10 meest gezonde kruiden voor in je tuin

10 gezonde kruiden voor de tuinEen tuin vol verse kruiden kan meer doen dan een mooie aanblik geven. Naast dat ze gerechten van een heerlijke smaak voorzien, kunnen kruiden veel betekenen voor je gezondheid. Dit zijn de tien meest gezonde kruiden voor in je tuin:

1.       Oregano

Oregano is een kruid met een krachtige smaak en mogelijk net zo’n krachtig effect op ontspoorde cellen. Het gaat bovendien ongewenste bacteriën tegen en bevat stoffen die de cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

2.     Tijm

Nog zo’n kruid met een krachtige smaak en dito effect. We kennen het van tijmsiroop voor de luchtwegen, maar het heeft een positief effect op de algehele weerstand. Ook kan het helpen om de darmen te zuiveren als deze zijn aangedaan.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat tijm stoffen bevat die kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde bloeddruk en een gezond cholesterol. Ook zou het een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand.

3.      Citroenmelisse

Je kunt er een heerlijke thee van zetten die ontspant en tot rust brengt. Citroenmelisse heeft zelfs het vermogen om sommige virussen en bacteriën tegen te gaan.

Citroenmelisse wordt al sinds de Middeleeuwen gebruikt om de eetlust op te wekken, beter te slapen en voor het verzachtende effect ervan op de darmen.

4.     Munt

Drink eens wat vaker verse muntthee in de zomer of droog het kruid voor gebruik in het koude seizoen. Munt verfrist en is een natuurlijke energiegever. Bovendien heeft het kruid een heilzaam en verzachtend effect op de darmen.

Munt bevat veel vitamine A, dat een belangrijke voedingsstof is voor de ogen en eveneens voor de weerstand. Twee theelepels munt kunnen de hoeveelheid vitamine A leveren die we minimaal nodig hebben om gezond te blijven.

5.      Dille

Dille is niet alleen een heerlijke smaakmaker. Het kruid ondersteunt de gezondheid van je hart doordat het een positief effect heeft op het cholesterol. Dat komt door de flavonoïden in dille. Deze hebben het vermogen om zogenoemd slecht cholesterol te verminderen.

6.     Rozemarijn

Rozemarijn geeft smaak aan vlees, vis en aardappels. Het kruid is bijzonder goed om te gebruiken bij een barbecue of bij ander vlees dat op hoge temperatuur wordt verhit. Het gaat namelijk de effecten tegen van stoffen die bij hoge verhitting kunnen ontstaan.

Daarnaast bevat rozemarijn stofjes die je weerstand ondersteunen. Een kruid dat zeker niet in je tuin mag ontbreken.

7.     Heermoes

Heermoes of paardenstaart is een kruid dat kiezelzuur bevat voor gezonde haren, huid en nagels. Het wordt traditioneel dan ook voor dit doel gebruikt, alsmede voor sterke botten. Dit gebruik gaat terug tot de tijd van de Grieken en de Romeinen.

Heermoes bevat eveneens bouwstenen voor de productie van collageen, dat belangrijk is voor een stevige huid en sterke botten, spieren en gewrichten.

8.     Peterselie

Peterselie is een krachtpatser als het om het mineraal ijzer gaat. Dit mineraal vind je in grote hoeveelheden in peterselie. Ook folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur) is in dit plantje te vinden.

Zowel ijzer als folaat helpen om hemoglobine aan te maken, wat je weer nodig hebt om zuurstof naar je cellen te vervoeren.

Peterselie levert ook veel vitamine A en C voor je weerstand en vitamine K voor de bloedstolling. Een theelepel van dit kruid is al voldoende voor de minimale dagelijkse hoeveelheid vitamine K.

9.     Kamille

Kamille geurt heerlijk en je kunt er een lekkere kruidenthee van zetten. Het kruid is onder andere verzachtend voor de darmen.

10.  Lavendel

Dit kruid staat bekend om zijn rustgevende effect in een massageolie of thee. Van de bloemetjes kun je kruidenzakjes maken voor onder je kussen of een extract om te gebruiken als gezonde luchtverfrisser.

Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.