Scabiosa of schurftkruid

Scabiosa

Scabiosa of schurftkruid

Scabiosa wordt ook wel Schurftkruid of Duifkruid genoemd. Er zijn veel verschillende soorten, met verschillende bloemkleuren.

Algemene informatie

Scabiosa is een zeer langbloeiende  plant, die gemakkelijk in de elke zonnige tuin te houden is.  De plant wordt gemiddeld 0.50 tot 1 m hoog. De bloemen kunnen worden gebruikt als snijbloem.

De plant komt oorspronkelijk uit de Kaukasus. Scabiosa is goed winterhard en staat mooi in een vaste planten border, een natuurlijke tuin of in de cottagetuin.

Standplaats Scabiosa

De plant staat het liefst op een zonnige plek,button maar kan eventueel ook in halfschaduw staan en verdraagt alle soorten grond, als het maar voldoende vocht bevat. De grond mag kalkrijk zijn. Het liefst staat de plant in redelijk vruchtbare grond.

Bloei en blad

schurftkruidScabiosa heeft een lange bloei, zeker als de plant op een zonnige plek staat op vochtige grond. De plant bloeit van juni t/m oktober. Als je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderd worden steeds weer nieuwe knoppen gevormd.

De bloemen groeien op lange stelen, hoog boven de plant uit. De plant vormt goede snijbloemen. De vele bloemen zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Voor een langdurige bloei is het belangrijk om de plant voldoende mest te geven.

Het blad  is groen van kleur en is langwerpig van vorm. De plant verliest in de winter zijn blad.

Enkele soorten scabiosa

  • Scabiosa Butterfly Blue heeft lavendelblauwe bloemen
  • Scabiosa Alba bloeit met witte bloemen
  • Scabiosa Stafa bleoit met blauwe bloemen
  • Scabiosa Miss Willmott heeft witte bloemen
  • Scabiosa Caucasica heeft lila bloemen

Mijn ervaring

Deze plant zou wat mij betreft in iedere tuin moeten staan, vanwege de zeer langdurige bloei en de leuke bloemen, die veel vlinders naar de tuin trekken. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen blijft de plant maar doorbloeien. De verzorging is gemakkelijk, geeft af en toe wat mest en genieten maar!

Scabiosa soorten