Viburnum davidii – Sneeuwbal

Het geslacht Viburnum of Sneeuwbal bevat meer dan 200 soorten, waarvan sommigen bladverliezend en andere groenblijvend zijn. Viburnum davidii is een groenblijvende plant, die winterhard is. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging van de heester.

Algemene informatie

De struik heeft mooi donkergroen blad, heeft in het voorjaar witte schermbloemen en krijgt daarna groene bessen, die later in het jaar prachtig blauw worden en de hele winter aan de struik blijven zitten.

Sneeuwbal wordt maximaal 1m hoog en kan tot 2 meter uitgroeien in de breedte. Viburnum davidii kan gebruikt worden als bodembedekker, in groepsbeplanting, als onderbeplanting bij heesters en bomen, in de border of als lage heg.

Standplaats Viburnum davidii

De struik staat graag in halfschaduw of zon. Bij een plaats in de zon zullen de bloemen en bessen het beter doen. De struik kan het best wat beschut staan tegen wind. Viburnum davidii gedijt goed in vochtige, voedzame en humusrijke grond, die zuur is ( PH 4,5- 5 of lager).

Blad en bloei

De heester heeft donkergroen dik blad, met een ovale vorm die spits uitloopt. Het blad wordt ongeveer 15 cm lang en over de lengte van het blad lopen drie nerven. Nieuwe scheuten en de bladstelen zijn rood/ bruin van kleur.

Sneeuwbal bloeit in mei en juni met witte bloemen, die in schermen van ongeveer 6 cm aan de plant zitten. Een scherm bestaat uit vele kleine bloemen. De bloemen trekken veel insecten.

Snoeien

Snoeien kan beter niet dan wel gedaan worden, de struik behoudt dan de mooiste vorm. In juni of augustus kunnen zieke of verdorde takken worden afgeknipt.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

8 reacties


 • j. de nood

  Als mijn viburnum davidii te groot wordt, kan ik hem flink insnoeien, tot in het kale hout. Of loopt hij dan niet meer uit.

  Alvast bedankt, Jos de Nood.


 • s. bonnema

  ik heb zelf een viburnum davidii staan welke elk jaar bloeit(5 jaar)maar er komen geen bessen in. wat kan hier de oorzaak van zijn.

  vr. gr. Sil


 • s. bonnema

  volgens de gene bij het tuincentrum zijn bij deze plant geen vrouwelijke en mannelijke planten.maar ligt het bij te weinig bestuiving door de insecten in het voorjaar


 • Friedel

  Kan tot 30 cm boven de grond worden afgeknipt. Duurt even maar komt in volle glorie terug


 • Hanssen

  Mijn viburnum davidii heeft de afgelopen zomer heel veel last gehad van bladbrand. Hij staat zuidgericht. Wat is hier aan te doen (buiten verplanten)?


 • els

  Mijn viburnum davidii van bijna 30 jaar oud heeft veel dorre takken, vooral onderop. Waarschijnlijk door de mooie en warme zomer van het afgelopen jaar. Wanneer kan ik deze dorre takken het beste wegknippen?