Pioenrozen – Paeonia

Pioenrozen

Pioenrozen – Paeonia

Pioenrozen of Paeonia zijn gemakkelijke langbloeiende planten voor de tuin. De prachtige bloemen kunnen goed in een vaas binnen worden gezet. Lees hier alles over de standplaats, verzorging en snoei.

Er zijn meer dan 1000 verschillende soorten Paeonia, met veel verschillende kleuren. Ook de vormen van de bloemen zijn divers, er zijn enkele bloemen, half gevulde en gevulde bloemen. De bloemen kunnen wit, roze, rood of geel zijn.

De meeste soorten worden niet hoger dan 1m. Pioenrozen zijn winterharde vaste planten, die zeker 20 jaar lang mooi kunnen blijven bloeien.De pioenroos houdt van veel zon en heeft een steuntje nodig voor de lange steel, met aan het einde de grote, zware bloem. Pioenrozen kunnen in de border staan, maar ook in een pot worden gehouden. In het laatste geval moet je wel zorgen voor een grote pot en de planten veel mest geven. De aarde moet voldoende nat gehouden worden. Je zult dus dagelijks moeten gieten.

Standplaats Pioenrozen

Paeonia houdt van veel zonlicht. Een plaats in de tuin waar minstens vijf uren de zon schijnt is perfect. De grond moet vochthoudend zijn, maar wel goed gedraineerd. Verder heeft de plant voedsel nodig en humus. Geef vooral op zandgrond voldoende mest, want de vorming van de bloemen vraagt veel energie van de plant.

Pioenroos kopen

Wanneer kan je Pioenrozen kopen? De plant bloeit in mei en juni. In april, mei en juni worden ze veel aangeboden voor de verkoop voor in de tuin. Als je de plant in de border wilt planten dan is oktober de beste maand om dit te doen. De grond is dan nog wat warm zodat de plant gemakkelijk kan wortelen. De losse bloemen worden overal langs de weg en in bloemenwinkels verkocht in de maanden mei en juni.

Pioenrozen zijn er in allerlei kleuren en met verschillende soorten bloemen. Uit het grote assortiment is er voor iedereen wel een mooie soort te vinden!

Pioenroos kopen

Wanneer bloeien Pioenrozen?

Paeonia bloeit in mei en juni met grote bloemen in de kleuren wit, geel, roze of rood. De bloemen zin enkel, half gevuld of gevuld, afhankelijk van de soort.
De bloemen zijn geschikt voor snijbloem. Haal niet in één keer alle bloemen van de plant, maar laat twee à drie stengels staan, om als energie opslagplaats te dienen voor de plant. Zet de bloemen in koud water in een vaas.

Wanneer moet je Pioenrozen snoeien?

Er zijn twee soorten Paeonia, houtachtige en kruidachtige. De meeste soorten die in de Nederlandse tuinen staan zijn de kruidachtige. Deze moeten in oktober worden afgeknipt tot een lengte van 3 cm. Doe je dit niet dan is er grotere kans dat grijze schimmel een kans krijgt. Om dit te voorkomen moeten de afgeknipte stengels in de vuilnisbak worden afgevoerd. Gooi ze nooit op de composthoop!

Bemesten en vermeerderen

Geef de plant vroeg in het voorjaar gedroogde koemest. Bij zandgrond is een jaarlijkse toevoeging van compost ook goed. Vermeerderen kan door de plant te scheuren. Na het scheuren zullen de planten vaak de eerste twee jaar geen bloemen geven.

Langbloeiende planten

Wanneer bloeien Pioenrozen?

Pioenrozen bloeien in mei en juni

Wanneer moet je Pioenrozen snoeien?

Kruidachtige Pioenrozen (die in Nederland veel voorkomen) worden in oktober afgeknipt op 3 cm boven de grond.