Viburnum davidii – Sneeuwbal

Het geslacht Viburnum of Sneeuwbal bevat meer dan 200 soorten, waarvan sommigen bladverliezend en andere groenblijvend zijn. Viburnum davidii is een groenblijvende plant, die winterhard is. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging van de heester.

Algemene informatie

De struik heeft mooi donkergroen blad, heeft in het voorjaar witte schermbloemen en krijgt daarna groene bessen, die later in het jaar prachtig blauw worden en de hele winter aan de struik blijven zitten.

Sneeuwbal wordt maximaal 1m hoog en kan tot 2 meter uitgroeien in de breedte. Viburnum davidii kan gebruikt worden als bodembedekker, in groepsbeplanting, als onderbeplanting bij heesters en bomen, in de border of als lage heg.

Standplaats Viburnum davidii

Viburnum davidii – Sneeuwbal

De struik staat graag in halfschaduw of zon. Bij een plaats in de zon zullen de bloemen en bessen het beter doen. De struik kan het best wat beschut staan tegen wind. Viburnum davidii gedijt goed in vochtige, voedzame en humusrijke grond, die zuur is ( PH 4,5- 5 of lager).

Blad en bloei

De heester heeft donkergroen dik blad, met een ovale vorm die spits uitloopt. Het blad wordt ongeveer 15 cm lang en over de lengte van het blad lopen drie nerven. Nieuwe scheuten en de bladstelen zijn rood/ bruin van kleur.

Sneeuwbal bloeit in mei en juni met witte bloemen, die in schermen van ongeveer 6 cm aan de plant zitten. Een scherm bestaat uit vele kleine bloemen. De bloemen trekken veel insecten.

Snoeien

Snoeien kan beter niet dan wel gedaan worden, de struik behoudt dan de mooiste vorm. In juni of augustus kunnen zieke of verdorde takken worden afgeknipt.

Lees verder; Viburnum soorten