Skimmia Japonica ‘Rubella’: bloei, snoei, standplaats

Skimmia Japonica 'Rubella'Skimmia Japonica ‘Rubella’ is een groenblijvende plant, die redelijk winterhard is. Behalve groenbljvend is het ook nog een langbloeiende plant, wat de plant extra aantrekkelijk maakt.

Bij strenge vorst is het verstandig de plant te beschermen met bijvoorbeeld noppenfolie.

Algemene informatie

Van oorsprong komt Skimmia Japonica ‘Rubella’  uit Oost Azië. De plant is zeer geliefd bij veel mensen vanwege zijn langdurige en mooie overvloedige bloei, buttonvan september t/m maart met prachtige rode bloemtrossen en daarna nog in april en mei met crème witte bloemen.

De takken van Skimmia Japonica ‘Rubella’  kunnen leuk worden gebruikt in bloemstukken of Kerststukjes, de rode bloemtrossen zijn dan erg mooi in combinatie met het groene blad. Afgeknipte takken blijven ongeveer 10 tot 14 dagen mooi in een bloemstuk.

Bloei Skimmia Japonica ‘Rubella’

De plant begint in september al vele bloemtrossen te vormen, die dan nog vrij klein zijn. Vanaf oktober t/m maartstaat de Skimmia volop in bloei met prachtige rode bloemtrossen.

In april openen de rode bloemen zich en komt een mooie witte crèmekleur te voorschijn, die nog aanhoudt tot ver in mei. Al met al bloeit Skimmia Japonica ‘Rubella’  dus langdurig en overvloedig en is daardoor een sieraad voor de tuin.

Blad

Het blad van Skimmia  Japonica ‘Rubella’ is groen van kleur en heeft een lancetvorm en is flink stevig. De steeltjes van het blad zijn rood van kleur. De plant zelf heeft een ronde groeivorm.

Standplaats

De struik houdt van een plaats in de halfschaduw of schaduw, maar heeft evengoed wel licht nodig. Als de Skimmia teveel zon op de bladeren krijgt, dan worden de randen van het blad lelijk. De plant is goed geschikt als onderbeplanting voor bomen of heesters.

De grond moet humus bevatten en vochthoudend zijn. Verder houdt de plant van een licht zure bodem, PH 4,5 of lager. Het is goed om de plant jaarlijks wat tuinturf te geven.

Bemesten

Geef de Skimmia Japonica ‘Rubella’ in het vroege voorjaar koemestkorrels, de plant zal veel bloemen produceren.

Snoeien

Na de bloei kan de struik wat teruggesnoeid worden, zodat de struik zijn compacte vorm behoudt.

Skimmia soorten

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

24 Reactiesnaar “Skimmia Japonica ‘Rubella’: bloei, snoei, standplaats”

 1. karien schreef:

  Wat doe ik met zwaar verwaarloosde planten. Bladeren zijn licht groen geworden en alleen nog aan het einde van de takken aanwezig. Bloeit nog wel.
  Na de bloei zwaar terug snoeien? Dan hou ik alleen nog takken over, geen bladeren.
  Wie weet raad!!!!

  • Martin schreef:

   De skimmia loopt na sterke snoei weer uit. Dit doet hij uit slapende knoppen. Na de snoei bemesten met compost. En na een paar jaar ziet hij er weer tiptop uit.

 2. Sandra Vronik schreef:

  Ik wil de Skimmia naar een andere plaats in de tuin overplanten. Wanneer is dat de beste tijd?

 3. Ria schreef:

  In het voorjaar hebben wij 2 Skimmia’s Japonica ‘Rubella’s gekocht.
  Een van de 2 krijgt nu al allemaal geel blad.
  Ze staan alle twee in een grote pot 2 meter bij elkaar vandaan.
  Wat gaat er mis?

 4. Martin schreef:

  Waarschijnlijk heeft de skimmia de geel wordt last van slecht drInage in zijn pot. Als de wortels te nat zijn/blijven gaan ze rotten en dit gaat ten koste van de plant.

  Controleer af de waterafvoer van de pot goed is. Kijk ook even of de grond in orde is en bemest eventueel bij met compost.

  Succes

 5. Sylvia schreef:

  Skimmia is, na een strenge winter 2 jaar terug, erg kaal aan de onderkant. Terugsnoeien een oplossing? zo ja, wanneer het beste dit te doen en tot hoever?
  Als ik hem helemaal terugsnoei is hij “kaal”, komt de bloei dan weer terug? Plant is namelijk wel 3 meter in doorsnee.

 6. Sylvia schreef:

  Hoe hoog wordt deze skimmia? Heb hem net verplaatst naar een plekje in de tuin met meer schaduw. Hij stond namelijk te veel in de zon. Ben nu alleen benieuwd hoe hoog hij wordt.

 7. thijs schreef:

  Bij het planten van jonge skimmia’s.
  vraag: in welke grond is het beste planten?

 8. Karin suers schreef:

  Ik heb een skimmia, die staat nu al zeker 10 jaar in de half schaduw. Hij is begonnen als een lief klein bolletje en nu is het een flinke struik. Ik heb hem nog nooit gesnoeid. Nu heb ik aan de onderkant van de takken weinig bladeren waardoor de takken in de bloei naar onder buigen waardoor de struik kaal uit ziet. Hoe krijg ik de struik voller?

 9. margriet schreef:

  kan u mij zeggen wat er met de plant aan de hand is mijn skimmia wordt licht groen van blad valt dan af en krijgt een
  soort van roest laag erover.Bvd margriet.

 10. andre schreef:

  Wie kan mij vertellen of de bessen van de skimmia giftig zijn voor vogels?
  mvg
  andre

 11. Clement schreef:

  Ik zou graag van een bestaande skimmia struik
  stekken nemen en elders planten.
  Hoe moet ik dat doen en wanneer ?

  groeten
  Clement

 12. Trees schreef:

  Wanneer is de beste tijd om skimmia te stekken? En wie helpt mij aan goede raad?
  Veel dank.

 13. Linda Gabriels schreef:

  Mag de Skimmia nu gesnoeid worden ? Er staan momenteel rode bessen op…Moest ik er enkele takjes bovenaan afknippen, zou hij mooier staan. Hij staat wel zuiderkant, en staat er mooi…Bedankt voor de reacties.

 14. Henk schreef:

  Onze Skimmia kreeg gele bladeren. Deze stond in terraspot in teveel zon. Nu heb ik deze verplaatst naar een border zodat de plant meer schaduw gaat krijgen. Mijn vraag is hoe het blad weer groen wordt?
  Het is een Skew White met witte bessen.
  Moet ik de plant nu extra behandelen of gaat deze dood doordat bladeren nu al geel zijn? Her en der nog wat groene bladeren zichtbaar.

 15. Anneke schreef:

  Moeten in het voorjaar de bloemen eruit geknipt worden?Anneke

Plaats een reactie