Skimmia Japonica ‘Rubella’: bloei, snoei, standplaats

Skimmia Japonica ‘Rubella’ is een groenblijvende plant, die redelijk winterhard is. Behalve groenblijvend is het ook nog een langbloeiende plant, wat de plant extra aantrekkelijk maakt. Lees hier alles over de verzorging, snoei, bemesten, kopen en bloei van de plant.

Van oorsprong komt Skimmia Japonica ‘Rubella’  uit Oost Azië. De plant is zeer geliefd bij veel mensen vanwege zijn langdurige en mooie overvloedige bloei, van september t/m maart met prachtige rode bloemtrossen en daarna nog in april en mei met crème witte bloemen.

De takken kunnen leuk worden gebruikt in bloemstukken of Kerststukjes, de rode bloemtrossen zijn dan erg mooi in combinatie met het groene blad. Afgeknipte takken blijven ongeveer 10 tot 14 dagen mooi in een bloemstuk.

Bij strenge vorst is het verstandig de plant te beschermen met bijvoorbeeld noppenfolie.

Blad

Het blad is groen van kleur en heeft een lancetvorm en is flink stevig. De steeltjes van het blad zijn rood van kleur. De plant zelf heeft een ronde groeivorm.

Skimmia japonica ‘Rubella’ kopen

Deze plant wordt vooral in het najaar volop aangeboden vanwege de mooie bloemknoppen die kleur geven aan de kaler wordende wintertuin. Het najaar is ook een perfecte tijd om te planten omdat de grond nog wat warm is van de zomer en er over het algemeen regelmatig regenwater valt.

Bloei Skimmia Japonica ‘Rubella’ Skimmia Japonica 'Rubella'

Deze langbloeiende plant begint in september al vele bloemtrossen te vormen, die dan nog vrij klein zijn. Vanaf oktober t/m maartstaat de Skimmia volop in bloei met prachtige rode bloemtrossen.

In april openen de rode bloemen zich en komt een mooie witte crèmekleur te voorschijn, die nog aanhoudt tot ver in mei. Al met al bloeit Skimmia Japonica ‘Rubella’  dus langdurig en overvloedig en is daardoor een sieraad voor de tuin.

Standplaats

De struik houdt van een plaats in de halfschaduw of schaduw, maar heeft evengoed wel licht nodig. Als de Skimmia teveel zon op de bladeren krijgt, dan worden de randen van het blad lelijk. De plant is goed geschikt als onderbeplanting voor bomen of heesters.

De grond moet humus bevatten en vochthoudend zijn. Verder houdt de plant van een licht zure bodem, PH 4,5 of lager. Het is goed om de plant jaarlijks wat tuinturf te geven.

Bemesten

Geef de Skimmia Japonica ‘Rubella’ in het vroege voorjaar koemestkorrels, de plant zal veel bloemen produceren.

Skimmia Japonica ‘Rubella’ snoeien

Na de bloei kan de struik wat teruggesnoeid worden, zodat de struik zijn compacte vorm behoudt.

De heester heeft geen grote snoei nodig, maar direct na de bloei kan hij wat in model gesnoeid worden

De plant is redelijk winterhard. Bij strenge winters dek je de grond af met blad en staat de plant in een pot, wikkel hem dan in noppenfolie om de plant tegen de vorst te beschermen

Het blad kan geel worden doordat de plant teveel zon vangt en in te droge grond staat. Als dit niet het probleem is kan het ook nog aan de zuurgraad van de grond liggen. Skimmia staat graag in zure grond

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

25 reacties


 • karien

  Wat doe ik met zwaar verwaarloosde planten. Bladeren zijn licht groen geworden en alleen nog aan het einde van de takken aanwezig. Bloeit nog wel.
  Na de bloei zwaar terug snoeien? Dan hou ik alleen nog takken over, geen bladeren.
  Wie weet raad!!!!


  • Martin

   De skimmia loopt na sterke snoei weer uit. Dit doet hij uit slapende knoppen. Na de snoei bemesten met compost. En na een paar jaar ziet hij er weer tiptop uit.


 • Sandra Vronik

  Ik wil de Skimmia naar een andere plaats in de tuin overplanten. Wanneer is dat de beste tijd?


 • Ria

  In het voorjaar hebben wij 2 Skimmia’s Japonica ‘Rubella’s gekocht.
  Een van de 2 krijgt nu al allemaal geel blad.
  Ze staan alle twee in een grote pot 2 meter bij elkaar vandaan.
  Wat gaat er mis?


 • Martin

  Waarschijnlijk heeft de skimmia de geel wordt last van slecht drInage in zijn pot. Als de wortels te nat zijn/blijven gaan ze rotten en dit gaat ten koste van de plant.

  Controleer af de waterafvoer van de pot goed is. Kijk ook even of de grond in orde is en bemest eventueel bij met compost.

  Succes


 • Sylvia

  Skimmia is, na een strenge winter 2 jaar terug, erg kaal aan de onderkant. Terugsnoeien een oplossing? zo ja, wanneer het beste dit te doen en tot hoever?
  Als ik hem helemaal terugsnoei is hij “kaal”, komt de bloei dan weer terug? Plant is namelijk wel 3 meter in doorsnee.


  • Willemien Mostert

   Ik had zelf hetzelfde probleem en had hem gesnoeid. Dit was echter geen gezicht zodat ik hem maar heb uitgegraven en weggedaan. Helaas, hij heeft er bijna 8 jaar prachtig bijgestaan….


 • Sylvia

  Hoe hoog wordt deze skimmia? Heb hem net verplaatst naar een plekje in de tuin met meer schaduw. Hij stond namelijk te veel in de zon. Ben nu alleen benieuwd hoe hoog hij wordt.


 • thijs

  Bij het planten van jonge skimmia’s.
  vraag: in welke grond is het beste planten?


 • Karin suers

  Ik heb een skimmia, die staat nu al zeker 10 jaar in de half schaduw. Hij is begonnen als een lief klein bolletje en nu is het een flinke struik. Ik heb hem nog nooit gesnoeid. Nu heb ik aan de onderkant van de takken weinig bladeren waardoor de takken in de bloei naar onder buigen waardoor de struik kaal uit ziet. Hoe krijg ik de struik voller?


 • margriet

  kan u mij zeggen wat er met de plant aan de hand is mijn skimmia wordt licht groen van blad valt dan af en krijgt een
  soort van roest laag erover.Bvd margriet.


 • andre

  Wie kan mij vertellen of de bessen van de skimmia giftig zijn voor vogels?
  mvg
  andre


 • Clement

  Ik zou graag van een bestaande skimmia struik
  stekken nemen en elders planten.
  Hoe moet ik dat doen en wanneer ?

  groeten
  Clement


 • Trees

  Wanneer is de beste tijd om skimmia te stekken? En wie helpt mij aan goede raad?
  Veel dank.


 • Linda Gabriels

  Mag de Skimmia nu gesnoeid worden ? Er staan momenteel rode bessen op…Moest ik er enkele takjes bovenaan afknippen, zou hij mooier staan. Hij staat wel zuiderkant, en staat er mooi…Bedankt voor de reacties.


 • Henk

  Onze Skimmia kreeg gele bladeren. Deze stond in terraspot in teveel zon. Nu heb ik deze verplaatst naar een border zodat de plant meer schaduw gaat krijgen. Mijn vraag is hoe het blad weer groen wordt?
  Het is een Skew White met witte bessen.
  Moet ik de plant nu extra behandelen of gaat deze dood doordat bladeren nu al geel zijn? Her en der nog wat groene bladeren zichtbaar.


 • Anneke

  Moeten in het voorjaar de bloemen eruit geknipt worden?Anneke


 • Educated

  “Onze Skimmia kreeg gele bladeren. Deze stond in terraspot in teveel zon. Nu heb ik deze verplaatst naar een border zodat de plant meer schaduw gaat krijgen. Mijn vraag is hoe het blad weer groen wordt?
  Het is een Skew White met witte bessen.
  Moet ik de plant nu extra behandelen of gaat deze dood doordat bladeren nu al geel zijn?”

  Dit is spint, 100% zeker. Omdat er vele duizenden verschillende spintmijten bestaan en ze zich vastzuigen in die stevige bladeren MOET je een systemisch acaricide kopen.

  Te droog weer zou wel eens de oorzaak kunnen zijn. Ik zou eerst eens vragen naar een acaricide en dit toepassen en verpotten. Deze is klein, soms moet je een universitaire microscoop hebben om deze lelijke beestjes te zien.

  Maak er NU werk van, is te duur om domme dingen te doen.