Berberis frikartii Amstelveen – Zuurbes

Berberis frikartii Amstelveen

Zuurbes

Berberis frikartii Amstelveen of Zuurbes is een groenblijvende heester met gele bloemen in het voorjaar en blauw zwarte bessen in het najaar.

Deze bloeiende struik is zeer geschikt om als ondoordringbare haag aan te planten, vanwege zijn scherpe en grote doorns en de dichte groei met overhangende takken. Wilt u uw tuin afschermen en zeker weten dat niemand erin komt, dan is een haag met Berberis frikartii Amstelveen zeker een goede keuze.

De haag wordt zonder snoei tot 1 m hoog, bij het planten kunt u aantallen aanhouden van 4 stuks per strekkende meter en 5 stuks per vierkante meter.

In grote aantallen geplant is het een goede bodembedekker.

Standplaats Berberis frikartii Amstelveen

De struik staat graag in halfschaduw of schaduw. Direct en langdurig zonlicht op het blad wordt slecht verdragen.
De grond kan het best vochtig, maar wel waterdoorlatend zijn en voedselrijk. Droge grond wordt overigens ook verdragen.

Bloei, bessen en blad

Berberis frikartii Amstelveen is een langbloeiende plant die bloeit in de maanden april, mei en juni met gele bloemen. De bloemen trekken bijen.

In het najaar komen er blauw zwarte bessen aan de struik.

Het kleine blad is leerachtig en glanzend en het blad is groen van kleur. Berberis frikartii Amstelveen is een groenblijvende plant.

Hoe snoei je Zuurbes?

De struik hoeft niet gesnoeid te worden, maar zeker als hij als haag is aangeplant is dit wel aan te raden. Snoeien is echter geen fijn klusje, vanwege de erg scherpe doorns, die dwars door tuinhandschoenen heen kunnen gaan.

Is Berberis  als haag aangeplant, dan kan het best 2 keer per jaar gesnoeid worden. Er zullen dan geen bessen aan de struik komen.

Bij solitaire struiken kan volstaan worden met verjongingssnoei, Hierbij worden enkele van de oudste takken vlak boven de grond afgeknipt. Snoeien kan na de bloei gedaan worden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier