Viburnum Tinus;bloei, snoei, standplaats, verzorging

Viburnum Tinus

De Viburnum Tinus is een groenblijvende heester. Bovendien bloeit de plant in de winter, wat hem erg aantrekkelijk maakt. De bloei duurt enkele maanden.

Het is een winter bloeiende heester met een compacte groei. Deze Viburnum soort is vrij gevoelig voor vorst, tot – 12 graden Celsius kan de plant nog wel verdragen, daaronder treedt er vaak schade op aan het blad of kunnen er takken doodvriezen. Dit treedt nog sneller op als de plant op een plek staat waar vaak harde wind optreedt.

De heester kan 3 meter hoog en breed worden. Tegenwoordig is de plant ook op stam verkrijgbaar. De plant doet het goed in een pot op het terras of in een border. Ook is hij uitermate geschikt om als haag te gebruiken.

Viburnum tinus kopen

De plant kan het jaarrond gekocht en geplant worden, dat laatste zolang het maar niet vriest. Er zijn verschillende formaten te koop en ook exemplaren op stam. Zorg bij het aanplanten van de heester voor voldoende groeiruimte. Een klein exemplaar heeft in de toekomst veel ruimte nodig.

Koop deze plant

De bloei

Viburnum Tinus bloeit lang inde winter en het voorjaar, van ongeveer januari t/m mei. Eerst worden er bloemschermen gevormd met een platte vorm.

Een bloemscherm bestaat uit vele kleine roze gekleurde bloemknopjes. Uit de roze bloemknopjes komen uiteindelijk mooie witte bloemen tevoorschijn.

Zodra de plant aan het eind van de bloei gekomen is verschijnen er nog zwart/ blauwe bessen aan de plant. Dit maakt de plant aantrekkelijk voor vogels.

Het blad van de Viburnum Tinus

Het blad van de plant is het gehele jaar door mooi. Het is mooi donkergroen en glanzend.

De voorkeur standplaats en grond

Viburnum Tinus houdt van een plaats in de volle zon of halfschaduw. Verder staat hij graag wat beschut tegen harde wind. Als de plant teveel Noord Oosten wind vangt, treedt er sneller schade op aan de bladeren bij lage lucht temperaturen. De heester staat graag in vruchtbare grond, die vochtig is, maar wel goed waterdoorlatend is.

Snoei van de Viburnum Tinus

De plant hoeft niet gesnoeid te worden, wel kun je na de bloei takken weghalen om de vorm van de struik mooi te houden. Ook is het verstandig om dode takken en lelijke bladeren te verwijderen. Bij de plant op stam is het goed om te zorgen dat de verhouding tussen de bovenkant van de plant en de stam goed te houden.

Mooie combinaties met andere planten

Andere soorten Viburnum die de moeite waard zijn

 • Japanse Sneeuwbal; Bladverliezende heester, die aan het eind van het voorjaar bloeit met grote witte platte bloemen.
 • Viburnum opulus ‘Compactum’; Bladverliezende heester die langzaam groeit. Deze heester bloeit eind voorjaar, begin van de zomer met opvallende platte schermen witte bloemen.
 • Viburnum tinus Eve Price; Groenblijvende heester met roze knoppen en wit-roze bloemen in de winter.
 • Viburnum plicatum Newport; Klein blijvende heester met bolvormige witte bloemen.
 • Viburnum tinus Gwenllian; Groenblijvende heester met roze witte bloemen in de winter en mooi glanzend blad.
 • Viburnum tinus Lisa Rose; Groenblijvende heester met donkerroze bloemknoppen en witte bloemen in de winter. Daarna blauwe bessen.
 • Viburnum sargentii ‘Onondaga’; Bladverliezende, sterk groeiende heester, die eind voorjaar bloeit met witte, roze getinte randbloemen
 • Viburnum carlessi ‘Juddii; Bladverliezende heester, die midden en eind voorjaar bloeit met ronde trossen, geurende roze getinte witte bloemen.

Alle op de site beschreven Viburnum soorten:

Lees verder

Print Friendly, PDF & Email

80 Comments

 • H.Schoo
  november 9, 2010 @ 12:10 pm

  M.H.

  Kan ik de viburnum tinus
  nu nog snoeien voor de winter
  Bij voorbaat dank voor Uw antwoord.
  H.Schoo

  • admin
   november 9, 2010 @ 1:34 pm

   Ik zou de Viburnum Tinus nu niet snoeien. Hij gaat nu net bloeien en dat zou dus zonde zijn, snoeien na de bloei in het voorjaar is dus beter.

  • P.Bruul
   augustus 8, 2016 @ 8:40 am

   wanneer kan ik ze planten in de volle grond

   • augustus 18, 2016 @ 7:05 am

    Een goede tijd is het najaar, de grond is dan nog warm en er valt af en toe regen. Nu zou ook wel kunnen, maar dan moet er veel water worden gegeven en heeft de plant het wat zwaarder om aan te slaan.

 • Grietje
  november 28, 2010 @ 4:04 pm

  Mijn 2 Viburnums (tinus) zitten volop in de knop en nu vriest het 6 7 graden. Kan ik iets doen om schade aan de koppen te voorkomen ?

  • admin
   november 28, 2010 @ 7:53 pm

   Je kunt de plant beschermen tegen koude wind met vliesdoek, als er toch vries schade optreedt kunnen de dode takken er in het voorjaar afgesnoeid worden. Het is vaak ook wel handig bij groenblijvende planten om de wortels, die vaak nogal oppervlakkig groeien te bedekken met een laag bladeren.

 • eppo
  februari 11, 2011 @ 7:37 pm

  Ik heb sinds afgelopen najaar 2 Viburnum- Tinus in pot bij de voordeur staan, echter de bloemen gaan hangen en sommige verschrompelen.
  Ook sommige takjes en blad gaan hangen.
  Ik heb de planten wel enkele keren water gegeven aangezien ze onder een afdak staan.
  Wat is er mis met mijn planten?

  • admin
   februari 13, 2011 @ 11:07 am

   Misschien hebben ze toch te weinig water gehad? Ik weet het verder ook niet, misschien weet iemand anders een oplossing voor het raadsel?

   • Jan
    oktober 12, 2012 @ 8:57 am

    Misschien een gebrek aan voeding? Dat kan snel gebeuren in een pot met een beperkte hoeveelheid grond. De voeding in de potgrond gaat hoogstens 6 maanden mee. Voeding is dus belangrijk. Zeker in potten.

 • s.v.d.beek
  februari 18, 2011 @ 1:59 pm

  Hallo even een vraag over de viburnum tinus kan ik die ook in het voorjaar scheuren en mag er koemest bij.
  b.v.d. s.v.d.beek

 • admin
  februari 18, 2011 @ 9:48 pm

  Ik geef zelf de viburnum tinus ook altijd koemest in het voorjaar, en daar doen ze het goed op. Ik weet dat je de plant kan stekken, maar of scheuren ook kan, dat weet ik niet zeker.

 • Groenendaal
  april 11, 2011 @ 7:29 pm

  Hallo,
  mijn vraag is:Onze virburnum is ongeveer 2 meter hoog en 1,5 breed,ik heb er 2 naast elkaar staan.Nu is vorig jaar er wat mee gebeurd,hij had hele rare vlekken op het blad witte kleine vlekjes.
  Nu is hij grotendeels kaal en groeit er op de topjes van de takken wel nieuw groen en hij bloeit ook wel.
  Maar hoe kan ik ervoor zorgen dat hij weer mooi voel met blad en bloemen komt.
  Het is zo’n mooie plant.

 • april 12, 2011 @ 9:17 am

  Dat klinkt als een ziekte. Ik zou het proberen met terugsnoeien en bemesten, maar of het nog wat wordt durf ik niet te zeggen, misschien heeft iemand anders nog een oplossing?
  Groeten, Willemien

 • Groenendaal
  april 13, 2011 @ 11:20 am

  Maar als ik hem terug snoei heb niks anders over dan alleen een houten struik.
  Twijfel heel erg,het was altijd zo’n mooie struik en ook al mooi groot.
  Wou ook het proberen met koemest,kijken of hij een oppepper ervan krijgt.

  Iemand anders nog tips???????????

  Groetjes Arnesa

  • Thea
   juli 10, 2012 @ 9:47 am

   Heb jij hier een oplossing voor gekregen.
   Ik heb dus inderdaad gesnoeid en heidl een “houten” boom over. De meeste takken/takjes zijn nog wel groen van binnen (er zit nog leven in)

 • Janus
  oktober 12, 2012 @ 12:01 pm

  Leuk, dat commentaar op de Tinus.
  Ik heb hem afgelopen voorjaar helemaal terug gesnoeid tot 20 cm.
  Nu is ie weer een meter hoog en heeft ook al weer knoppen.
  Mijn raad is: wees niet te bang om te snoeien.

 • Bert
  oktober 20, 2012 @ 3:14 pm

  Zojuist heb ik een volle Viburnum Tinus bij Groenrijk aangeschaft en geplant in de border op het Zuiden als solitair.
  Hij zit vol met knop en bloemen en is ca 1 meter hoog en ca 50 cm breed.
  Ik hoop er lang van te genieten.

  Groeten,
  Bert

 • Gerdi
  maart 5, 2013 @ 8:03 am

  Ik heb 2 Tinussen op stam en deze stonden aan de noordkant van ons huis in de schaduw omdat ze volgens de kweker ook prima in de schaduw kunnen staan. Maar de knoppen hangen slap en het blad ziet er droog uit. Ik heb ze gisteren meteen in de zon aan de zuidkant neergezet en water gegeven. Zullen ze nog overleven?

  • maart 9, 2013 @ 12:47 pm

   Of ze het zullen overleven zal afwachten blijven, maar geef het niet te snel op. Het slap hangen kan verschillende oorzaken hebben. De verandering van standplaats, te weinig water/voeding, de steeds weer wisselende weersomstandigheden (pas ook dit weekend weer op vanwege de aangekondigde nachtvorst). Succes ermee.

   • Gerdi
    maart 9, 2013 @ 2:09 pm

    Bedankt Willemien voor jouw reactie.

    Het is inderdaad afwachten en 1 Tinus doet het al weer wat beter na wat nieuwe grond en voldoende water. De ander heeft er nog geen zin in. Ik ben dit jaar ook pas begonnen met een moestuin, ook dat is behoorlijk lastig als je afhankelijk bent van het weer. Maar goed, al doende leert men. Ik geef de hoop zeker niet op.
    Bedankt.

    Groeten Gerdi.

 • Dicky
  april 3, 2013 @ 9:55 am

  Heb vorig jaar 2 tinussen gekocht 1 doet het goed de ander geeft geen bloemen. Staan aan de Zuid kant bij de voordeur in een grote pot. Er is nog nacht vorst mag ik dan ook al water geven.

  • april 4, 2013 @ 6:31 am

   Ik geef zelf mijn potten af en toe wat water in de ochtend, als de vorst weg is. Het is nu zo droog, dat ze wel af en toe een slokje nodig hebben.

 • Willemijn
  april 21, 2013 @ 9:26 pm

  Hallo,
  In mijn voortuintje heb ik ca 20 tinussen staan die het eerste jaar prachtig hebben gebloeid. Inmiddels hadden ze vorig jaar een soort schuimende luis onder t blad en heb ik ze behandeld met antiluis. Nu zijn er veel bruine blaadjes, ik durf em niet zo goed te snoeien want dan heb ik alleen maar takken over. Iemand tips ?

 • José
  april 30, 2013 @ 7:34 pm

  Wij hebben al meer dan 15 jaar 3 viburnum Tinus op stam in de volle grond in de voortuin staan. Elk voorjaar na de bloei in mei/juni snoeien wij ze flink kort en bol. Zo hebben wij er al jaren véél plezier van….dus niet bang zijn om flink te snoeien.

  José

 • Danny
  juni 2, 2013 @ 6:17 pm

  Er werd mij aangeraden om viburnus tinus te planten als alternatief voor klimop. Klimop krijgt op de duur dikke takken die je draad van je omheining kunnen scheef trekken. Is dit goed advies? Zal ik een mooi groen scherm krijgen?

  • juli 3, 2013 @ 2:38 pm

   Viburnum tinus kan niet goed tegen wind en is niet erg winterhard. Afhankelijk van de plek waar het voor bedoelt is kan het wel of niet goed gaan.

 • Diana
  juni 23, 2013 @ 7:31 pm

  Hallo,

  Hebben vorig jaar een Viburnum Tinus gepland.
  Heeft prachtig gebloeid, maar bloemetjes vallen er af als ze uitgebloeid zijn.
  Krijgt geen bessen. Moeten we er een mannetje of een vrouwtje bij hebben?

  vrgr.

  • september 9, 2013 @ 12:52 pm

   vogens een mij adviserende tuinman is de vib.tinus niet geslachts-afhankelijk.

 • Reinou
  januari 20, 2014 @ 1:02 pm

  Hallo,

  We hebben eind augustus een Viburnum Tinus gekregen. Hij staat in een grote pot op het balkon. Toen we hem kregen zat hij al vol met knoppen en een enkel bloemetje. Helaas is de rest van de knoppen nog steeds niet uitgekomen. Weet iemand of er een kans is dat deze knoppen nog uitkomen? Zo nee, laat ik dan de niet uitgekomen knoppen zitten, gaan ze er vanzelf af of moet ik ik ze afsnoeien?

  Groetjes

  • januari 20, 2014 @ 3:53 pm

   Ik zou ze er lekker aan laten zitten, ze komen vast nog wel uit. Ik heb laatst ook een nieuwe Viburnum tinus gekocht die half in knop en half in bloei stond. Er gaan nu steeds meer knoppen uitkomen. Zorg wel dat de plant voldoende water krijgt, dat wordt nog wel eens vergeten bij planten in potten in de winter. Succes ermee! Groeten, Willemien

 • Marjam
  maart 1, 2014 @ 9:14 pm

  Onze Viburnum heeft wel knoppen, maar deze komen nooit uit. Vier jaar geleden geplant. Iemand een idee hoe dit kan?

 • M van Pol
  maart 3, 2014 @ 8:38 am

  Ik heb vorig jaar in april bij het tuincentrum een Viburnum gekocht, hij was in bloei. Er zijn echter geen besjes aan gekomen en er zit op dit moment nog geen knopje in. Gaat dit nog goed komen?

  • maart 3, 2014 @ 9:14 am

   Ik denk dat het dan op zijn vroegst volgend jaar gaat komen…

 • lies
  maart 18, 2014 @ 1:28 pm

  Heb al 3 jaar een tinus in pot. Bladeren zien er mooi uit maar krijgt nooit bloemen. Wat kan ik hieraan doen?

  • maart 18, 2014 @ 1:39 pm

   Heeft u ze ooit al mest gegeven? Misschien is het een gebrek aan voeding. In een pot raakt de grond al snel uitgeput.

 • Ton vd H
  april 11, 2014 @ 7:29 am

  IK heb al vier jaar een V.Tinus in de tuin staan. Hij bloeit sinds twee jaren geleden in het voorjaar redelijk tot goed, maar de takken blijven vrij kaal met weinig blad, en het struikje groeit nauwelijks. Wat kan ik het beste doen om ‘m eens goed te doen groeien?

  • april 11, 2014 @ 8:22 am

   Geef hem elk voorjaar een hoeveelheid organische mest. Wellicht heeft hij een tekort aan voeding.

 • Marie-Anne
  mei 7, 2014 @ 2:09 pm

  Mijn pas geplante Viburnum (of hij Tinus heet weet ik niet) heeft een paar mooie witte bolbloemen die nu hier en daar bru9n beginnen te worden. Moet ik de bloemen eraf halen of doet de natuur het werk zelf…? Dank voor uw reactie!

  • mei 8, 2014 @ 6:54 am

   U hoeft ze er niet zelf uit te halen. Dat gaat i.d.d. vanzelf…

 • F.Onrust
  juli 25, 2014 @ 7:35 pm

  Wij hebben vorig jaar, voor op het balkon, drie viburnums tinus, in grote vierkante potten gekocht. Deze hebben toen prachtig gebloeid, dit voorjaar ook, maar toen begonnen ze vol met kleine spinnewebbetjes te zitten. (spint?) We hebben met half spiritus/water en een beetje afw.middel gespoten. Hielp niet. Toen met Promanal-R een paar keer gespoten. Helpt ook niet . Wat moeten we nu doen ?

 • Coby vanDijk
  oktober 21, 2014 @ 8:09 pm

  Ik heb een prachtige viburnum, maar hij wordt echt te groot voor onze tuin en heeft ruzie met een perenboom. De viburnum is nu wel 3 meter hoog. Een pracht struik, maar ik zou hem graag wat kleiner willen hebben. Kan er ook van de bovenkant een stuk af?

  • oktober 22, 2014 @ 7:01 am

   Day kan wel, het is alleen wel de kunst om het model van de struik in totaal goed te houden.

   • H.Cools
    oktober 29, 2014 @ 7:25 pm

    ik heb 2 stamviburnums in potten op balcon kan ik die in de winter in de buiten berging zetten,om kapot vriezen tegen te gaan.

    • oktober 30, 2014 @ 10:16 am

     Dat kan als er voldoende licht binnenkomt en het er niet te warm is. Vergeet niet om zo nu en dan water te geven. Succes!

 • Corrie
  oktober 31, 2014 @ 8:19 am

  goede morgen,

  Al 2 jaar drie viburnums op mijn balkon, dit jaar is er een die lelijke bladeren krijgt met hele kleine witte ztipjes, de bladern worden ook donker en kleiner lijkt het wel.
  Bij het tuincentrum zeggen ze dat het vreselijk besmetelijk is, niets aan te doen en de plant zal dood gaan. Is dat zo?
  Graag advies.
  bvd
  Corrie

  • oktober 31, 2014 @ 8:46 am

   Dit klinkt als woldopluis.Er zijn bestrijdingsmiddelen voor te koop, maar die helpen eigenlijk alleen in het begin op de eitjes die net zijn uitgekomen.U kan nog proberen echt alle aangetaste delen te verwijderen en weg te gooien, ook als dit betekent dat de struik bijna helemaal kort gesnoeid moet worden. Misschien redt hij het dan en gaat weer uitlopen, zon niet, nou ja dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Succes ermee.

 • Jean-Pierre
  november 25, 2014 @ 6:34 pm

  Kan ik nu een grote viburnum op stam verhuizen hij staat in de volle grond en is wel 2,5 meter hoog. gr.

 • Andre
  januari 23, 2015 @ 10:07 am

  Wij hebben 5 Viburnum Tinus in de tuin staan, de grootste is 30 jaar oud en ruim 4 meter hoog, één is 2 meter en drie
  staan in een pot en zijn plm. 1 meter hoog.
  Ieder jaar hebben we last van aantasting door wolluis en andere narigheid.
  We verwijderen de aangetaste bladeren handmatig, dat werkt prima maar kost wel veel tijd. Drie staan er nu volop in bloei.

 • Suur Maj Zonneveld
  maart 5, 2015 @ 5:23 pm

  Goede dag. Ik heb een aantal vibernums in de ruin en weet dat ik ze het bloeien moet snoeien. Nu bloeien ze volgens mij al sinds november 2013. Kan ik ze even goed nu een keer snoeien om ze weer wat in de vorm te krijgen?

  • maart 6, 2015 @ 8:27 am

   Het moet toch eens gebeuren…, ik zou wel even afwachten tot de kans op nachtvorst helemaal voorbij is. Succes.

 • Van Melkebeek Kaat
  maart 25, 2015 @ 4:41 pm

  beste,
  ik heb al 10 jaar veel struiken viburnum, ik weet niet hoe het komt,maar er staan elk jaar zo goed als geen boemen op.
  Ze worden altijd gesnoeid.
  Wat kan ik hieraan doen?
  mvg

  • maart 26, 2015 @ 8:45 am

   Ik denk dat het jaarlijks snoeien juist het probleem is, de bloemknoppen worden weggesnoeid. Snoei dit jaar eens niet of haal alleen lelijke of raar groeiende takken weg. Waarschijnlijk bloeit hij dan het jaar erop volop. Succes.

 • Sonja
  april 18, 2015 @ 5:01 pm

  Hallo Willemien,

  Zowel in de voortuin als in de achtertuin heb ik V. Tinus staan. Alle planten hebben aangevreten bladeren. De plant in de achtertuin staat op een beschutte plek op het zuiden, die in de voortuin staan op het westen. Is er een plant/ struik die ik naast de Viburnums kaan plaatsen en die het ongedierte weghoudt?
  Of is er een andere methode om de plant weer ongedierte-vrij te krijgen?

 • Ester
  juni 14, 2015 @ 2:31 pm

  K heb net de tinus gekregen voor in m’n bakken in de voortuin. Nu vraag ik me af wat ik t beste in de bakken kan doen? Eerst een laag kleikorrels en dan aarde met mest of hoeven de kleikorrels niet?

  • augustus 5, 2015 @ 8:20 am

   Ik heb zelf geen kleikorrels, maar deze zijn wel erg goed voor een goede afwatering van de pot en het vasthouden van vocht, wat de plant dan naar behoefte kan opnemen.

 • John
  juli 16, 2015 @ 5:41 pm

  Ik heb een Viburnum Tinus op stam ongeveer 1.80 meter hoog,maar er komen nu gele bladeren aan iemand een idee?

  • augustus 5, 2015 @ 8:22 am

   Te weinig water of voedsel? Geef jaarlijks organische mest. Het kan ook een gebrek aan stikstof zijn. Dit zit bijvoorbeeld extra in een meststof voor groenblijvende hagen.

 • Yvonne
  augustus 5, 2015 @ 12:18 pm

  kan ik de viburnum op stam nu (augustus)
  nog snoeien?

  • augustus 6, 2015 @ 7:35 am

   Dan komen er geen bloemen en bessen meer in deze winter. Bovendien is snoeien in deze warmte niet aan te raden.

 • Dymph
  september 2, 2015 @ 8:09 pm

  Beste lezer,
  Ik heb een prachtige viburnum tinus van inmiddels 2 meter hoog. Ik wil er aan weerszijden viburnums bij planten. Kan ik dat nu nog doen (sept/okt)?

  • september 3, 2015 @ 7:26 am

   Ja hoor, dat kan. Zorg de eerste tijd voor voldoende water (maar dat moet voorlopig met dit weer wel goed komen…)

   • Dymph
    september 3, 2015 @ 1:36 pm

    Hartelijk dank voor het antwoord, kan ik eind september lekker aan de slag:-)

 • T.Benneker
  november 9, 2015 @ 4:21 pm

  Mijn viburnum tinus heeft roestbruine blaadjes vol met gaatjes, de bloei is prachtig wat moet ik nu doen?

 • Betty Plessing
  december 25, 2015 @ 9:56 am

  Mijn viburnum Tinus heeft geen geweldige bloei, hoe kan? Meestal snoei ik hem om wildgroei te voorkomen, voor de langste dag. Maar weer heb ik weinig bloemen!

 • Jaqueline
  februari 2, 2016 @ 5:45 am

  Goedendag,

  Wij zouden onze viburnum eillen verkopen. Dit is een viburnum opvstam van ongeveer 150cm hoog. Wanneer kunnen we deze het beste uit steken? Of maakt dat niet veel.uit, als je hem dan ook maar eat terug snoeit?
  Heeft er hier iemand nig interesse in een heel mooie viburnum op stam? Zo ja, hoor ik het graag.

  Groeten Jaqueline

 • Yvdlaar
  mei 16, 2016 @ 11:17 am

  Ik heb zojuist een viburnum Tinus op stam gekocht. Hij staat bij de voordeur op de galerij. Hoe vaak zal ik m water moeten geven? Het kan best heet worden daar achter t glas. Ik hoor het graag!

  • mei 23, 2016 @ 7:49 am

   Ik zou zeker zorgen dat de grond niet teveel uitgedroogd raakt

 • Judith
  juni 26, 2016 @ 5:32 pm

  Hoeveel viburnum-tonus gaan er op een stuk grond van 3 bij 5.5 meter. We willen er een haagbeuk van maken.

 • Ton
  oktober 18, 2016 @ 10:33 am

  Mijn viburnum, 2 tot 2.5 meter hoog en breed bloeide prachtig maar kreeg bruine blladeren en scheidde een nare lucht af. Om die reden heb ik hem tot de grond afgesnoeid in de hoop op een hernieuwde groei in het voorhjaar. Zelfs de gesnoeide takken verspreiden deze lucht nog af, voornamelijk als ze vochtig zijn. Weet iemand de oorzaak en of hij nog kan overleven?

 • Mila Bisoen
  maart 22, 2017 @ 9:12 pm

  Hallo mijn viburnum doet het helemaal goed mooie witte bloemen en ook besjes en blijft mooi groen het is op stam.
  Mijn vraag hoe te snoeien hij gaat in de breedte erg groot worden en ook in de hoogte en ik het mogelijk om te stekken en hoe gaat dat
  ik heb hem al 4 jaar en doet het elk jaar gewoon helemaal goed en bloeit ook mooi

 • Yvon
  mei 28, 2017 @ 5:23 pm

  Ik heb vanmiddag een Viburnum Tinus gekocht. Nu lees ik hier dat deze plant voeding nodig heeft. Welke voeding is goed?

 • Gemma
  juni 19, 2017 @ 2:20 am

  De grote struik in mijn achtertuin vertoont ineens uitval van geel geworden blaadjes. Het is nu lang droog weer. Zou bladuitval daarvan komen? Is de grond en struik bewateren nodig? Kan ik eventueel nog koemest geven in juli?

  • juni 19, 2017 @ 10:31 am

   Bij mij valt er nu ook veel geel blad af. Het is extreem droog in de natuur, dus water geven kan nu zeker geen kwaad en bemesten kan ook nog prima gebeuren

 • Sonja
  juli 31, 2017 @ 7:10 pm

  Beste Willemien,

  Mijn viburnum Tinus is de enige plant die nog is overgebleven na het weghalen van mijn hedera schutting. Helaas is deze hartstikke scheef gegroeid, ziet er werkelijk niet uit. Ik wil hem zo graag houden. Recht trekken is geen optie ..geen plaatst voor paal en de nieuwe schutting erachter is niet stevig genoeg.

  Nu vraag ik me af if of hij nog een beetje in vorm uit zal kunnen lopen als ik hen tot ca 50 cm terug snoei.

  Hij staat in de zon, mast de achterkant die nu dus kasl is krijgt weinig licht

  Ik heb er al flink aan gesnoeid, dit kon helaas niet anders..weet dat het nu eund juli niet de beste tijd is..dus hoop dat hij nog wat uit gast lopen. Masr tot hoever kan ik snoeien?

  Jammer dat ik geen foto kan plaatsen. Alvast dank vd reactie

 • september 4, 2017 @ 11:35 am

  Beste Willemien,
  Onze Viburnum Tinus heeft al een poosje enkele takken met geel blad en wij konden er maar niet achter komen wat dit was.
  Nu heeft iemand ons van de week verteld dat we de plant gauw ” bitterzout ” tegen de verkleuring etc. moesten geven want dat de plant daar een tekort aan heeft, klopt dit en kunnen wij dat nu nog toedienen.
  Vriendelijke groet Anja Melchers

 • Rietta
  september 2, 2018 @ 10:26 am

  Mijn sneeuwbal is nu in bloei. Week of twee geleden (half augustus) begon de bloei. Komt dit door de uitzonderlijk warme zomer?

 • Ingrid
  maart 9, 2019 @ 8:07 pm

  Beste, vorig jaar heb ik de viburnum Tinus gekocht en precies gedaan zoals ik deze plant moet verzorgen. Hij heeft het ok gedaan maar vanaf september is hij al volledig gaan uitvallen en was helemaal kaal in de winter.

  Min schoonouders hebben dezelfde en daar heeft hij de ganse winter witte bollen gehad en bessen in overvloed.

  Ik heb wat takjes geknipt en de takken zijn niet dood, gewoon nog groen van binnen maar overal lees ik dat de viburnum winterhard is maar hij is helemaal kaal… Moet ik hem opgeven of nog geduld hebben tot hij gaat uitbotten?
  Het is een grote struik (in pot) dus ik gooi hem liever niet weg als hij nog te redden is.

  Als u enig advies heeft, zou ik dat enorm waarderen.

  Met vriendelijke groet, Ingrid

 • groenendaal
  juli 29, 2019 @ 9:18 am

  Ik heb een haag van viburnum, zeer prachtig ware het niet dat 1 van de struiken dor werd , gele bladeren en kaal werd.Bij navraag links en rechts heb ik gespoten met SPORGON, en heb ik stikstof aan de voet aangebracht onder vorm van korrels en goed gegoten;Geen resultaat;Bij navraag hier en daar zij iemand mij hem te snoeien volledig tot op 50 cm boven de grond waar de takken nog goed vochtig zijn De plant zou dan weer uitschieten en binnen een jaar of twee terug groot zijn.Waar of niet.Heeft iemand dat al gedaan.Roger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.