Cotinus of Pruikenboom

Cotinus
Cotinus of Pruikenboom

Cotinus of Pruikenboom is een winterharde bladverliezende struik, die ook als boom kan groeien, door één of twee hoofdtakken aan te houden.

Algemene informatie

De struik kan 5 m hoog en 4 meter breed worden.

Er zijn soorten met groen en met rood blad. Ik heb in de tuin Cotinus ‘Royal Purple’ staan, met paars blad.

Cotinus is extra mooi op twee momenten in het jaar; in juni en juli als de struik bloemen vormt die lijken op een pruik qua vorm, en in oktober en november als de paars/ rode bladeren mooi verkleuren naar oranje/ bruin.

Standplaats

Cotinus staat graag op een zonnige, warme en beschutte plek in de tuin.
Hoe warmer en zonniger de struik staat,
hoe overvloediger hij zal bloeien. De struik staat graagbutton in kalkrijke en humus rijke grond.

Bloei en blad

Cotinus bloeit in juni en juli met rood/ bruine bloemen. Het geheel lijkt op een pruik, vandaar de naam van de plant.

De rode pruikenboom heeft rood/ paars blad, wat in het najaar mooie oranje bruine kleuren krijgt. Eind november verliest de struik zijn blad.

Snoei

Cotinus hoeft eigenlijk niet tot weinig gesnoeid te worden. Wel is het verstandig om in het voorjaar dode en beschadigde takken weg te knippen. Wil je de pruikenboom toch snoeien, dan krijg je minder bloemen, maar wordt het blad groter.

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

 • jos gorissen
  juli 27, 2012 @ 7:12 pm

  Vraagje.
  Wij hebben een mooie, minstens 25 jaar oude rode pruikenboom in onze tuin. Vanwege het plaatsen van een tuinhuisje, wil ik een van de vier (stam)takken(ca 15 cm doorsnede)snoeien tot op de stam. Kan dat zonder dat de boom er dood van gaat, en is het raadzaam de wond te behandelen, en waarmee dan.
  Alvaste bedankt voor het antwoord.

 • leo smit
  september 7, 2013 @ 8:38 am

  Wij hebben een aantal pruikenstruiken in onze tuin. Ieder jaar gaan er midden in de zomer enkele takken dood terwijl de rest gewoon mooi blijft. Kent iemand dit verschijnsel.

  • Devos Sebastiaan
   maart 12, 2015 @ 8:19 pm

   In principe kan dit geen kwaad. De plant kan bijvoorbeeld zijn takken gaan “verversen”, dat wil zeggen dat hij de sapstroom afsluit en deze tak gaat gaan afsterven, deze takken moet je dan ook zo snel mogelijk verwijderen om schimmelvorming te voorkomen. Na deze actie gaat de plant nieuwe scheuten gaan vormen in okselknoppen. Natuurkijk, het kan ook een ziekte of iets anders zijn, maar dit is het meest waarschijnlijke.

 • Elly Smits
  april 9, 2015 @ 10:14 am

  Ik heb een prachtige kronkelige 40 jaar oude pruikenboom boven mijn vijvertje. De stam is helaas enorm aangetast door een witte schimmel die zich steeds verder uitbreidt. Wat kan ik hieraan doen om hem te behouden, de boom is me zo lief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.