Sedum spectabile Brillant – Vetkruid – hemelsleutel

Sedum spectabile Brillant

Verkruid

Sedum spectabile Brillant of vetkruid of Hemelsleutel is een langbloeiende plant met roze bloemen en grijsgroen vlezig blad. Lees hier alles over de verzorging, standplaats en bloei.

De plant wordt ongeveer 40 cm hoog en is winterhard. Sedum spectabile Brillant kan goed in de rotstuin, border of in een pot op het terras staan en geeft goede snijbloemen. Plant voor een mooi resultaat 7 à 9 stuks per vierkante meter.

Standplaats Sedum spectabile Brillant

De plant staat graag in de volle zon, maar kan ook lichte schaduw verdragen.
De grond kan het best neutraal tot kalkhoudend zijn en moet in ieder geval waterdoorlatend zijn. Als de grond te nat is gaat de plant rotten.

Bloei en blad

Vetkruid Brillant bloeit in de maanden augustus en september met lichtroze bloemschermen. De bloemen trekken vlinders, hommels en bijen. De uitgebloeide bloemen kunnen tijdens de wintermaanden aan de plant blijven en hebben ook dan nog sierwaarde. Vooral met sneeuw erop is het een mooi gezicht.

Het blad is vlezig en is grijsgroen van kleur. Tijdens de wintermaanden sterven de meeste plantendelen bovengronds af.

Verzorging Sedum spectabile Brillant

Deze plant heeft weinig verzorging nodig;

  • Knip in het voorjaar de uitgebloeide bloemen en plantenresten weg.
  •  Als de planten hoog worden kunnen ze uit elkaar vallen door het gewicht van de bloemen. Door de plant te steunen kan dit voorkomen worden.
  • Geef in het voorjaar organische mest
  • Door de planten iedere 3 à 4 jaar te scheuren en opnieuw te planten blijven ze rijkelijk bloeien.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en de tuin is al twintig jaar mijn tweede huis. Met mijn groene vingers wroet ik in de aarde en ik deel dit plezier graag met jullie! Ik vind het erg leuk wanneer je een reactie achterlaat op mijn artikel. Wil je meer weten over mij? Klik dan hier!