Trompetbloem – Campsis

Trompetbloem

Trompetbloem – Campsis

Trompetbloem – Campsis is een klimplant met prachtige trompetvormige bloemen. De plant is verkrijgbaar met bloemen in de kleuren oranje, rood en geel. Lees hier alles over de standplaats, bloei en verzorging van Campsis.

Er zijn twee soorten, Campsis radicans en Campsis grandiflora. Deze soorten zijn met elkaar gekruist waaruit de hybride Campsis tagliabuana ontstaan is. Vooral deze laatste zijn erg populair geworden en zijn goed verkrijgbaar.

Trompetbloem is een langbloeiende plant die matig winterhard tot winterhard is, afhankelijk van de soort. Als Trompetbloem op een voldoende warme en zonnig plek staat kan deze wel tot 10 m hoog worden. Met snoei is de grootte echter goed te begrenzen. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijen.

Trompetbloem kopen

Deze langbloeiende klimplant fleurt iedere zonnige tuin op. Klik op onderstaande button om de plant te kopen!

Trompetbloem kopen

Standplaats Campsis

De klimplant staat graag op een warme plek in de volle zon. Een plaats langs een warme muur op het zuiden is ideaal en zorgt voor de beste overlevingskansen tijdens de vorst.
De grond kan het best licht vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend. Zorg verder voor voedselrijke grond.

Wanneer bloeit Trompetbloem?

Campsis is een langbloeiende heester met trompetvormige bloemen die in trossen aan de uiteinden van de zijscheuten bloeien. De bloemen verschijnen op het nieuw gevormde hout, zodat de klimplant goed gesnoeid kan worden en toch hetzelfde jaar kan bloeien. Er zijn verschillende soorten, Trompetbloem is verkrijgbaar met bloemen in de kleuren oranje, rood en geel. De bloei begint in juli en kan tot ver in oktober aanhouden.

Het geveerde blad is donkergroen van kleur en steekt mooi af bij de bloemen. Het is een bladverliezende heester met houtige stengels.

Verzorging Trompetbloem

  •  Vooral de jonge plant is vorstgevoelig. Dek de grond rondom de klimplant af met een dikke laag gedroogd blad en zorg voor een beschutte en warme standplaats. Zodra de plant goed is aangeslagen is hij een stuk minder vorstgevoelig.
  • De jonge plant heeft steun nodig. Later weet de plant zich over het algemeen met luchtwortels en hechtwortels overeind te houden. Toch kan het verstandig zijn om spandraden aan te brengen om de op het laatst topzware klimplant op zijn plek te houden.
  • Geef in het voorjaar een basisbemesting met organische mest.
  •  Trompetbloem kan goed gesnoeid worden. Snoei in het voorjaar eventueel ingevroren takken terug. Verder kunnen de zijscheuten van het vorige jaar worden teruggesnoeid tot op 2 à 3 ogen vanaf de hoofdtakken. Wordt de klimplant te groot dan wordt forse snoei ook verdragen.

Enkele soorten Campsis

  • C. radicans Flava; Deze soort bloeit vanaf juli met gele bloemen en wordt ongeveer 6 m hoog. Het is een matig winterharde soort.
  • C. tagliabuana Madame Galen; Oranje roze bloemen vanaf juli. Matig winterhard en een hoogte tot 10 meter.
  • C. Indian Summer; Oranje gele bloemen vanaf juli. Deze soort is winterhard en wordt tot 6 m hoog.
  • C. tagliabuana Tangerine; Deze plant heeft meer een struikvorm en wordt ongeveer 1 m hoog en is winterhard. Bloeit roodoranje vanaf juni.