Viburnum davidii – Sneeuwbal

Het geslacht Viburnum of Sneeuwbal bevat meer dan 200 soorten, waarvan sommigen bladverliezend en andere groenblijvend zijn. Viburnum davidii is een groenblijvende plant, die winterhard is.

Algemene informatie

De struik heeft mooi donkergroen blad, heeft in het voorjaar witte schermbloemen en krijgt daarna groene bessen, die later in het jaar prachtig blauw worden en de hele winter aan de struik blijven zitten.

De struik wordt maximaal 1m hoog en kan tot 2 meter uitgroeien in de breedte. Viburnum davidii kan buttongebruikt worden als bodembedekker, in groepsbeplanting, als onderbeplanting bij heesters en bomen, in de border of als lage heg.

Standplaats Viburnum davidii

Viburnum davidii – Sneeuwbal

De struik staat graag in halfschaduw of zon. Bij een plaats in de zon zullen de bloemen en bessen het beter doen. De struik kan het best wat beschut staan tegen wind. Viburnum davidii gedijt goed in vochtige, voedzame en humusrijke grond, die zuur is ( PH 4,5- 5 of lager).

Blad en bloei

Viburnum davidii heeft donkergroen dik blad, met een ovale vorm die spits uitloopt. Het blad wordt ongeveer 15 cm lang en over de lengte van het blad lopen drie nerven. Nieuwe scheuten en de bladstelen zijn rood/ bruin van kleur.

Viburnum davidii bloeit in mei en juni met witte bloemen, die in schermen van ongeveer 6 cm aan de plant zitten. Een scherm bestaat uit vele kleine bloemen. De bloemen trekken veel insecten.

Snoeien

Viburnum davidii kan het best met rust worden gelaten, de struik krijgt dan de mooiste vorm. In juni of augustus kunnen zieke of verdorde takken worden afgeknipt.

Lees verder; Viburnum soorten

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments

 • j. de nood
  november 20, 2012 @ 6:22 pm

  Als mijn viburnum davidii te groot wordt, kan ik hem flink insnoeien, tot in het kale hout. Of loopt hij dan niet meer uit.

  Alvast bedankt, Jos de Nood.

  • november 24, 2012 @ 3:00 pm

   Ik ben bang dat hij dan niet meer gaat uitlopen… Ik zou hem zelf niet zo rigoureus snoeien.
   Groeten, Willemien

 • s. bonnema
  augustus 3, 2013 @ 8:18 am

  ik heb zelf een viburnum davidii staan welke elk jaar bloeit(5 jaar)maar er komen geen bessen in. wat kan hier de oorzaak van zijn.

  vr. gr. Sil

 • s. bonnema
  augustus 21, 2013 @ 3:06 pm

  volgens de gene bij het tuincentrum zijn bij deze plant geen vrouwelijke en mannelijke planten.maar ligt het bij te weinig bestuiving door de insecten in het voorjaar

 • Friedel
  juli 12, 2015 @ 9:53 am

  Kan tot 30 cm boven de grond worden afgeknipt. Duurt even maar komt in volle glorie terug

 • Hanssen
  oktober 3, 2016 @ 7:46 pm

  Mijn viburnum davidii heeft de afgelopen zomer heel veel last gehad van bladbrand. Hij staat zuidgericht. Wat is hier aan te doen (buiten verplanten)?

 • els
  maart 2, 2019 @ 8:35 am

  Mijn viburnum davidii van bijna 30 jaar oud heeft veel dorre takken, vooral onderop. Waarschijnlijk door de mooie en warme zomer van het afgelopen jaar. Wanneer kan ik deze dorre takken het beste wegknippen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.