguster is een groene heester met witte bloemen in pluimen, die ook zeer geschikt is om als haag aan te planten.

De plant kan wel 5 m hoog worden, maar met snoei is de hoogte naar wens te beperken.

Ligustrum vulgare verdraagt snoei erg goed, en daarom is de heester zeer geschikt voor een haag, die goed smal te houden is. Plant voor een haag 5 à 6 planten per strekkende meter.

De heester kan echter ook goed solitair in de tuin staan. Omdat dan niet gesnoeid hoeft te worden, kunt u veel meer genieten van de heerlijk geurende witte bloempluimen en de mooie glimmende zwarte bessen na de bloei.

Wilde Liguster is in zachte winters wintergroen, is het kouder dan zal hij meer half wintergroen zijn.

Deze snelgroeiende plant is winterhard en kan goed tegen wind.

Ook in het kustgebied kan hij goed gedijen. Vanwege de dichte vertakking is de heester in trek bij vogels.

Pas op, alle delen van de plant zijn giftig voor de mens, vooral het blad en de bessen.

Standplaats Ligustrum vulgare

De heester staat graag in de zon of halfschaduw.

Bijna iedere grondsoort is goed, als het maar matig voedselrijk en waterdoorlatend is.

Wanneer bloeit Wilde Liguster?

Ligustrum vulgare is een langbloeiende plant die bloeit in mei, juni en juli met witte bloemen in pluimen. De bloemen verspreiden een heerlijke geur en trekken bijen naar de tuin.

Na de bloei komen er glimmende zwarte bessen aan de heester in augustus en september. Vogels zijn er dol op, maar voor de mens zijn ze giftig bij inname. Let op met kinderen in de tuin!

Het blad is smal en langwerpig maar afgerond en heeft een (donker)groene kleur.

Snoei Ligustrum vulgare

De heester kan goed gesnoeid worden. Heeft u een haag aangeplant, dan kunt u de haag het best een paar keer per jaar snoeien tussen mei en september. Zo houdt u de haag mooi strak van vorm.

Laat de onderkant van de haag altijd breder dan de bovenkant, zodat alle bladeren voldoende licht kunnen vangen en gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar.

Regelmatige snoei gaat wel ten koste van de bloei en de bessen.

Ligustrum vulgare kan goed smal gesnoeid worden en mocht de haag toch te breed zijn geworden dan kunt u altijd fors terugsnoeien. Houdt er wel rekening mee dat hij er dan een tijd niet zo mooi uitziet.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

2 reacties