Trompetbloem – Campsis

Trompetbloem

Trompetbloem – Campsis

Trompetbloem – Campsis is een klimplant met prachtige trompetvormige bloemen. De plant is verkrijgbaar met bloemen in de kleuren oranje, rood en geel. Lees hier alles over de standplaats, bloei en verzorging van Campsis.

Er zijn twee soorten, Campsis radicans en Campsis grandiflora. Deze soorten zijn met elkaar gekruist waaruit de hybride Campsis tagliabuana ontstaan is. Vooral deze laatste zijn erg populair geworden en zijn goed verkrijgbaar.

Trompetbloem is een langbloeiende plant die matig winterhard tot winterhard is, afhankelijk van de soort. Als Trompetbloem op een voldoende warme en zonnig plek staat kan deze wel tot 10 m hoog worden. Met snoei is de grootte echter goed te begrenzen. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijen.

Trompetbloem kopen

Deze langbloeiende klimplant fleurt iedere zonnige tuin op. Klik op onderstaande button om de plant te kopen!

Trompetbloem kopen

Standplaats Campsis

De klimplant staat graag op een warme plek in de volle zon. Een plaats langs een warme muur op het zuiden is ideaal en zorgt voor de beste overlevingskansen tijdens de vorst.
De grond kan het best licht vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend. Zorg verder voor voedselrijke grond.

Wanneer bloeit Trompetbloem?

Campsis is een langbloeiende heester met trompetvormige bloemen die in trossen aan de uiteinden van de zijscheuten bloeien. De bloemen verschijnen op het nieuw gevormde hout, zodat de klimplant goed gesnoeid kan worden en toch hetzelfde jaar kan bloeien. Er zijn verschillende soorten, Trompetbloem is verkrijgbaar met bloemen in de kleuren oranje, rood en geel. De bloei begint in juli en kan tot ver in oktober aanhouden.

Het geveerde blad is donkergroen van kleur en steekt mooi af bij de bloemen. Het is een bladverliezende heester met houtige stengels.

Verzorging Trompetbloem

  •  Vooral de jonge plant is vorstgevoelig. Dek de grond rondom de klimplant af met een dikke laag gedroogd blad en zorg voor een beschutte en warme standplaats. Zodra de plant goed is aangeslagen is hij een stuk minder vorstgevoelig.
  • De jonge plant heeft steun nodig. Later weet de plant zich over het algemeen met luchtwortels en hechtwortels overeind te houden. Toch kan het verstandig zijn om spandraden aan te brengen om de op het laatst topzware klimplant op zijn plek te houden.
  • Geef in het voorjaar een basisbemesting met organische mest.
  •  Trompetbloem kan goed gesnoeid worden. Snoei in het voorjaar eventueel ingevroren takken terug. Verder kunnen de zijscheuten van het vorige jaar worden teruggesnoeid tot op 2 à 3 ogen vanaf de hoofdtakken. Wordt de klimplant te groot dan wordt forse snoei ook verdragen.

Enkele soorten Campsis

  • C. radicans Flava; Deze soort bloeit vanaf juli met gele bloemen en wordt ongeveer 6 m hoog. Het is een matig winterharde soort.
  • C. tagliabuana Madame Galen; Oranje roze bloemen vanaf juli. Matig winterhard en een hoogte tot 10 meter.
  • C. Indian Summer; Oranje gele bloemen vanaf juli. Deze soort is winterhard en wordt tot 6 m hoog.
  • C. tagliabuana Tangerine; Deze plant heeft meer een struikvorm en wordt ongeveer 1 m hoog en is winterhard. Bloeit roodoranje vanaf juni.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

8 reacties


  • walgraeve

    sinds 2 jaar heb ik 3 Campsis tagliabuana Madame Galen,deze groeien goed worden goed onderhouden maar sinds twee weken verliezen deze hun bladeren,door droogte is het zeker niet, ziekte ook al niet vanwaar kan deze schade komen?
    zelf ben ik boomkweker geweest (nu in pensioen)nooit zoiets gezien.


  • versteeg

    Goede middag ik heb 6jaar geleden zelf een campsis gestekt en zit nu voor het tweede jaar vol bloemen maar naar de bloei komen er hele grote peulen aan is dat normaal
    vriendelijke groet W.Versteeg


  • Margreeth

    De inhoud van de peulen bevatten zaad. In oktober de peulen ontdoen van het zaat en dat zaaien in een bak met aarde. De bak gewoon in een onverwarmde schuur zetten. De winter door héél af en toe een klein beetje water geven. In het voorjaar beschut in het zonnetje zetten. Als ze wat uitlopen; 2 stekjes in één potje zetten. Vóór de herfst os ongevallen hebt u een plant van 60 cm hoog!!


  • Han

    Kan iemand mij adviseren.
    Ik heb 10 jaar Geleden een trompetklimmer geplant. De pergola waarop hij steunde is bij de laatste storm omgewaaid. De trompetklimmer moet nu weg. Helaas lukt dat niet, in de hele tuin woekert het wortelstookken, elke dag schieten er minstens 6 scheuten uit de grond omhoog. Ik kom er niet meer van af.


  • Anneke

    Dit wilde ik weten.Ik heb een heel grote peul. Ik ga zeker proberen om nieuwe boompjes/struiken te kweken. Ondanks dat er door mijn tuin overal scheuten komen, lijkt het mij leuk om het te proberen.


  • ing

    Ik heb mijn campsis nu ruim 3 jaar, klimt goed, mooi vol maar geen bloemen…nog niet 1x heb ik bloemen erin gehad.
    Wat te doen?


    • Joke

      ik zit met hetzelfde probleem, wel mooie groei, maar al zeker 3 jaar geen bloemen. Ook ik zou graag weten hoe dit komt en wat ik er aan doen kan. Wie weet raad?


  • Petra

    Drie jaar geleden twee Clampsis geplant, het waren grote exemplaren zeker twee en half meter hoog. De ene was de indian summer en de andere madame galen. De ene groeide meteen uitbundig, de andere minder en deze deed dit jaar helemaal niets meer. Vandaag de dode plant uit de tuin geschept, bij nader onderzoek bleek dat de plant bij de grond direct afbrak en toen nog beter keek bleek dat daar een klein elastiekje zat waar de wortels begonnen. De plant was heel langzaam gesmoord door het elastiekje. Nu op zoek naar een nieuw groot exemplaar maar dan graag een gele de Flava.