Gelderse roos – Viburnum opulus

Gelderse roos (Viburnum opulus) is een goed winterharde, bloeiende struik/heester die in de winter bladverliezend is. De plant is mooi vanwege de vele witte bolvormige bloemen, de bessen die zich erna vormen en de herfstverkleuring van het blad.

De bessen zijn een lekkernij voor vogels, maar voor de mens zijn ze giftig. Gelderse roos staat solitair mooi in de border staan, maar de heester kan ook goed met meerdere aantallen worden aangeplant. De heester kan 2,5 tot 3 meter hoog worden.

Standplaats Viburnum opulus

De heester staat graag in de zon of halfschaduw en houdt verder van een vochtige plek in voedzame, humusrijke grond.

Het is aan te raden om in de zomer turf of boomschors rond de voet van de plant te strooien, om verdamping tegen te gaan.

Bloei, bes vorming en blad

In mei en juni zit Gelderse roos vol met prachtige bolvormige witte bloemen. De doorsnede van een bol kan tot wel 10 cm groot worden. Later in het jaar, in september en oktober komen er mooie hangende trossen met gekleurde bessen aan de struik. In de herfst krijgt het blad een mooie herfstverkleuring, met oranje/ rood blad.

Planten Gelderse roos

Maak een ruim plantgat en meng de grond, die uit het gat komt met compost. Strooi wat van dit mengsel in dit gat en zet de plant op dezelfde diepte in het gat, als hij in de pot stond. Vul het gat op met het mengsel en druk het geheel goed aan. Geef na het planten goed water.

Snoei

De heester kan maar matig snoei verdragen.. Wel is het aan te raden om het hart van de plant af en toe uit te dunnen, zodat het binnengedeelte meer zon vangt. Als gevolg hiervan zal de heester meer bloemen vormen. Snoeien doe je na de bloei..

Meer Viburnum soorten

V. plicatum Watanabe

V. davidii

V. Tinus

V. plicatum Newport

V. plicatum Mariesii

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

20 reacties


 • Roel Schoemaker

  Graag advies: mijn sneeuwbal heeft dit jaar matig gebloeid. Niet zo uitbundig als vorig jaar.Verder valt mij op dat de bladeren nu al aan het verschrompelen zijn en dat er allemaal beestjes aan de onderkant zitten. (luis)?Wat kan ik het beste doen om de struik te behouden?

  Vr.groeten Roel Schoemaker


  • Willemien Mostert

   Dat klinkt inderdaad als luis. U kunt proberen om ze te bestrijden door een middeltje te kopen bij een goed tuincentrum. Vaak hebben ze daar ook handige boekjes, waar verschillende soorten plaagdieren in staan afgebeeld, zodat u kunt kijken waar de plant precies last van heeft. Succes ermee.


 • Margret van Hunnik

  ik heb ongeveer 2 weken geleden een sneeuwbal in een pot geplaatst en in de volle zon gezet. de bloemen zijn nu dood, het blad ziet er nog goed uit. kunnen ze dan toch niet tegen de volle zon of is er iets anders aan de hand?? ik heb de planten wel iedere avond water gegeven.


 • Jules

  Hallo Iedereen,
  Ik heb me twee weken geleden tien mooie planten aangeschaft die reeds in bloei stonden.
  Ik ben pas een tuin en moet dus nog veel leren blijkt nu.
  Na de week van 16 graden zakte de temperatuur tot -6 onder nul en dat ook mijn Viburnum. Nu zijn alle prachtige bloemen en toppen van de struiken bruiner dan ooit voorheen.
  Kan iemand mij zeggen wat te doen aub. Alles wegknippen of is alles klaar voor het recyclagepark? Zijn deze planten dan toch niet winterhard?


  • Willemien Mostert

   Beste Jules,
   Vrijwel alle pas aangeplante planten die met zo’n temperatuurverschil te maken krijgen, krijgen hiervan een opdonder. Ik zou de planten niet direct weggooien, maar eerst eens afwachten wat er de komende tijd gebeurd. Grote kans dat ze zich wel weer herstellen. Blijf wel voldoende water geven. Succes ermee. M.v.g. Willemien


 • Jules

  Beste Willemien,
  Dank je voor het advies en reactie.
  Ik wacht dan effe af wat het resultaat wordt. Hopelijk krijg ik nog enigszins een bloem te zien in het najaar en anders was het een dure les.
  Zou ik dan die neerhangende takken die nu bruinig uitzien, wegknippen?

  fijne groet
  Jules


 • N. Gerritsen

  Er staat dat je na de bloei moet snoeien. Maar er staat ook dat er na de bloei mooie trossen bessen komen. Dat kan niet als je snoeit. Hoe moet dat dan?


  • Willemien Mostert

   Snoei hoeft niet vaak plaats te vinden en kan het best plaatsvinden door een aantal van de oudste takken flink in te korten. De rest kan dan gewoon nog bessen vormen en de struik verjongd op deze manier.


 • N. Gerritsen

  Hartelijk dank!


 • Irma

  Hoi Wiilemien,
  Ik heb vorig jaar zomer een sneeuwbalplant gekocht en em in een grote kunststofpot op mijn terras gezet.
  Toen de bloemen in de herfst bruin werden en gingen hangen heb ik de plant gesnoeid.
  Nu heb ik een flinke struik in de pot staan zonder bloemen.
  Wat kan ik doen om weer sneeuwballen te zien?
  Graag jouw advies
  Hartelijke groet,
  Irma


  • Willemien Mostert

   Op zich kan deze struik het best matig gesnoeid worden. Een oudere struik kan verjongt worden door enkele oudere takken flink terug te snoeien. U moet nu waarschijnlijk weer even geduld hebben totdat de struik weer bloemen kan gaan vormen.


 • Meirlevede André

  Zou graag mijn struiken drastis willen terug snoeien tot op 1meter .
  kan ik dat nu doen of wat raad u me aan ?,

  Groetjes


 • Willy

  Kan een sneeuwbalstruik ook in een pot gehouden worden?


 • Francis

  Goedemiddag,

  Vorig jaar september heb ik een sneeuwbal gekocht. Deze heb ik in grote bakken gedaan en in mijn voortuin geplaatst. Ze waren nog mooi in eind april toen we op vakantie gingen voor 2 weken. Toen we terug kwamen waren ze helemaal bruin en super droog. Ik heb zoveel mogelijk water gegeven maar na anderhalf maand lijkt het te verslechteren. Komt dit door het droge weer. En moet ik water blijven geven. Is er nog überhaupt redden aan? Help,wat moet ik doen??


 • Anita Grvven

  Ik heb jaren geleden de viburnum van ondwr opgesnoeid en nu lijkt het net een boom. Maat deze zomer laat hij in een keer heel veel blad vallen. Komt dit doordat er best wel weinig regen valt en de boom te weinig water krijgt of is het een mest tekort. We zijn al aan het extra water geven begonnen, maar toch maak ik me zorgen dat de boom dood gaat, want hij is heel erg mooi.
  Alvast bedankt voor de reactie,
  Anita


 • Raymond

  Ik denk erover om deze struik te planten, maar kan nergens vinden, hoe ver uit elkaar ik ze dien te planten…..


 • Jake

  Mijn sneeuwbal vormde compleet uitgedroogd blad en zag er dood en slap uit terwijl hij halfschaduw staat geen beestjes onder het blad wat kan ik doen mesten? Zo Ja welke mest