Clerodendrum bungei of Kansenboom

Clerodendrum bungeï
Clerodendrum bungei of Kansenboom

Clerodendrum bungei of Kansenboom wordt ook wel pindakaas struik genoemd, vanwege de pindakaas geur die de plant verspreid bij kneuzing van het blad.

Algemene informatie

Clerodendrum bungei komt oorspronkelijk uit China en Japan en is matig winterhard. In een zachte winter blijven de stengels leven behouden, maar bij zware vorst treedt er al snel vorstschade op.

De aangetaste takken kunnen in het voorjaar weer afgeknipt worden en over het algemeen loopt de struik wel weer uit.Als de plant vaak vorstschade heeft zal de maximale hoogte 1.20 m bedragen, zonder vorstschade kan hij tot 2 m hoog groeien.button
Clerodendrum bungei is als kuipplant te houden en doet het ook goed in de volle grond. De plant kan zich d.m.v. worteluitlopers op een andere plek weer laten zien. Deze worteluitlopers zijn ook te verplanten naar een door jou gekozen plek. Clerodendrum bungeï bloeit met trosvormige dieproze bloemen.

Standplaats Clerodendrum bungei

De plant staat graag op een plek in de zon of halfschaduw, die beschut is. Hij stelt geen hoge eisen aan de grond, als de grond wat humus bevat en vochtig is, maar wel goed waterdoorlatend, dan is het al goed.

Blad en bloei

Het blad heeft een hartvorm en is veernervig en gezaagd aan de randen. Het blad is vrij groot. Nieuw gevormd blad is eerst vrij donker maar wordt daarna licht groen van kleur en is glanzend. Bij kneuzing van het blad komt de karakteristieke pindakaasgeur vrij, waar de struik zijn naam aan dankt.

Clerodendrum bungei is een langbloeiende plant die bloeit van augustus t/m oktober met trosvormige dieproze bloemen. Ieder bloemetje is opgebouwd uit vijf blaadjes. Vanwege de bloei laat in het jaar valt de struik extra mooi op, omdat er dan niet veel planten meer in bloei staan.

Snoei

De plant  kan na de bloei eventueel uitgedund worden, als de binnenste takken niet meer voldoende licht krijgen. Na de winter kunnen de ingevroren takken tot in het levende hout afgeknipt worden, boven een levend oog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.