Cotinus of Pruikenboom

Cotinus

Pruikenboom

Cotinus of Pruikenboom is een winterharde bladverliezende struik, die ook als boom kan groeien, door één of twee hoofdtakken aan te houden. Lees hier alles over de standplaats, bloei en snoei van de heester.

Algemene informatie

Cotinus kan 5 m hoog en 4 meter breed worden.

Er zijn soorten met groen en met rood blad. Ik heb in de tuin Cotinus ‘Royal Purple’ staan, met paars blad.

Pruikenboom is extra mooi op twee momenten in het jaar; in juni en juli als de struik bloemen vormt die lijken op een pruik qua vorm, en in oktober en november als de paars/ rode bladeren mooi verkleuren naar oranje/ bruin.

Standplaats Cotinus

De heester staat graag op een zonnige, warme en beschutte plek in de tuin.
Hoe warmer en zonniger de struik staat,
hoe overvloediger hij zal bloeien. De struik staat graag in kalkrijke en humus rijke grond.

Wanneer bloeit Pruikenboom?

Cotinus bloeit in juni en juli met rood/ bruine bloemen. Het geheel lijkt op een pruik, vandaar de naam van de plant.

De rode pruikenboom heeft rood/ paars blad, wat in het najaar mooie oranje bruine kleuren krijgt. Eind november verliest de struik zijn blad.

Hoe snoei je Cotinus?

Cotinus hoeft eigenlijk niet tot weinig gesnoeid te worden. Wel is het verstandig om in het voorjaar dode en beschadigde takken weg te knippen. Wil je de pruikenboom toch snoeien, dan krijg je minder bloemen, maar wordt het blad groter. 

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en de tuin is al twintig jaar mijn tweede huis. Met mijn groene vingers wroet ik in de aarde en ik deel dit plezier graag met jullie! Ik vind het erg leuk wanneer je een reactie achterlaat op mijn artikel. Wil je meer weten over mij? Klik dan hier!

4 reacties


 • jos gorissen

  Vraagje.
  Wij hebben een mooie, minstens 25 jaar oude rode pruikenboom in onze tuin. Vanwege het plaatsen van een tuinhuisje, wil ik een van de vier (stam)takken(ca 15 cm doorsnede)snoeien tot op de stam. Kan dat zonder dat de boom er dood van gaat, en is het raadzaam de wond te behandelen, en waarmee dan.
  Alvaste bedankt voor het antwoord.


 • leo smit

  Wij hebben een aantal pruikenstruiken in onze tuin. Ieder jaar gaan er midden in de zomer enkele takken dood terwijl de rest gewoon mooi blijft. Kent iemand dit verschijnsel.


  • Devos Sebastiaan

   In principe kan dit geen kwaad. De plant kan bijvoorbeeld zijn takken gaan “verversen”, dat wil zeggen dat hij de sapstroom afsluit en deze tak gaat gaan afsterven, deze takken moet je dan ook zo snel mogelijk verwijderen om schimmelvorming te voorkomen. Na deze actie gaat de plant nieuwe scheuten gaan vormen in okselknoppen. Natuurkijk, het kan ook een ziekte of iets anders zijn, maar dit is het meest waarschijnlijke.


 • Elly Smits

  Ik heb een prachtige kronkelige 40 jaar oude pruikenboom boven mijn vijvertje. De stam is helaas enorm aangetast door een witte schimmel die zich steeds verder uitbreidt. Wat kan ik hieraan doen om hem te behouden, de boom is me zo lief.