Prachtkaars – Gaura lindheimeri

Prachtkaars
Prachtkaars
Prachtkaars – Gaura lindheimeri

Prachtkaars of Gaura lindheimeri is een leuke langbloeiende plant, die je eigenlijk veel te weinig in tuinen ziet staan. Deze plant is erg mooi in een gemengde border. De fijne opgaande stengels, met daaraan de witte en/of roze bloemen in aren en de lancetvormige groene bladeren,  combineren prachtig met siergrassen, Verbena bonariensis, Lavendula, Astrantia en nog veel meer.

Geef de plant voldoende ruimte op een niet te natte zonnige plek en hij kan uitgroeien tot een grote pol met een hoogte van 1m.

In de winter verliest de plant zijn blad en kan het best afgeknipt worden vlak boven de grond, om zoveel mogelijk energie te sparen voor de winter. Er zijn veel verschillende soorten Gaura, minstens 20 soorten, waarvan de één beter winterhard is dan de ander. Bij strenge vorst kun je de plant afdekken met vliesdoek en de wortelkluit bedekken met een bladerdak. Plant 7 tot 9 planten per vierkante meter voor een mooi effect in de border.

De plant zaait zichzelf uit als je de stengels niet afknipt voor de winter. Verder kun je de plant zelf vermeerderen door in de zomer stekken te nemen. Gaura lindheimeri staat ook erg leuk in een pot op het terras, verder is de plant geschikt als snijbloem. Insecten komen graag af op de bloemen van deze plant.

Prachtkaars kopen

Er zijn verschillende soorten Prachtkaars te koop. Wil je Gaura lindhemeri, of een andere Gaura soort, nu kopen? Klik dan op onderstaande knop!

Koop deze plant!

Standplaats

Deze vaste plant staat graag op een plek in de volle zon of eventueel in halfschaduw. De grond moet goed waterdoorlatend zijn, staat de plant altijd nat dan zullen de wortels verrotten, bovendien bevriest de plant dan in de winter bij vorst. Zorg voor wat humus in de grond.

Planten van Gaura lindheimeri

Zorg voor het planten dat de kluit van de plant nat is. Graaf een gat dat 1,5 keer zo groot is als de kluit en maak de grond in het gat goed los. Plaats de plant op dezelfde hoogte in de grond als hij stond in de pot en vul het gat op met de uitgegraven grond, aangevuld met goede compost. Druk de grond goed aan en geef voldoende water. Plaats per vierkante meter 7 à 9 planten, zodat de planten voldoende ruimte hebben om uit te groeien tot grote pollen.

Bloei

De plant bloeit langdurig met witte en/of roze bloemen in aren aan opgaande stengels. De bloemen zijn stervormig. De plant bloeit van juni t/m september en soms zelfs oktober.

Bemesten Gaura lindheimeri

Zoals iedere vaste plant, kan Gaura twee keer per jaar organische mest gebruiken. Bemest niet laat in het jaar, de slappe stengels zijn extra vatbaar voor vorst in de winter. Organische mest bevat goede voeding voor de plant en verbeterd bovendien de grond.

Snoeien

Prachtkaars kan het best afgeknipt worden tot 20cm boven de grond, voordat de zaadvorming begint. Zo zorg je ervoor dat de plant niet al zijn energie verbruikt voor het vormen van het zaad en zo sterker de winter ingaat.

Benieuwd geworden naar andere soorten Prachtkaars? Klik op onderstaande knop voor een overzicht van de verschillende soorten op Plantnu!

Lees verder

Print Friendly, PDF & Email

14 Comments

 • Esther
  juli 6, 2012 @ 6:17 am

  Sinds vorige week deze beauty ( Gaura lindheimeri – lila/paars ) in border langs het huis geplaatst in combinatie met gele meisjesogen en phlox…Echt prachtig! Hopen lang plezier te hebben van deze plant!

  • Cynthia
   juli 8, 2012 @ 12:21 pm

   De gaura is een schitterende plant, met bloemetjes die dansen in de wind. Ik heb ‘m ook. Twee soorten in het wit: de Gaura Lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ en de ‘Corries Gold’ (bontbladig). De eerste bloeit het meest uitbundig.

   Mijn ervaring is dat de plant matig winterhard is. De roze variant had ik 2 jaar geleden, maar die heeft de winter niet overleefd. Deze winter heb ik de Gaura’s uitgegraven en in potten in de schuur gezet, dat ging prima. Ze hoeven niet in het licht te staan omdat er geen blad aan zit. Ook verbruiken ze bijna geen water. Misschien dat afdekken met een dikke laag mulch ook goed werkt, dat heb ik nog niet geprobeerd.
   Groetjes van Cynthia

   • Jan
    november 8, 2012 @ 6:12 pm

    Afdekken met een dikke laag mulch helpt zeker. Gaura heeft bij mij op die manier -18 overleefd afgelopen winter. Staat wel op een redelijk beschutte plek.

 • Helen
  juli 3, 2013 @ 5:32 am

  Mijn gaura (in pot) wordt te hoog en daardoor vallen de bloemstukken om. Kan ik de plant iets terugsnoeien?

  • juli 3, 2013 @ 2:04 pm

   Na de bloei kan hij teruggesnoeid worden, nu zal het ten koste gaan van de bloei.

 • Harry
  september 4, 2013 @ 7:40 pm

  Het lijkt erop dat ik een spontane kruising heb van de witte Gaura van 50 cm.-100 cm. hoog met de lage geheel roze Gaura, die wat kroezig overkomt. Nu heb ik zaailingen opgekweekt en die lijken wel héél erg op de Gaura ‘Cherry brandy’! De 50 cm. wordt wel royaal gehaald het eerste jaar al. Iemand ervaring met kruisingen?

 • oktober 15, 2017 @ 8:23 am

  Ik heb er 3 in de tuin staan een witte dat zijn net vlindertjes ben ik dol op een rose en een bijna rode nu is mijn vraag kan ik die alle 3 tot 20cm boven de grond afknippen nu in deze maand of nog korter?

 • Christine
  maart 10, 2018 @ 2:27 pm

  De Gaura heeft vorige zomer tot laat in de herfst gebloeid, maar helaas wist ik niet dat hij voor de winter gesnoeid moest worden. Dat moet ik nu dus nog doen, maar of dat nog kan?

 • Bert
  april 23, 2018 @ 1:10 pm

  In november 3 x gaura geplant. Weet iemand wanneer de planten zich onrwikkelen. Tot op heden zie ik noggeen groei
  Bvd voor reacties

  • april 23, 2018 @ 2:53 pm

   Bij ons in de tuin zijn ze ook nog niet te zien, nog even geduld hebben. Nog niet alle planten zijn al boven de grond verschenen

 • Vera
  mei 16, 2018 @ 6:21 am

  Moet de plant echt van niets terug uitschieten? Tot nu zien we niets meer staan.
  Alvast bedankt

  • Femke
   mei 16, 2018 @ 12:01 pm

   Als het je wat hoop geeft: bij mij doet de Gaura in pot ook nog niets. Vorig jaar liep hij bij mij wel vanaf niets weer uit, maar ik vind het nu ook laat…

 • Hinnie
  juni 19, 2018 @ 7:08 pm

  Mijn 1 vierkante meter met gaura foet het heel matig zo half juni, lijkt wrl of er ook siekte in het blad zit , heb tot nu toe in de 6 pollen nog maar 1 bloem gezien
  Wie herkent dit?
  Groeten
  Hinnie

 • Sabine
  oktober 16, 2018 @ 9:00 am

  Prachtige plant, ik wil deze! Weet iemand wanneer je die het beste kan planten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.