Salvia officinalis Purpurascens – Roodbladige Echte Salie

Salvia officinalis Purpurascens

Roodbladige Echte Salie

Salvia officinalis Purpurascens of Roodbladige Echte Salie is een halfheester die bloeit met blauwpaarse bloemen. Het blad kan in de keuken gebruikt worden bij de bereiding van verschillende gerechten.

Deze groenblijvende plant wordt tot 60 cm hoog en kan goed worden toegepast in de border, de kruidentuin, in potten en in de rotstuin.

Het geurende blad kan worden toegepast in gerechten, de bloemen zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen en voor ons zelf natuurlijk ook  😉

Plant voor een mooi resultaat in de border 5 à 7 stuks per vierkante meter.

Standplaats Salvia officinalis Purpurascens

Salie staat graag op een warme zonnige plek, maar halfschaduw kan ook wel.

Zet de plant op een beschutte plek, vanwege de matige winterhardheid.

De grond kan het best kalkrijk zijn en waterdoorlatend. Zorg verder voor goede tuingrond.

Bloei en blad

Salvia officinalis Purpurascens is een langbloeiende plant met blauw paarse bloemen in de maanden juni, juli en augustus.

Het blad is donkerrood/grijs en groen/grijs en is behaard, donzig en ovaal van vorm. Bij wrijven over het blad komt een aromatische geur vrij. De stengels zijn vierkant van vorm en zijn ook behaard.

In milde winters kan de plant tot aan het voorjaar zijn blad behouden.

Onderhoud Salvia officinalis Purpurascens

  • Snoei kan in het voorjaar plaatsvinden. Door snoeien blijft de plant mooi compact van vorm. Snoei altijd boven een uitloper en nooit tot in het ‘dode’ hout, er is dan kans dat hij niet meer zal uitlopen.
  • Strooi in het voorjaar wat kalk bij de plant.
  • Bescherm de plant in de winter tegen vorst door hem af te dekken.

Gebruik in de keuken

Salie kan in kleine hoeveelheden toegepast worden in vlees- en visgerechten of in soep. Kook het kruid kort mee. Er kan ook thee getrokken worden van salie, pas echter op dat er niet meer dan 2 kopjes per dag worden gedronken, dit is schadelijk voor de gezondheid. Vermijd het drinken van thee van salie als u zwanger bent.