Campsis – Trompetbloem

Campsis tagliabuana Madame Galen

Campsis tagliabuana Madame Galen
Campsis of Trompetbloem is een klimplant met prachtige trompetvormige bloemen, verkrijgbaar in de kleuren oranje, rood en geel.

Er zijn twee soorten, Campsis radicans en Campsis grandiflora. Deze soorten zijn met elkaar gekruist waaruit de hybride Campsis tagliabuana ontstaan is. Vooral deze laatste zijn erg populair geworden en zijn goed verkrijgbaar.

Campsis is een langbloeiende plant die matig winterhard tot winterhard is, afhankelijk van de soort. Als Trompetbloem op een voldoende warme en zonnig plek staat kan deze wel tot 10 m hoog worden. Met snoei is de grootte echter goed te begrenzen. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijen.

Standplaats Campsis

De klimplant staat graag op een warme plek in de volle zon. Een plaats langs een warme muur op het zuiden is ideaal en zorgt buttonvoor de beste overlevingskansen tijdens de vorst.
De grond kan het best licht vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend. Zorg verder voor voedselrijke grond.

Bloei en blad

Campsis is een langbloeiende heester met trompetvormige bloemen die in trossen aan de uiteinden van de zijscheuten bloeien. De bloemen verschijnen op het nieuw gevormde hout, zodat de klimplant goed gesnoeid kan worden en toch hetzelfde jaar kan bloeien. Er zijn verschillende soorten Campsis verkrijgbaar met bloemen in de kleuren oranje, rood en geel. De bloei begint in juli en kan tot ver in oktober aanhouden.

Het geveerde blad is donkergroen van kleur en steekt mooi af bij de bloemen. Het is een bladverliezende heester met houtige stengels.

Verzorging Campsis

 • Vorstbescherming; Vooral de jonge plant is vorstgevoelig. Dek de grond rondom de klimplant af met een dikke laag gedroogd blad en zorg voor een beschutte en warme standplaats. Zodra de plant goed is aangeslagen is hij een stuk minder vorstgevoelig.
 • Steunen van de plant; De jonge plant heeft steun nodig. Later weet de plant zich over het algemeen met luchtwortels en hechtwortels overeind te houden. Toch kan het verstandig zijn om spandraden aan te brengen om de op het laatst topzware klimplant op zijn plek te houden.
 • Bemesten; Geef Campsis in het voorjaar een basisbemesting met organische mest.
 • Snoei; Campsis kan goed gesnoeid worden. Snoei in het voorjaar eventueel ingevroren takken terug. Verder kunnen de zijscheuten van het vorige jaar worden teruggesnoeid tot op 2 à 3 ogen vanaf de hoofdtakken. Wordt de klimplant te groot dan wordt forse snoei ook verdragen.

Enkele soorten Campsis

 • Campsis radicans Flava; Deze soort bloeit vanaf juli met gele bloemen en wordt ongeveer 6 m hoog. Het is een matig winterharde soort.
 • Campsis tagliabuana Madame Galen; Oranje roze bloemen vanaf juli. Matig winterhard en een hoogte tot 10 meter.
 • Campsis Indian Summer; Oranje gele bloemen vanaf juli. Deze soort is winterhard en wordt tot 6 m hoog.
 • Campsis tagliabuana Tangerine; Deze plant heeft meer een struikvorm en wordt ongeveer 1 m hoog en is winterhard. Bloeit roodoranje vanaf juni.
Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

 • walgraeve
  juli 26, 2016 @ 2:03 pm

  sinds 2 jaar heb ik 3 Campsis tagliabuana Madame Galen,deze groeien goed worden goed onderhouden maar sinds twee weken verliezen deze hun bladeren,door droogte is het zeker niet, ziekte ook al niet vanwaar kan deze schade komen?
  zelf ben ik boomkweker geweest (nu in pensioen)nooit zoiets gezien.

 • versteeg
  augustus 13, 2017 @ 1:54 pm

  Goede middag ik heb 6jaar geleden zelf een campsis gestekt en zit nu voor het tweede jaar vol bloemen maar naar de bloei komen er hele grote peulen aan is dat normaal
  vriendelijke groet W.Versteeg

 • september 30, 2017 @ 4:20 pm

  De inhoud van de peulen bevatten zaad. In oktober de peulen ontdoen van het zaat en dat zaaien in een bak met aarde. De bak gewoon in een onverwarmde schuur zetten. De winter door héél af en toe een klein beetje water geven. In het voorjaar beschut in het zonnetje zetten. Als ze wat uitlopen; 2 stekjes in één potje zetten. Vóór de herfst os ongevallen hebt u een plant van 60 cm hoog!!

 • Han
  juni 10, 2018 @ 1:42 pm

  Kan iemand mij adviseren.
  Ik heb 10 jaar Geleden een trompetklimmer geplant. De pergola waarop hij steunde is bij de laatste storm omgewaaid. De trompetklimmer moet nu weg. Helaas lukt dat niet, in de hele tuin woekert het wortelstookken, elke dag schieten er minstens 6 scheuten uit de grond omhoog. Ik kom er niet meer van af.

  • Elly
   augustus 4, 2018 @ 12:49 pm

   Heb ook die vervelende scheuten overal in mijn gras, zal gans het gazon moeten omspitten ?

 • Anneke
  september 1, 2018 @ 1:09 pm

  Dit wilde ik weten.Ik heb een heel grote peul. Ik ga zeker proberen om nieuwe boompjes/struiken te kweken. Ondanks dat er door mijn tuin overal scheuten komen, lijkt het mij leuk om het te proberen.

 • ing
  november 18, 2018 @ 7:55 am

  Ik heb mijn campsis nu ruim 3 jaar, klimt goed, mooi vol maar geen bloemen…nog niet 1x heb ik bloemen erin gehad.
  Wat te doen?

  • Joke
   februari 15, 2019 @ 11:13 am

   ik zit met hetzelfde probleem, wel mooie groei, maar al zeker 3 jaar geen bloemen. Ook ik zou graag weten hoe dit komt en wat ik er aan doen kan. Wie weet raad?

 • Petra
  augustus 14, 2019 @ 12:54 pm

  Drie jaar geleden twee Clampsis geplant, het waren grote exemplaren zeker twee en half meter hoog. De ene was de indian summer en de andere madame galen. De ene groeide meteen uitbundig, de andere minder en deze deed dit jaar helemaal niets meer. Vandaag de dode plant uit de tuin geschept, bij nader onderzoek bleek dat de plant bij de grond direct afbrak en toen nog beter keek bleek dat daar een klein elastiekje zat waar de wortels begonnen. De plant was heel langzaam gesmoord door het elastiekje. Nu op zoek naar een nieuw groot exemplaar maar dan graag een gele de Flava.

 • B van Bokhoven
  augustus 20, 2019 @ 5:18 am

  Het is inderdaad een prachtige plant maar een ontzettende woekeraar overal komen de uitlopers naar boven. Net zoals J. Reintsema schrijft hoe kom ik er vanaf? Wie weet een oplossing om de plant te bestrijden als ik niets doe dat gaat hij mijn hele tuin door. Als voorbeeld hij tilt tegels van een bij een meter omhoog.
  WIE WEET DEZE PLANT TE BESTRIJDEN GRAAG ANTWOORD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.