Rudbeckia nitida Herbstsonne – Zonnehoed

Rudbeckia nitida Herbstsonne

Zonnehoed

Rudbeckia nitida Herbstsonne of Zonnehoed is een langbloeiende plant met mooie goudgele bloemen, die aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen.

Deze winterharde plant wordt ruim 2 m hoog en kan, zeker als hij niet beschut uit harde wind staat, wel wat steun gebruiken. Rudbeckia nitida Herbstsonne is vanwege zijn hoogte geschikt voor een plek achter in de border.

Plant voor een mooi resultaat 5 stuks per vierkante meter.

Standplaats Rudbeckia nitida Herbstsonne

De plant staat graag in de zon of lichte schaduw in humus- en voedselrijke licht vochtige grond, die wel waterdoorlatend is. Voorkom dat de grond compleet uitgedroogd raakt, door op tijd water te geven.

Bloei en blad

Rudbeckia nitida Herbstsonne is een lang- en rijkbloeiende plant met gele bloemen. De bloemen vallen op vanwege de afhangende gele bloemblaadjes, die rondom een bruin hart staan. Het zijn goede snijbloemen die veel bijen en vlinders trekken. De bloei is van juli t/m september, maar kan nog wel in mindere mate doorgaan tot in oktober en zelfs november, zeker als uitgebloeide bloemen weggeknipt worden.

Het blad is groen van kleur. In de winter verliest de plant zijn blad.

Verzorging

  • Snoei: Na de bloei kan de plant een stuk worden teruggesnoeid, om dan later in het voorjaar de resten tot vlak bij de grond weg te knippen. U kunt er echter ook voor kiezen om de plant pas in het voorjaar te snoeien, de bloemhoofdjes hebben in de winter nog sierwaarde.
  • Vermeerderen: Vermeerderen kan plaatsvinden door de wortelkluit op te nemen en te delen en daarna beide delen opnieuw te planten.
  • Bemesten: Bemest de plant in het voorjaar met organische mest.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier