Pioenrozen – Paeonia

Pioenrozen

Pioenrozen of Paeonia zijn gemakkelijke langbloeiende planten voor de tuin. De prachtige bloemen kunnen goed in een vaas binnen worden gezet. Lees hier alles over de standplaats, verzorging en snoei.

Algemene informatie over Pioenrozen

Er zijn meer dan 1000 verschillende soorten Paeonia, met veel verschillende kleuren. Ook de vormen van de bloemen zijn divers, er zijn enkele bloemen, half gevulde en gevulde bloemen. De bloemen kunnen wit, roze, rood of geel zijn.

De meeste soorten worden niet hoger dan 1m. Pioenrozen zijn winterharde vaste planten, die zeker 20 jaar lang mooi kunnen blijven bloeien.De pioenroos houdt van veel zon en heeft een steuntje nodig voor de lange steel, met aan het einde de grote, zware bloem. Pioenrozen kunnen in de border staan, maar ook in een pot worden gehouden. In het laatste geval moet je wel zorgen voor een grote pot en de planten veel mest geven. De aarde moet voldoende nat gehouden worden. Je zult dus dagelijks moeten gieten.

Standplaats Pioenrozen

Paeonia houdt van veel zonlicht. Een plaats in de tuin waar minstens vijf uren de zon schijnt is perfect. De grond moet vochthoudend zijn, maar wel goed gedraineerd. Verder heeft de plant voedsel nodig en humus. Geef vooral op zandgrond voldoende mest, want de vorming van de bloemen vraagt veel energie van de plant.

Pioenroos kopen

Wanneer kan je Pioenrozen kopen? De plant bloeit in mei en juni. In april, mei en juni worden ze veel aangeboden voor de verkoop voor in de tuin. Als je de plant in de border wilt planten dan is oktober de beste maand om dit te doen. De grond is dan nog wat warm zodat de plant gemakkelijk kan wortelen. De losse bloemen worden overal langs de weg en in bloemenwinkels verkocht in de maanden mei en juni.

Pioenrozen zijn er in allerlei kleuren en met verschillende soorten bloemen. Uit het grote assortiment is er voor iedereen wel een mooie soort te vinden!

Wanneer bloeien Pioenrozen?

Paeonia bloeit in mei en juni met grote bloemen in de kleuren wit, geel, roze of rood. De bloemen zin enkel, half gevuld of gevuld, afhankelijk van de soort.
De bloemen zijn geschikt voor snijbloem. Haal niet in één keer alle bloemen van de plant, maar laat twee à drie stengels staan, om als energie opslagplaats te dienen voor de plant. Zet de bloemen in koud water in een vaas.

Wanneer moet je Pioenrozen snoeien?

Er zijn twee soorten Paeonia, houtachtige en kruidachtige. De meeste soorten die in de Nederlandse tuinen staan zijn de kruidachtige. Deze moeten in oktober worden afgeknipt tot een lengte van 3 cm. Doe je dit niet dan is er grotere kans dat grijze schimmel een kans krijgt. Om dit te voorkomen moeten de afgeknipte stengels in de vuilnisbak worden afgevoerd. Gooi ze nooit op de composthoop!

Bemesten en vermeerderen

Geef de plant vroeg in het voorjaar gedroogde koemest. Bij zandgrond is een jaarlijkse toevoeging van compost ook goed. Vermeerderen kan door de plant te scheuren. Na het scheuren zullen de planten vaak de eerste twee jaar geen bloemen geven.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

44 reacties


 • Jan Torn

  Pioenrozen zijn slechts een korte tijd te koop. Zijn er ooit experimenten gedaan om deze bloem jaarrond te kunnen leveren? Wannneer dat mislukt is, is dan de reden bekend? Gewoon nieuwsgierigheid.


 • FG.Van Duijvenboode

  wij troffen na aankoop van dit huis, jaren geleden, pioenrozen aan in en schaduwrijke plek. Zij bloeiden nooit, ze zijn vier jaar geleden verplant naar een zonnige plek, paardencompost gegeven en… bloeien nog niet! Is daar een reden voor, wat kunnen we er aan doen?


  • Elvire

   Een beetje late reactie, maar ik las uw bericht en reageer toch nog even, wie weet kan ik iemand blij maken met deze tip..

   Ik heb ooit een keer op een filmpje over pioenen (volgens mij van Ivo Pauwels) gezien dat pioenen die niet bloeien óf al heel oud zijn en gescheurd moeten worden eer ze weer gaan bloeien, maar nog grotere kans is dat de pioenen te diep geplant staan; dan gaan ze ook niet bloeien.
   De pioenen moeten slechts enkele centimeters onder de grondoppervlakte gepoot zijn, niet dieper.
   Probeer de pioenen nog eens uit te graven en ze opnieuw slechts 2 a 3 cm diep te planten. Zonde om die mooie pioenen weg te gooien! Ik ben heel erg benieuwd of de tip heeft gewerkt. Update?


 • Harm

  Naast een grotere zit er aan de steel vaak ook een klenere knop. Dient deze weg genomen te worden ? Is dat een dief die groei van de grotere pioenroos tegenhoud


 • Jos verhoeven

  Ieder jaar komen in mijn pioenroos knoppen, maar steeds verdrogen deze knoppen. Wat kan ik hier aan doen.
  Heeft u misschien hier een antwoord op


 • Guus Kruk

  Ik heb een vraag,moet je de uitgebloeide bloemen bij een pioenroos na de bloei er uitknippen of is dat niet nodig.Ik dacht dat het beter voor de plant zou zijn.


  • Wendy

   Dat zou ik ook graag willen weten. Lijkt me wel aangezien deze na een regenbui loeizwaar zijn geworden en tot op de grond hangen.


   • Peter

    Na de bloei wanneer ze volledig uitgebloeid en bruin worden kan je de bloemen weghalen aan de bloemsteeltjes.
    Dit bevorderd de plantgroei. In de natuur blijven ze natuurlijk zitten en kunnen ze zo bestuifd worden met zetmeel door de beitjes en komen er zaaddozen aan voor de voortplanting, vermeerdering.


  • Willemien Mostert

   Je kunt de bloemen er inderdaad gewoon afknippen, zonder dat het slecht is voor de plant.


 • Lida

  De pioenrozen hebben na uitbloeien grote knoppen waarin ik dacht zaadjes te ontdekken. Nu lees ik dat je de pioenrozen vermeerderd door te scheuren.
  Zitten er dan geen zaadjes in die knoppen en is scheuren de enige manier van vermeerdering ?


  • Willemien Mostert

   Je kunt ze ook proberen te zaaien, maar er komt maar zelden een plant uit is mijn ervaring, en dan duurt het nog jaren voordat die een keer gaat bloeien.


   • Anke

    Niet alle soorten verlenen zich voor het zaaien! Sommige soorten moet je scheuren en anderen geven dan weer zaad. Het duurt wel heel lang eer je een volwaardige plant hebt van het zaad. Met pioenrozen moet je geduld hebben, véél geduld …


 • carla

  kanik mijn pioenroos ook verplanten??
  en waneer.


 • diny

  ik heb een mooie pioenroosplant, heel vol in het blad maar ik krijg er geen bloemen in, de plant staat in een border en krijgt de ochtendzon van smorgens vroeg tot smiddags 13 uur, helaas krijg ik er maar een enkele knop in en die word niet groter dan een speldenknop en verdroogt dan, de plant krijgt droge koemest in het voorjaar en staat in zandgrond. ik heb hem al elke dag water gegeven dit jaar maar helaas, wederom drogen de knoppen in voor ze groter dan een speldeknop zijn. kunt u mij tips geven wat ik anders kan doen met mijn pioenroos zodat ik ook van zijn prachtige bloemen kan genieten? alvast bedankt voor uw aandacht


  • Willemien Mostert

   Misschien krijgt hij toch niet voldoende zon om de knoppen te ontwikkelen. Probeer in ieder geval de grond te verbeteren door compost toe te voegen en zorg dat de grond voldoende vochtig blijft. Verder zou ik het helaas ook niet weten.


  • Anke

   Voeg regelmatig kalkhoudend meststof toe. Misschien is je grond te zuur. Houd de plant ook goed vochtig en plaats ze in de zon (minstens 5u zon per dag)


  • Elvire

   Beste Diny,

   Zoals iemand ook al antwoord gaf: compost onderaan de plant kan helpen het probleem op te lossen (water geven in droge grond heeft geen zin; het water loopt net zo hard weer weg/ verdampt net zo snel weer)
   Het beste is een laag houtsnippers/ compost/ evt grind/split om uitdrogen te voorkomen en dan het waterpijl in de gaten houden.
   Mocht het niet aan de waterhuishouding liggen:
   Het kan komen dat de plant verdroogd door schimmel, hierdoor lijken de knoppen ook in te drogen. Dit kan je proberen te verhelpen door de plant met een plantenspuit te benevelen met knoflookthee (liefst paar dagen getrokken) of met melk (1 deel melk/ 2 delen water) dit werkt overigens ook voor meeldauw/ schimmel op andere planten zoals rozen.
   Succes! (Update? zou leuk zijn voor anderen!)


 • diny

  hallo willemien
  dank voor je reaktie
  mijn pioenroos krijgt echt voldoende zon (de hele ochtend en in de namiddag in de schaduw).
  intussen heb ik van iemand een tip gekregen, die deel ik graag met je, mogelijk kun je er een ander nog ooit mee helpen
  ikzelf kan dit in het najaar pas doen en dan afwachten of het idd werkt en ik bloemen in mijn pioenroos ga krijgen.
  de tip; mogelijk staat mijn plant te diep.
  tuurlijk ga ik mijn plant van de herfst wat hoger in de grond zetten en dan maar afwachten wat er volgend jaar gebeurd

  dank voor je aandacht en tijd, groetjes diny


 • Elvire

  Als knoppen verdrogen kan het een schimmel zijn.
  Aangetaste bladeren en knoppen verwijderen en elke dag sprayen met getrokken knoflook thee kan helpen. (Werkt ook tegen schimmel op andere planten zoals rozen)
  Ik hoop dat dit gaat werken, ervaringen ben ik benieuwd naar.
  Succes!


 • Maria

  Ruim 20 jaar stond een zielige pioenplant (op de verkeerde plek en grond) in mijn tuin. Ik heb hem verplaatst en elk voorjaar, als de plant knoppen moet gaan vormen, een poosje flink bewaterd en goed bemest. Meestal begin ik daarmee als de plant zo’n 20 cm. boven de grond uitkomt. Resultaat: elk jaar massa’s bloemen!


 • harry

  Ik vind pioen rozen heel mooi en heb er dan ook er ook twee van die grote bvossen staan met die mooie bloemen.
  Echter vind ik het jammer dat ze zeer kort bloemen geven en daarna een groot groen gewas achter blijft en veel zicht ontneemt tegen over de anderen planten.
  Nou heb ik gelezen dat de het lieftst in sept,okt afgeknipt moeten worden.
  Mijn vraag is dan nu ook als ik dat nu doe om het zicht en de grote bos weg tehalen gaat de plant dan dood en komt uiteindelijk niet meer terug,of heb iemand hier ervaring mee en kan dat geen kwaad


 • John

  Graag wil ik even reageren over het bloeien van de pioenroos,bij ons staat de pioenroos de hele dag in de schaduw,en ik bemest de plant nooit,hij staat er al een jaar of tien en bloeit elk jaar uitbundig. Ik begrijp dan ook niet waarom de plant bij sommige mensen in zonnige tuinen dan niet bloeit.


 • Hans

  Voor zo ver ik weet, dien je een pioen als volgt te behandelen. Om elk jaar uitbundiger te gaan bloeien (meer bloemen per struik) is het belangrijk om zo veel mogelijk blad aan de plant te laten voor het volgende seizoen. Elk blad telt. Sommige kwekers breken iig 2 knoppen uit een struik om blad te besparen, waar het volgend jaar profijt van heeft. Dus niet alle bloemen met bijbehorende tak zo diep mogelijk wegsnijden. Liever een iets kortere tak en daaronder wat blad laten staan voor volgend jaar. Maakt de stuik sterker. In een zijtak geen knop, dan alle blad laten staan. Succes er mee.


 • Marco

  Hallo,

  Kan iemand antwoord geven op mijn vraag?

  Ik heb boompioenen in mijn tuin van 1 jaar oud waarvan er 1 vreemde knopen heeft. Het hart lijkt wel op de andere, maar de bloemblaadjes zijn rare sprietjes. Ik weet niet wat dit is en of ik deze plant moet vervangen. Mogelijk dat hij volgend seizoen wel normale bloemen geeft?


 • Alicia

  Kan een pioenroos ook in alleen hydrocultuur in pot of kuip


 • Thea

  Enkele jaren geleden verschillende planten van pioenrozen gekocht met allemaal verschillende kleuren. Van donkerrood tot wit.
  Nu geven al deze planten alleen nog maar prachtige witte pioenrozen. Heeft dit misschien met het soort grond te maken?


  • Bram

   Waar heb je ze gekocht???
   Bij een echte kweker zit je meest al goed wat kleur betreft,
   Maar bij en tuincentrum wijkt dit nog wel eens af.
   Het heeft zeker niet met de grondsoort te maken.


 • Peter

  Ik heb van iemand zaden van een pioenroos gekregen. Wanneer kan ik die zaaien, hoe is de verzorging en is er kans op succes?


 • Sandra

  We zijn met de tuin bezig en ik heb 2 pioenen staan. Zou ik ze nu nog kunnen verplanten gezien het zachte weer?
  Kunnen ze anders ook in een grote pot overwinteren en hoe oud kan zo’n plant eigenlijk worden
  ?


 • Bert

  In mijn achtertuintje staat al 15 jaar – op dezelfde plek – een inmiddels enorme pioen. Toen ik hier kwam wonen, kreeg ik een deel van de gigantische plant die bij mijn ouders in de tuin stond.

  De pioen krijgt van +/- half elf tot zonsondergang volop zon. Elk jaar bloet de plant uitbundig: ik knip een stuk of zes bloemen voor m’n moeder, verder doe ik niets. Ik laat de uitgebloeide bloemen en het blad verdorren en knip het daarna pas weg, tot een vinger boven de grond.

  In warme, droge periodes geef ik af en toe een flinke plens water. Extra bemesten of wat dan ook, doe ik nooit: door het blad aan de plant te laten verdorren, krijgt deze voldoende energie voor het jaar daarop. Teveel bemesten kan juist leiden tot verbranden (uitdrogen) van de knoppen en daarmee help je je pioen naar de knoppen!

  Belangrijk is volle zon, de plant met rust te laten en geduld te hebben. Pioenen houden er niet van, verplant te worden en het kan even duren, voordat de plant bloeit: hij moet aan zijn plek wennen.


 • annemiek

  Ik heb gehoord dat je elke plant in de maanden waar een R in de naam zit kunt verplanten. Ik heb nu een pioenroos waar een stuk of 5,6 bloemen aan komen. Hij staat onder een boom, in half schaduw. Daar staat hij vanaf de vorige bewoner. Hoe krijgt hij meer bloemen? Want de bomen groeien natuurlijk pas dicht nádat de pioenroos bloeit. Bedankt vast voor antwoorden.


 • Mevr. M. Damoiseaux

  Omdat de tuinman de komende maanden niet kan komen en ik hem de pioenrozen altijd heb zien afsnijden tot een 20-25 cm boven de grond, heb ik – en ik begrijp nu pas hoe dom ik ben geweest – gisteren (19 juni) alle pioenrozen weggesneden. Door de vele regenbuien van de laatste weken stonden ze ook niet meer recht en was het een zielige aanblik. Wat kan ik nu nog doen om ervoor te zorge dat ze het volgend jaar weer terugkomen (naast hopen)?


 • S

  Hallo allemaal ik heb een vraag.
  Ik heb een pioenroos besr nog een jong plantje volgens mij en deze is totaal bruin geworden zowel het blad als de stam kan ik hier nog iets aan doen of is deze plant opgegeven


 • Ton van Heusden

  Heb al jaren een pioenroos in de tuin maar hij heeft nog nooit een bloem gegeven. Wat kan ik hieraan doen als mest en water geven.


 • Regina Bleesing

  Ik heb al een aantal jaren een donkerroze kruidachtige pioen die altijd bloeide behalve dit jaar, wel volop in het blad met 6 stelen. De houtachtige lichtroze die er vlak naast staat bloeide wel. de eerste staat circa 5 jaar in de tuin op dezelfde plek. Waarom bloeide de roos niet?


 • Saenen

  Alweer een tak afgebroken met knop van mijn pioenrozen. Heb hem in een vaasje water gezet en hij is helemaal bekomen. Is het mogelijk deze tak met bv stekgrond en goeie potgrond met bv wat koemestkorrels wortel te doen schieten?


 • Lucy van Hamond

  Op de knoppen van een pioen moeten mieren zitten. Geen mieren dan verdroogde knoppen. Dus zonnig plekje dicht bij mieren. Mijn plant is een stek van mijn vader zijn moeder en dus al meer dan 100 jaar oud. Zelf heb ik hem al meer dan 50 jaar en hij is 8 keer mee verhuisd. Bij een strenge winter dek ik hem net zoals mijn vader deed af met een omgekeerde emmer waar de bodem uit is. Hij bloeit elk jaar uitbundig.


 • Karin

  Kun je een pioenroos in een pot houden? Ik heb geen tuin maar alleen een balkon.


 • Roos

  Hallo,

  Ik heb de kans om een struik pioenrozen te erven van mijn oma. Het huis wordt verkocht dus er zit niets anders op dan de bloemen één dezer maanden te verhuizen. Totaal niet ideaal. Alle tips zijn welkom om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.

  Alvast bedankt.