Ligularia dentata Othello – Tongkruiskruid

Ligularia dentata Othello

Ligularia dentata OthelloLigularia dentata Othello of Tongkruiskruid is een snelgroeiende plant met mooi bruingroen blad en op margrieten lijkende gele bloemen.

Er zijn veel verschillende soorten Ligularia, die allen uitgroeien tot grote pollen met getand hartvormig- of niervormig blad. In de zomer en herfst verschijnen de opgaande bloemen. Bij een aantal soorten kan de totale hoogte wel tot bijna 2 m komen.

Ligularia dentata Othello wordt ongeveer 1.20 m hoog en vormt prachtige goudgele bloemen met een donkergekleurd hart.

Ligularia is winterhard.

Tongkruiskruid staat mooi in de border of langs de vijverrand. Plant voor een mooi opvallend resultaat 3 stuks per vierkante meter.

Standplaats Ligularia dentata Othello

Deze langbloeiende plant staat graag in zon of halfschaduwbutton in een vaste planten border of langs de vijverrand met andere vochtminnende planten.

De grond kan het best humus- en voedselrijk zijn en vochtig. Als de grond te droog is gaat het blad slaphangen. Zorg voor een beschutte plek tegen wind of zorg dat de hoge planten goed gesteund worden door ze op te binden.

Bloei en blad

Ligularia dentata Othello bloeit in juli en augustus met goudgele niet geurende bloemen, die flink boven het blad uitsteken. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen.

Het indrukwekkende blad is rond gevormd met getande bladranden. Het blad is aan de bovenkant groen van kleur, de onderkant is meer bruin gekleurd. Het is een bladverliezende plant. Helaas is het blad erg in trek bij slakken en deze kunnen flinke gaten in het blad maken.

Verzorging

  • Knip het blad en de bloemen terug zodra de plant verwelkt is.
  • Vermeerderen kan plaatsvinden d.m.v. scheuren in het voorjaar of direct na de bloei.
  • Zaaien kan ter plekke plaatsvinden in voor- of najaar.
  • Zorg dat de grond niet uitgedroogd raakt.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.