Brachyglottis sunshine

Brachyglottis sunshine is een groenblijvende plant die 70 to 100 cm hoog kan worden. De struik is matig winterhard, tijdens een strenge winter kan de struik dan ook wat invriezen.

Deze struik verdraagt zeewind en zout en kan dus goed in het kustgebied aangeplant worden. Brachyglottis ‘sunshine’ is mooi vanwege zijn blad, en draagt tijdens de bloei veel gele bloemen, die veel op margrieten lijken.

Standplaats Brachyglottis sunshine

Brachyglottis ‘sunshine’ houdt van een zonnige plek.button
De grond moet wat vocht bevatten en mag matig voedselrijk zijn. Zorg voor een PH van 6 – 8.

Bloei en blad

De struik bloeit van juli t/m augustus, september met veel kleine gele bloemen. De bloemen lijken er veel op margrieten.

Het blad van deze heester is erg mooi. Het is ovaal van vorm en is zilvergrijs van kleur, met een wit randje. Het viltige blad is wittig van kleur aan de onderkant. Brachyglottis ‘sunshine’ behoudt zijn blad in de winter.

Snoeien

De struik kan na de bloei gesnoeid worden, het houdt de struik jong.

Mijn ervaring

Na 6 jaar lang deze mooie, langbloeiende planten in de tuin gehad te hebben, heeft de winter van 2012 de planten bijna allemaal de das omgedaan. Ik heb ze allemaal weg moeten knippen, enkele planten hadden net boven de grond nog enkele blaadjes over, voor de rest waren alle takken doodgevroren. Zonde..! Langzaam maar zekere zijn sommige planten het in de zomer weer wat gaan doen. Nu maar zien of ze de volgende winter overleven…

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

6 Reactiesnaar “Brachyglottis sunshine”

 1. eric schreef:

  Ons exemplaar heeft een hoogte van ongeveer 80 cm en een breedte van plus minus 1 meter. Goed om weten als je hem ergens aan de rand van een border wilt, is dus dat je hem niet te dicht aan de kant zet, tenzij je hem wil laten overgroeien natuurlijk…

 2. Diny schreef:

  Mijn brachyglottis is ook gesneuveld afgelopen winter. Ik heb een maand geleden in Wales hele grote struiken gezien, die prachtig bloeiden, dus dat motiveert om er toch maar weer een te kopen!

 3. Ik vind ze ook prachtig, ik heb ze dit jaar echter nergens kunnen vinden, om ze te kopen. Helaas!

 4. Marianne schreef:

  Onlangs kocht ik een aantal exemplaren voor in onze nieuwe, vaste plantenbakken. Toen ze net gepland waren werd het erg warm/heet en ze staan het grootste deel van de dag in de volle zon.
  Nu hebben de meeste planten aangetaste bladeren: hard, bruin en naar binnen ‘gekruld’.
  Is dit anderen ook overkomen? En welke oorzaak hangt eraan (hitte, ziekte, grondsoort)
  Weet iemand of deze schade nog te redden valt?

  Ik ben heel benieuwd naar reacties!

 5. may berben schreef:

  mijn brachyglottis is rigoureus terug gesnoeid Mijn vraag springt hij weer uit??

Plaats een reactie