Viburnum tinus; bloei, snoei, standplaats, stekken, verzorging

Viburnum Tinus Viburnum tinus is een groenblijvende heester. Bovendien bloeit de plant in de winter, wat hem erg aantrekkelijk maakt. De bloei duurt enkele maanden. Lees hier alles over de bloei, standplaats, stekken, planten en verzorging van de heester.

Het is een winter bloeiende heester met een compacte groei. Deze Viburnum soort is vrij gevoelig voor vorst, tot – 12 graden Celsius kan de plant nog wel verdragen, daaronder treedt er vaak schade op aan het blad of kunnen er takken doodvriezen. Dit treedt nog sneller op als de plant op een plek staat waar vaak harde wind optreedt.

De heester kan 3 meter hoog en breed worden. Tegenwoordig is de plant ook op stam verkrijgbaar. De plant doet het goed in een pot op het terras of in een border. Ook is hij uitermate geschikt om als haag te gebruiken.

Viburnum tinus kopen

De plant kan het jaarrond gekocht en geplant worden, dat laatste zolang het maar niet vriest. Er zijn verschillende formaten van de heester te koop en Viburnum tinus op stam is ook verkrijgbaar. Zorg bij het aanplanten van de heester voor voldoende groeiruimte. Een klein exemplaar heeft in de toekomst veel ruimte nodig.

Viburnum tinus kopenKoop deze plant

Bloei en Blad

Viburnum tinus bloeit lang inde winter en het voorjaar, van ongeveer januari t/m mei. Eerst worden er bloemschermen gevormd met een platte vorm. Een bloemscherm bestaat uit vele kleine roze gekleurde bloemknopjes. Uit de roze bloemknopjes komen uiteindelijk mooie witte bloemen tevoorschijn. Zodra de plant aan het eind van de bloei gekomen is verschijnen er nog zwart/ blauwe bessen aan de plant. Dit maakt de plant aantrekkelijk voor vogels.

Het blad van de plant is het gehele jaar door mooi. Het is mooi donkergroen en glanzend.

De voorkeur standplaats en grond

Viburnum tinus houdt van een plaats in de volle zon of halfschaduw. Verder staat hij graag wat beschut tegen harde wind. Als de plant teveel Noord Oosten wind vangt, treedt er sneller schade op aan de bladeren bij lage lucht temperaturen. De heester staat graag in vruchtbare grond, die vochtig is, maar wel goed waterdoorlatend is.

Planten en verplanten Viburnum tinus

De heester kan het hele jaar door geplant worden, als het maar niet vriest. Bij planten in de winter is het wel verstandig om de plant en de wortels tegen vorst en harde schrale wind te beschermen. Geef de eerste tijd na het aanplanten voldoende water, zodat de plant goed kan wortelen in de grond.

Verplanten kan het best gebeuren in de herfst of winter, vanaf eind september tot april. Zorg voor een ruime wortelkluit en probeer zo weinig mogelijk grote wortels te beschadigen. Zorg ook dat het zand zoveel mogelijk tussen de wortels blijft zitten. Plant de heester in een ruimer plantgat en vul het gat aan met een mengsel van uitgegraven grond en goede plantgrond. zorg er voor lange tijd voor dat de grond niet uitgedroogd raakt. Geef in het voorjaar een gift organische mest.

Viburnum tinus stekken

De maand juli is goed geschikt voor het stekken van Viburnum. Neem een takje wat dit jaar gegroeid is en trek dit van de plant af met meenemen van een klein stukje bast van de hoofdtak (stek met een hieltje). Verwijder het blad aan de onderzijde van de stek en een gedeelte van het bovenste blad, om uitdroging tegen te gaan. Doop het scheurvlak in stekpoeder en zet de stek in een pot met stekgrond. Geef voldoende water en dek de pot af met plastic of glas. Zet de pot op een lichte plek uit de zon. Check regelmatig of de grond nog voldoende vochtig is. Na de winter kan de gewortelde stek buiten in de grond worden geplaatst.

Hoe en wanneer snoei je Viburnum tinus

De plant hoeft niet gesnoeid te worden, wel kun je na de bloei takken weghalen om de vorm van de struik mooi te houden. Ook is het verstandig om dode takken en lelijke bladeren te verwijderen. Bij de plant op stam is het goed om te zorgen dat de verhouding tussen de bovenkant van de plant en de stam goed te houden.

Mooie combinaties met andere planten

Andere Viburnum soorten die de moeite waard zijn

  • Japanse Sneeuwbal; Bladverliezende heester, die aan het eind van het voorjaar bloeit met grote witte platte bloemen.
  • Viburnum opulus ‘Compactum’; Bladverliezende heester die langzaam groeit. Deze heester bloeit eind voorjaar, begin van de zomer met opvallende platte schermen witte bloemen.
  • Viburnum tinus Eve Price; Groenblijvende heester met roze knoppen en wit-roze bloemen in de winter.
  • Viburnum plicatum Newport; Klein blijvende heester met bolvormige witte bloemen.
  • Viburnum tinus Gwenllian; Groenblijvende heester met roze witte bloemen in de winter en mooi glanzend blad.
  • Viburnum tinus Lisa Rose; Groenblijvende heester met donkerroze bloemknoppen en witte bloemen in de winter. Daarna blauwe bessen.
  • Viburnum sargentii ‘Onondaga’; Bladverliezende, sterk groeiende heester, die eind voorjaar bloeit met witte, roze getinte randbloemen
  • Viburnum carlessi ‘Juddii; Bladverliezende heester, die midden en eind voorjaar bloeit met ronde trossen, geurende roze getinte witte bloemen.

Alle op de site beschreven Viburnum soorten:

Viburnum soorten Winter bloeiende planten  Groenblijvende planten

Wanneer kan je Viburnum Tinus snoeien?

De heester heeft weinig snoei nodig. Haal in de voorjaar dode takken weg en snoei de heester na de bloei eventueel licht in model door te lange takken iets in te korten.

Wanneer kan je Viburnum Tinus verplaatsen?

De heester kan het best verplaatst worden tussen eind september en april. Zorg voor een ruime wortelkluit.