Gelderse roos – Viburnum opulus

Gelderse roos

Gelderse roos – Viburnum opulus

Gelderse roos (Viburnum opulus) is een goed winterharde, bloeiende struik/heester die in de winter bladverliezend is. De plant is mooi vanwege de vele witte bolvormige bloemen, de bessen die zich erna vormen en de herfstverkleuring van het blad.

De bessen zijn een lekkernij voor vogels, maar voor de mens zijn ze giftig. Gelderse roos kan goed solitair in de border staan, maar doet het ook goed als groepsbeplanting. De heester kan 2,5 tot 3 meter hoog worden.

Gelderse roos kopen

Wilt u deze prachtige heester kopen? Dat kan gemakkelijk vanuit de luie stoel door op onderstaande button te klikken!

Koop deze heester!

Standplaats Viburnum opulus

De heester staat graag in de zon of halfschaduw en houdt verder van een vochtige plek in voedzame, humusrijke grond.

Het is aan te raden om in de zomer turf of boomschors rond de voet van de plant te strooien, om verdamping tegen te gaan.

Bloei, bes vorming en blad

In mei en juni zit Gelderse roos vol met prachtige bolvormige witte bloemen. De doorsnede van een bol kan tot wel 10 cm groot worden. Later in het jaar, in september en oktober komen er mooie hangende trossen met gekleurde bessen aan de struik. In de herfst krijgt het blad een mooie herfstverkleuring, met oranje/ rood blad.

Planten Gelderse roos

Maak een ruim plantgat en meng de grond, die uit het gat komt met compost. Strooi wat van dit mengsel in dit gat en zet de plant op dezelfde diepte in het gat, als hij in de pot stond. Vul het gat op met het mengsel en druk het geheel goed aan. Geef na het planten goed water.

Snoei

De heester kan maar matig snoei verdragen.. Het is verstandig om het hart van de plant af en toe uit te dunnen, zodat het binnengedeelte meer zon vangt. Als gevolg hiervan zal de heester meer bloemen vormen. Snoeien doe je na de bloei..

Meer Viburnum soorten

Viburnum plicatum Watanabe

Viburnum davidii

Viburnum Tinus

Viburnum plicatum Newport

Viburnum plicatum Mariesii