Campsis – Trompetbloem

Campsis tagliabuana Madame Galen
Campsis of Trompetbloem is een klimplant met prachtige trompetvormige bloemen, verkrijgbaar in de kleuren oranje, rood en geel.

Er zijn twee soorten, Campsis radicans en Campsis grandiflora. Deze soorten zijn met elkaar gekruist waaruit de hybride Campsis tagliabuana ontstaan is. Vooral deze laatste zijn erg populair geworden en zijn goed verkrijgbaar.

Campsis is een langbloeiende plant die matig winterhard tot winterhard is, afhankelijk van de soort. Als Trompetbloem op een voldoende warme en zonnig plek staat kan deze wel tot 10 m hoog worden. Met snoei is de grootte echter goed te begrenzen. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijen.

Standplaats Campsis

De klimplant staat graag op een warme plek in de volle zon. Een plaats langs een warme muur op het zuiden is ideaal en zorgt buttonvoor de beste overlevingskansen tijdens de vorst.
De grond kan het best licht vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend. Zorg verder voor voedselrijke grond.

Bloei en blad

Campsis is een langbloeiende heester met trompetvormige bloemen die in trossen aan de uiteinden van de zijscheuten bloeien. De bloemen verschijnen op het nieuw gevormde hout, zodat de klimplant goed gesnoeid kan worden en toch hetzelfde jaar kan bloeien. Er zijn verschillende soorten Campsis verkrijgbaar met bloemen in de kleuren oranje, rood en geel. De bloei begint in juli en kan tot ver in oktober aanhouden.

Het geveerde blad is donkergroen van kleur en steekt mooi af bij de bloemen. Het is een bladverliezende heester met houtige stengels.

Verzorging Campsis

 • Vorstbescherming; Vooral de jonge plant is vorstgevoelig. Dek de grond rondom de klimplant af met een dikke laag gedroogd blad en zorg voor een beschutte en warme standplaats. Zodra de plant goed is aangeslagen is hij een stuk minder vorstgevoelig.
 • Steunen van de plant; De jonge plant heeft steun nodig. Later weet de plant zich over het algemeen met luchtwortels en hechtwortels overeind te houden. Toch kan het verstandig zijn om spandraden aan te brengen om de op het laatst topzware klimplant op zijn plek te houden.
 • Bemesten; Geef Campsis in het voorjaar een basisbemesting met organische mest.
 • Snoei; Campsis kan goed gesnoeid worden. Snoei in het voorjaar eventueel ingevroren takken terug. Verder kunnen de zijscheuten van het vorige jaar worden teruggesnoeid tot op 2 à 3 ogen vanaf de hoofdtakken. Wordt de klimplant te groot dan wordt forse snoei ook verdragen.

Enkele soorten Campsis

 • Campsis radicans Flava; Deze soort bloeit vanaf juli met gele bloemen en wordt ongeveer 6 m hoog. Het is een matig winterharde soort.
 • Campsis tagliabuana Madame Galen; Oranje roze bloemen vanaf juli. Matig winterhard en een hoogte tot 10 meter.
 • Campsis Indian Summer; Oranje gele bloemen vanaf juli. Deze soort is winterhard en wordt tot 6 m hoog.
 • Campsis tagliabuana Tangerine; Deze plant heeft meer een struikvorm en wordt ongeveer 1 m hoog en is winterhard. Bloeit roodoranje vanaf juni.
Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

7 Reactiesnaar “Campsis – Trompetbloem”

 1. walgraeve schreef:

  sinds 2 jaar heb ik 3 Campsis tagliabuana Madame Galen,deze groeien goed worden goed onderhouden maar sinds twee weken verliezen deze hun bladeren,door droogte is het zeker niet, ziekte ook al niet vanwaar kan deze schade komen?
  zelf ben ik boomkweker geweest (nu in pensioen)nooit zoiets gezien.

 2. versteeg schreef:

  Goede middag ik heb 6jaar geleden zelf een campsis gestekt en zit nu voor het tweede jaar vol bloemen maar naar de bloei komen er hele grote peulen aan is dat normaal
  vriendelijke groet W.Versteeg

 3. Margreeth schreef:

  De inhoud van de peulen bevatten zaad. In oktober de peulen ontdoen van het zaat en dat zaaien in een bak met aarde. De bak gewoon in een onverwarmde schuur zetten. De winter door héél af en toe een klein beetje water geven. In het voorjaar beschut in het zonnetje zetten. Als ze wat uitlopen; 2 stekjes in één potje zetten. Vóór de herfst os ongevallen hebt u een plant van 60 cm hoog!!

 4. Han schreef:

  Kan iemand mij adviseren.
  Ik heb 10 jaar Geleden een trompetklimmer geplant. De pergola waarop hij steunde is bij de laatste storm omgewaaid. De trompetklimmer moet nu weg. Helaas lukt dat niet, in de hele tuin woekert het wortelstookken, elke dag schieten er minstens 6 scheuten uit de grond omhoog. Ik kom er niet meer van af.

 5. Anneke schreef:

  Dit wilde ik weten.Ik heb een heel grote peul. Ik ga zeker proberen om nieuwe boompjes/struiken te kweken. Ondanks dat er door mijn tuin overal scheuten komen, lijkt het mij leuk om het te proberen.

 6. ing schreef:

  Ik heb mijn campsis nu ruim 3 jaar, klimt goed, mooi vol maar geen bloemen…nog niet 1x heb ik bloemen erin gehad.
  Wat te doen?

Plaats een reactie