Berberis thunbergii Harlequin – Japanse Zuurbes

Berberis thunbergii Harlequin

Japanse Zuurbes

Berberis thunbergii Harlequin of Japanse Zuurbes is een heester met bont gekleurd roze paars blad, gele bloemen in mei en rode bessen in het najaar. Lees hier alles over de standplaats, bloei en verzorging.

Deze bloeiende heester met stekels is bladverliezend en winterhard en is zeer geschikt om als haag, in bakken of solitair aan te planten.

Het is een bolvormig groeiende struik met opgaande takken. Het blad is leerachtig en glanzend.

De heester trekt bijen en vogels naar de tuin.

Standplaats Berberis thunbergii Harlequin

De heester staat graag in zon of halfschaduw en heeft een voorkeur voor vochtige, maar waterdoorlatende voedsel- en kalkrijke grond.

Bloei, bessen en blad

In mei komen er vrij onopvallende gele bloemen aan de heester, waar bijen op af komen.

In het najaar verschijnen er rode bessen, die aantrekkelijk zijn voor vogels.

Het glanzende leerachtige blad is klein en eivormig en is bontgekleurd met roze en paars. In de herfst verkleurd het blad naar paarsrood om ongeveer half november af te vallen.

Verzorging Berberis thunbergii Harlequin

  • Snoei is niet noodzakelijk, maar als de heester als haag is aangeplant is dit wel nodig om een mooi geheel te krijgen en te behouden. Snoei dan 1 à 2 maal per jaar.
  • Bemest de heester in het voorjaar met compost.
  • Planten kan het best in het voor- of najaar gebeuren.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier