Skimmia; verschillende soorten, standplaats en snoei

Skimmia, verschillende soortenSkimmia zijn groenblijvende sierheesters, die vooral in het najaar en de winter erg populair zijn. In dit artikel kan je alles over de plant lezen: hoe verzorg je hem, hoe snoei je en welke soorten zijn er?

Ze danken hun populariteit aan het feit dat het groenblijvende planten zijn, die in de winter vaak iets te bieden hebben als mooie (rode) bessen of bloemknoppen, die de hele winter kleur geven aan de heester.

Waar staat de heester graag?

Deze heester staat graag op een lichte plek met niet al te veel zon. Als de plant in volle zon staat dan wordt het blad geel en kan afvallen. Een plek in halfschaduw is ideaal, maar volledige schaduw lukt ook wel. De grond kan het best waterdoorlatend en licht zuur zijn. Als de plant in een pot staat, zorg dan voor goede afwatering.

Hoe snoei je Skimmia?

De heesters zijn erg gemakkelijk in de verzorging.

Snoei is vaak niet nodig en veel soorten kunnen prima staan op een plek in halfschaduw of schaduw, plekken waar veel andere planten juist niet willen groeien. Wordt een wat oudere plant wat kaal, kijk dan eens goed tussen de dikke takken of er onder aan de struik jonge takjes met blad te zien zijn. Als dit zo is dan kunnen de dikke oude takken een flink stuk worden teruggesnoeid. Zo krijgen de jonge twijgen meer licht en dus meer kans om te groeien. Snoeien doe je in het voorjaar (april t/m begin juni). Is een kaal wordende struik binnenin ook kaal, dan kun je overwegen om de struik te vervangen door een jong exemplaar. Je kunt natuurlijk alsnog eerst proberen de struik flink terug te snoeien en na de snoei te bemesten. Wie weet komt er alsnog nieuw blad.

Skimmia kopen

Er zijn veel verschillende soorten te koop, met en zonder bessen. Ook wat betreft de grootte van de plant is er keus. Koop de plant door op onderstaande button te klikken:

Skimmia kopen

Sierwaarde van de heester

Alle soorten zijn langbloeiende planten. In de winter zitten er vaak al mooie groene, groen-witte of rode bloemknoppen aan de planten, waar in het voorjaar mooie pluimen uitkomen.

De vrouwelijke soorten krijgen mooie (rode) bessen, die in najaar en winter kleur geven in de tuin.

Vanwege de bessen en/of bloemknoppen zijn de planten erg in trek rond de Kersttijd. De takken doen het erg goed in Kerststukjes of in winterboeketten, en een mooie plant in een pot op het terras fleurt de vaak wat kale wintertuin op.

Welke soorten Skimmia zijn er?

Hieronder bespreken we welke soorten er zijn:

Skimmia soorten met bessen

 • Skimmia japonica Veitchii. Deze soort heeft rode bloemknoppen in de winter en bloeit in het voorjaar met witte bloempluimen. In najaar en winter sieren grote trossen rode bessen de heester.
 • Skimmia japonica Obsession. Mooi vanwege de rode bloemknoppen en de rode bessen in najaar en winter en witte bloemen in het voorjaar.
 • Skimmia reevesiana. Deze heester is mooi vanwege het donkergroene blad, de lange bloei met witte bloemen in het voorjaar en de eerst groene en later rode bessen, die de hele winter aan de heester blijven.
 • Skimmia japonica Kew White. Bijzondere heester vanwege zijn opvallende witte bessen in de winter en witte bloemen in het voorjaar.
 • Skimmia japonica Red Diamond. Mooie heester met groen glanzend blad, rode bessen in herfst en winter en witte bloemen in voorjaar.
 • Skimmia japonica Godrie’s Little Ruby. Compacte heester met rode bessen en witte bloemen. Wordt 40 cm hoog.

Skimmia soorten zonder bessen

 • Skimmia japonica Rubella. Deze sierheester is mooie vanwege de rode bloemknoppen in najaar en winter en de prachtige crème-witte bloempluimen in het voorjaar.
 • Skimmia japonica Finchy. Deze laagblijvende sierheester (50cm) heeft in najaar en winter lichtgroene knoppen en bloeit in het voorjaar met geurende witte bloemen.
 • Skimmia confusa Kew Green. Is een breed uit groeiende heester met lichtgroene bloemknoppen in najaar en winter en roomwitte bloemen in voorjaar.
 • Skimmia japonica Fragrant Cloud. Wordt tot 80 cm hoog en heeft groene bloemknoppen in najaar en winter en bloeit in het voorjaar met geurende crème-witte bloemen.
 • Skimmia japonica Thereza. Een wat groter wordende sierheester (1,2 meter), die in najaar en winter groen-witte bloemknoppen draagt en in het voorjaar bloeit met geurende witte bloemen.
 • Skimmia japonica White Globe. Deze heester wordt ongeveer 1 m hoog en heeft groen witte bloemtrossen in de winter en geurende witte bloemen in voorjaar.
 • Skimmia japonica Magic Marlot. Compact groeiende heester tot 50 cm hoog en breed, met witte en rode bloemknoppen en geurende witte bloemen.

Skimmia hoeft alleen gesnoeid te worden als een oudere struik kaal begint te worden en wat uit elkaar valt. De beste tijd voor snoei is mei of juni

Skimmia kan in principe het jaar door geplant worden, zolang het niet vriest. De beste tijd is het najaar, zorg wel voor voldoende vocht zodat de plant goed kan wortelen

Als een Skimmia in de volle zon staat dan worden de bladeren geel. Skimmia houdt van een lichte plek in halfschaduw of eventueel schaduw

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier