Viburnum tinus (Groenblijvende sneeuwbal)

Viburnum tinus is een groenblijvende heester met witte bloemen en glanzend blad. De plant bloeit in de winter, wat hem erg aantrekkelijk maakt. De bloei duurt enkele maanden. Lees hier alles over de bloei, standplaats, stekken, planten en verzorging van groenblijvende sneeuwbal.

Viburnum tinus is een bloeiende heester met veel mooie kwaliteiten:

 • Het is een groenblijvende heester met fraai donkergroen glanzend blad.
 • De heester bloeit in de winter en voorjaar met een overdaad aan witte bloemen.
 • De bessen zijn aantrekkelijk voor vogels!
 • Deze groenblijvende heester kan goed als haag worden aangeplant.

Viburnum tinus is een winter bloeiende heester met een compacte groei. Deze Viburnum soort is vrij gevoelig voor vorst, tot – 12 graden Celsius kan de plant nog wel verdragen, daaronder treedt er vaak schade op aan het blad of kunnen er takken doodvriezen. Dit treedt nog sneller op als de plant op een plek staat waar vaak harde wind optreedt.

De heester kan 3 meter hoog en breed worden. Tegenwoordig is de plant ook op stam verkrijgbaar. De plant doet het goed in een pot op het terras of in een border. Ook is hij uitermate geschikt om als informele haag te gebruiken.

StandplaatsZon/ Halfschaduw    
Hoogte in cm300
BloeimaandOktober, november, december, januari, februari, maart
BloemkleurWit
WinterhardMatig winterhard
WintergroenJa

Viburnum tinus kopen

Er zijn veel verschillende soorten viburnum tinus te koop met witte en roze bloemen. Klik op onderstaande button om deze fraaie heester te kopen;

Wanneer bloeit de heester

Viburnum tinus bloeit lang in de winter en het voorjaar, van ongeveer januari t/m mei. Eerst worden er bloemschermen gevormd met een platte vorm. Een bloemscherm bestaat uit vele kleine roze gekleurde bloemknopjes. Uit de roze bloemknopjes komen uiteindelijk mooie witte bloemen tevoorschijn. Zodra de plant aan het eind van de bloei gekomen is verschijnen er nog zwart/ blauwe bessen aan de plant. Dit maakt de plant aantrekkelijk voor vogels.

Het blad van de plant is het gehele jaar door mooi. Het is mooi donkergroen en glanzend.

De voorkeur standplaats en grond

Viburnum tinus houdt van een plaats in de volle zon of halfschaduw. Verder staat hij graag wat beschut tegen harde wind. Als de plant teveel Noord Oosten wind vangt, treedt er sneller schade op aan de bladeren bij lage lucht temperaturen. De heester staat graag in vruchtbare grond, die vochtig is, maar wel goed waterdoorlatend is.

Planten en verplanten Viburnum tinus

De heester kan het hele jaar door geplant worden, als het maar niet vriest. Bij planten in de winter is het wel verstandig om de plant en de wortels tegen vorst en harde schrale wind te beschermen. Geef de eerste tijd na het aanplanten voldoende water, zodat de plant goed kan wortelen in de grond.

Verplanten kan het best gebeuren in de herfst of winter, vanaf eind september tot april. Zorg voor een ruime wortelkluit en probeer zo weinig mogelijk grote wortels te beschadigen. Zorg ook dat het zand zoveel mogelijk tussen de wortels blijft zitten. Plant de heester in een ruimer plantgat en vul het gat aan met een mengsel van uitgegraven grond en goede plantgrond. zorg er voor lange tijd voor dat de grond niet uitgedroogd raakt. Geef in het voorjaar en in de zomer een gift organische mest.

Viburnum tinus stekken

De maand juli is goed geschikt voor het stekken van Viburnum. Neem een takje wat dit jaar gegroeid is en trek dit van de plant af met meenemen van een klein stukje bast van de hoofdtak (stek met een hieltje). Verwijder het blad aan de onderzijde van de stek en een gedeelte van het bovenste blad, om uitdroging tegen te gaan. Doop het scheurvlak in stekpoeder en zet de stek in een pot met stekgrond. Geef voldoende water en dek de pot af met plastic of glas. Zet de pot op een lichte plek uit de zon. Check regelmatig of de grond nog voldoende vochtig is. Na de winter kan de gewortelde stek buiten in de grond worden geplaatst.

Hoe en wanneer snoei je Viburnum tinus

De plant hoeft niet gesnoeid te worden, wel kun je na de bloei takken weghalen om de vorm van de struik mooi te houden. Ook is het verstandig om dode takken en lelijke bladeren te verwijderen. Bij de plant op stam is het goed om te zorgen dat de verhouding tussen de bovenkant van de plant en de stam goed te houden. Groenblijvende sneeuwbal kan als informele haag worden aangeplant, het is niet mogelijk om er een strak gesnoeide haag mee te maken.

Mooie combinaties met andere planten

Andere Viburnum soorten die de moeite waard zijn

 • Japanse Sneeuwbal; Bladverliezende heester, die aan het eind van het voorjaar bloeit met grote witte platte bloemen.
 • Viburnum opulus ‘Compactum’; Bladverliezende heester die langzaam groeit. Deze heester bloeit eind voorjaar, begin van de zomer met opvallende platte schermen witte bloemen.
 • Viburnum tinus Eve Price; Groenblijvende heester met roze knoppen en wit-roze bloemen in de winter.
 • Viburnum plicatum Newport;Klein blijvende heester met bolvormige witte bloemen.
 • Viburnum tinus Gwenllian; Groenblijvende heester met roze witte bloemen in de winter en mooi glanzend blad.
 • Viburnum tinus Lisa Rose; Groenblijvende heester met donkerroze bloemknoppen en witte bloemen in de winter. Daarna blauwe bessen.
 • Viburnum sargentii ‘Onondaga’; Bladverliezende, sterk groeiende heester, die eind voorjaar bloeit met witte, roze getinte randbloemen
 • Viburnum carlessi ‘Juddii; Bladverliezende heester, die midden en eind voorjaar bloeit met ronde trossen, geurende roze getinte witte bloemen.

De heester heeft weinig snoei nodig. Haal in de voorjaar dode takken weg en snoei de heester na de bloei eventueel licht in model door te lange takken iets in te korten.

De heester kan het best verplaatst worden tussen eind september en april. Zorg voor een ruime wortelkluit.

Viburnum tinus is vorstgevoelig. Plant de heester bij voorkeur op een plek in de zon, beschut tegen harde wind. Zijn er door vorst takken ingevroeren, snoei deze dan in het voorjaar terug

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

80 reacties


 • H.Schoo

  M.H.

  Kan ik de viburnum tinus
  nu nog snoeien voor de winter
  Bij voorbaat dank voor Uw antwoord.
  H.Schoo


 • Grietje

  Mijn 2 Viburnums (tinus) zitten volop in de knop en nu vriest het 6 7 graden. Kan ik iets doen om schade aan de koppen te voorkomen ?


  • admin

   Je kunt de plant beschermen tegen koude wind met vliesdoek, als er toch vries schade optreedt kunnen de dode takken er in het voorjaar afgesnoeid worden. Het is vaak ook wel handig bij groenblijvende planten om de wortels, die vaak nogal oppervlakkig groeien te bedekken met een laag bladeren.


 • eppo

  Ik heb sinds afgelopen najaar 2 Viburnum- Tinus in pot bij de voordeur staan, echter de bloemen gaan hangen en sommige verschrompelen.
  Ook sommige takjes en blad gaan hangen.
  Ik heb de planten wel enkele keren water gegeven aangezien ze onder een afdak staan.
  Wat is er mis met mijn planten?


  • admin

   Misschien hebben ze toch te weinig water gehad? Ik weet het verder ook niet, misschien weet iemand anders een oplossing voor het raadsel?


   • Jan

    Misschien een gebrek aan voeding? Dat kan snel gebeuren in een pot met een beperkte hoeveelheid grond. De voeding in de potgrond gaat hoogstens 6 maanden mee. Voeding is dus belangrijk. Zeker in potten.


 • s.v.d.beek

  Hallo even een vraag over de viburnum tinus kan ik die ook in het voorjaar scheuren en mag er koemest bij.
  b.v.d. s.v.d.beek


 • admin

  Ik geef zelf de viburnum tinus ook altijd koemest in het voorjaar, en daar doen ze het goed op. Ik weet dat je de plant kan stekken, maar of scheuren ook kan, dat weet ik niet zeker.


 • Groenendaal

  Hallo,
  mijn vraag is:Onze virburnum is ongeveer 2 meter hoog en 1,5 breed,ik heb er 2 naast elkaar staan.Nu is vorig jaar er wat mee gebeurd,hij had hele rare vlekken op het blad witte kleine vlekjes.
  Nu is hij grotendeels kaal en groeit er op de topjes van de takken wel nieuw groen en hij bloeit ook wel.
  Maar hoe kan ik ervoor zorgen dat hij weer mooi voel met blad en bloemen komt.
  Het is zo’n mooie plant.


 • Willemien

  Dat klinkt als een ziekte. Ik zou het proberen met terugsnoeien en bemesten, maar of het nog wat wordt durf ik niet te zeggen, misschien heeft iemand anders nog een oplossing?
  Groeten, Willemien


 • Groenendaal

  Maar als ik hem terug snoei heb niks anders over dan alleen een houten struik.
  Twijfel heel erg,het was altijd zo’n mooie struik en ook al mooi groot.
  Wou ook het proberen met koemest,kijken of hij een oppepper ervan krijgt.

  Iemand anders nog tips???????????

  Groetjes Arnesa


  • Thea

   Heb jij hier een oplossing voor gekregen.
   Ik heb dus inderdaad gesnoeid en heidl een “houten” boom over. De meeste takken/takjes zijn nog wel groen van binnen (er zit nog leven in)


 • Janus

  Leuk, dat commentaar op de Tinus.
  Ik heb hem afgelopen voorjaar helemaal terug gesnoeid tot 20 cm.
  Nu is ie weer een meter hoog en heeft ook al weer knoppen.
  Mijn raad is: wees niet te bang om te snoeien.


 • Bert

  Zojuist heb ik een volle Viburnum Tinus bij Groenrijk aangeschaft en geplant in de border op het Zuiden als solitair.
  Hij zit vol met knop en bloemen en is ca 1 meter hoog en ca 50 cm breed.
  Ik hoop er lang van te genieten.

  Groeten,
  Bert


 • Gerdi

  Ik heb 2 Tinussen op stam en deze stonden aan de noordkant van ons huis in de schaduw omdat ze volgens de kweker ook prima in de schaduw kunnen staan. Maar de knoppen hangen slap en het blad ziet er droog uit. Ik heb ze gisteren meteen in de zon aan de zuidkant neergezet en water gegeven. Zullen ze nog overleven?


  • Willemien Mostert

   Of ze het zullen overleven zal afwachten blijven, maar geef het niet te snel op. Het slap hangen kan verschillende oorzaken hebben. De verandering van standplaats, te weinig water/voeding, de steeds weer wisselende weersomstandigheden (pas ook dit weekend weer op vanwege de aangekondigde nachtvorst). Succes ermee.


   • Gerdi

    Bedankt Willemien voor jouw reactie.

    Het is inderdaad afwachten en 1 Tinus doet het al weer wat beter na wat nieuwe grond en voldoende water. De ander heeft er nog geen zin in. Ik ben dit jaar ook pas begonnen met een moestuin, ook dat is behoorlijk lastig als je afhankelijk bent van het weer. Maar goed, al doende leert men. Ik geef de hoop zeker niet op.
    Bedankt.

    Groeten Gerdi.


 • Dicky

  Heb vorig jaar 2 tinussen gekocht 1 doet het goed de ander geeft geen bloemen. Staan aan de Zuid kant bij de voordeur in een grote pot. Er is nog nacht vorst mag ik dan ook al water geven.


 • Willemijn

  Hallo,
  In mijn voortuintje heb ik ca 20 tinussen staan die het eerste jaar prachtig hebben gebloeid. Inmiddels hadden ze vorig jaar een soort schuimende luis onder t blad en heb ik ze behandeld met antiluis. Nu zijn er veel bruine blaadjes, ik durf em niet zo goed te snoeien want dan heb ik alleen maar takken over. Iemand tips ?


 • José

  Wij hebben al meer dan 15 jaar 3 viburnum Tinus op stam in de volle grond in de voortuin staan. Elk voorjaar na de bloei in mei/juni snoeien wij ze flink kort en bol. Zo hebben wij er al jaren véél plezier van….dus niet bang zijn om flink te snoeien.

  José


 • Danny

  Er werd mij aangeraden om viburnus tinus te planten als alternatief voor klimop. Klimop krijgt op de duur dikke takken die je draad van je omheining kunnen scheef trekken. Is dit goed advies? Zal ik een mooi groen scherm krijgen?


 • Diana

  Hallo,

  Hebben vorig jaar een Viburnum Tinus gepland.
  Heeft prachtig gebloeid, maar bloemetjes vallen er af als ze uitgebloeid zijn.
  Krijgt geen bessen. Moeten we er een mannetje of een vrouwtje bij hebben?

  vrgr.


 • Reinou

  Hallo,

  We hebben eind augustus een Viburnum Tinus gekregen. Hij staat in een grote pot op het balkon. Toen we hem kregen zat hij al vol met knoppen en een enkel bloemetje. Helaas is de rest van de knoppen nog steeds niet uitgekomen. Weet iemand of er een kans is dat deze knoppen nog uitkomen? Zo nee, laat ik dan de niet uitgekomen knoppen zitten, gaan ze er vanzelf af of moet ik ik ze afsnoeien?

  Groetjes


  • Willemien Mostert

   Ik zou ze er lekker aan laten zitten, ze komen vast nog wel uit. Ik heb laatst ook een nieuwe Viburnum tinus gekocht die half in knop en half in bloei stond. Er gaan nu steeds meer knoppen uitkomen. Zorg wel dat de plant voldoende water krijgt, dat wordt nog wel eens vergeten bij planten in potten in de winter. Succes ermee! Groeten, Willemien


 • Marjam

  Onze Viburnum heeft wel knoppen, maar deze komen nooit uit. Vier jaar geleden geplant. Iemand een idee hoe dit kan?


 • M van Pol

  Ik heb vorig jaar in april bij het tuincentrum een Viburnum gekocht, hij was in bloei. Er zijn echter geen besjes aan gekomen en er zit op dit moment nog geen knopje in. Gaat dit nog goed komen?


 • lies

  Heb al 3 jaar een tinus in pot. Bladeren zien er mooi uit maar krijgt nooit bloemen. Wat kan ik hieraan doen?


 • Ton vd H

  IK heb al vier jaar een V.Tinus in de tuin staan. Hij bloeit sinds twee jaren geleden in het voorjaar redelijk tot goed, maar de takken blijven vrij kaal met weinig blad, en het struikje groeit nauwelijks. Wat kan ik het beste doen om ‘m eens goed te doen groeien?


 • Marie-Anne

  Mijn pas geplante Viburnum (of hij Tinus heet weet ik niet) heeft een paar mooie witte bolbloemen die nu hier en daar bru9n beginnen te worden. Moet ik de bloemen eraf halen of doet de natuur het werk zelf…? Dank voor uw reactie!


 • F.Onrust

  Wij hebben vorig jaar, voor op het balkon, drie viburnums tinus, in grote vierkante potten gekocht. Deze hebben toen prachtig gebloeid, dit voorjaar ook, maar toen begonnen ze vol met kleine spinnewebbetjes te zitten. (spint?) We hebben met half spiritus/water en een beetje afw.middel gespoten. Hielp niet. Toen met Promanal-R een paar keer gespoten. Helpt ook niet . Wat moeten we nu doen ?


 • Coby vanDijk

  Ik heb een prachtige viburnum, maar hij wordt echt te groot voor onze tuin en heeft ruzie met een perenboom. De viburnum is nu wel 3 meter hoog. Een pracht struik, maar ik zou hem graag wat kleiner willen hebben. Kan er ook van de bovenkant een stuk af?


 • Corrie

  goede morgen,

  Al 2 jaar drie viburnums op mijn balkon, dit jaar is er een die lelijke bladeren krijgt met hele kleine witte ztipjes, de bladern worden ook donker en kleiner lijkt het wel.
  Bij het tuincentrum zeggen ze dat het vreselijk besmetelijk is, niets aan te doen en de plant zal dood gaan. Is dat zo?
  Graag advies.
  bvd
  Corrie


  • Willemien Mostert

   Dit klinkt als woldopluis.Er zijn bestrijdingsmiddelen voor te koop, maar die helpen eigenlijk alleen in het begin op de eitjes die net zijn uitgekomen.U kan nog proberen echt alle aangetaste delen te verwijderen en weg te gooien, ook als dit betekent dat de struik bijna helemaal kort gesnoeid moet worden. Misschien redt hij het dan en gaat weer uitlopen, zon niet, nou ja dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Succes ermee.


 • Jean-Pierre

  Kan ik nu een grote viburnum op stam verhuizen hij staat in de volle grond en is wel 2,5 meter hoog. gr.


 • Andre

  Wij hebben 5 Viburnum Tinus in de tuin staan, de grootste is 30 jaar oud en ruim 4 meter hoog, één is 2 meter en drie
  staan in een pot en zijn plm. 1 meter hoog.
  Ieder jaar hebben we last van aantasting door wolluis en andere narigheid.
  We verwijderen de aangetaste bladeren handmatig, dat werkt prima maar kost wel veel tijd. Drie staan er nu volop in bloei.


 • Suur Maj Zonneveld

  Goede dag. Ik heb een aantal vibernums in de ruin en weet dat ik ze het bloeien moet snoeien. Nu bloeien ze volgens mij al sinds november 2013. Kan ik ze even goed nu een keer snoeien om ze weer wat in de vorm te krijgen?


 • Van Melkebeek Kaat

  beste,
  ik heb al 10 jaar veel struiken viburnum, ik weet niet hoe het komt,maar er staan elk jaar zo goed als geen boemen op.
  Ze worden altijd gesnoeid.
  Wat kan ik hieraan doen?
  mvg


  • Willemien Mostert

   Ik denk dat het jaarlijks snoeien juist het probleem is, de bloemknoppen worden weggesnoeid. Snoei dit jaar eens niet of haal alleen lelijke of raar groeiende takken weg. Waarschijnlijk bloeit hij dan het jaar erop volop. Succes.


 • Sonja

  Hallo Willemien,

  Zowel in de voortuin als in de achtertuin heb ik V. Tinus staan. Alle planten hebben aangevreten bladeren. De plant in de achtertuin staat op een beschutte plek op het zuiden, die in de voortuin staan op het westen. Is er een plant/ struik die ik naast de Viburnums kaan plaatsen en die het ongedierte weghoudt?
  Of is er een andere methode om de plant weer ongedierte-vrij te krijgen?


 • Ester

  K heb net de tinus gekregen voor in m’n bakken in de voortuin. Nu vraag ik me af wat ik t beste in de bakken kan doen? Eerst een laag kleikorrels en dan aarde met mest of hoeven de kleikorrels niet?


 • John

  Ik heb een Viburnum Tinus op stam ongeveer 1.80 meter hoog,maar er komen nu gele bladeren aan iemand een idee?


 • Yvonne

  kan ik de viburnum op stam nu (augustus)
  nog snoeien?


 • Dymph

  Beste lezer,
  Ik heb een prachtige viburnum tinus van inmiddels 2 meter hoog. Ik wil er aan weerszijden viburnums bij planten. Kan ik dat nu nog doen (sept/okt)?


 • T.Benneker

  Mijn viburnum tinus heeft roestbruine blaadjes vol met gaatjes, de bloei is prachtig wat moet ik nu doen?


 • Betty Plessing

  Mijn viburnum Tinus heeft geen geweldige bloei, hoe kan? Meestal snoei ik hem om wildgroei te voorkomen, voor de langste dag. Maar weer heb ik weinig bloemen!


 • Jaqueline

  Goedendag,

  Wij zouden onze viburnum eillen verkopen. Dit is een viburnum opvstam van ongeveer 150cm hoog. Wanneer kunnen we deze het beste uit steken? Of maakt dat niet veel.uit, als je hem dan ook maar eat terug snoeit?
  Heeft er hier iemand nig interesse in een heel mooie viburnum op stam? Zo ja, hoor ik het graag.

  Groeten Jaqueline


 • Yvdlaar

  Ik heb zojuist een viburnum Tinus op stam gekocht. Hij staat bij de voordeur op de galerij. Hoe vaak zal ik m water moeten geven? Het kan best heet worden daar achter t glas. Ik hoor het graag!


 • Judith

  Hoeveel viburnum-tonus gaan er op een stuk grond van 3 bij 5.5 meter. We willen er een haagbeuk van maken.


 • Ton

  Mijn viburnum, 2 tot 2.5 meter hoog en breed bloeide prachtig maar kreeg bruine blladeren en scheidde een nare lucht af. Om die reden heb ik hem tot de grond afgesnoeid in de hoop op een hernieuwde groei in het voorhjaar. Zelfs de gesnoeide takken verspreiden deze lucht nog af, voornamelijk als ze vochtig zijn. Weet iemand de oorzaak en of hij nog kan overleven?


 • Mila Bisoen

  Hallo mijn viburnum doet het helemaal goed mooie witte bloemen en ook besjes en blijft mooi groen het is op stam.
  Mijn vraag hoe te snoeien hij gaat in de breedte erg groot worden en ook in de hoogte en ik het mogelijk om te stekken en hoe gaat dat
  ik heb hem al 4 jaar en doet het elk jaar gewoon helemaal goed en bloeit ook mooi


 • Yvon

  Ik heb vanmiddag een Viburnum Tinus gekocht. Nu lees ik hier dat deze plant voeding nodig heeft. Welke voeding is goed?


 • Gemma

  De grote struik in mijn achtertuin vertoont ineens uitval van geel geworden blaadjes. Het is nu lang droog weer. Zou bladuitval daarvan komen? Is de grond en struik bewateren nodig? Kan ik eventueel nog koemest geven in juli?


 • Sonja

  Beste Willemien,

  Mijn viburnum Tinus is de enige plant die nog is overgebleven na het weghalen van mijn hedera schutting. Helaas is deze hartstikke scheef gegroeid, ziet er werkelijk niet uit. Ik wil hem zo graag houden. Recht trekken is geen optie ..geen plaatst voor paal en de nieuwe schutting erachter is niet stevig genoeg.

  Nu vraag ik me af if of hij nog een beetje in vorm uit zal kunnen lopen als ik hen tot ca 50 cm terug snoei.

  Hij staat in de zon, mast de achterkant die nu dus kasl is krijgt weinig licht

  Ik heb er al flink aan gesnoeid, dit kon helaas niet anders..weet dat het nu eund juli niet de beste tijd is..dus hoop dat hij nog wat uit gast lopen. Masr tot hoever kan ik snoeien?

  Jammer dat ik geen foto kan plaatsen. Alvast dank vd reactie


 • Anja Melchers

  Beste Willemien,
  Onze Viburnum Tinus heeft al een poosje enkele takken met geel blad en wij konden er maar niet achter komen wat dit was.
  Nu heeft iemand ons van de week verteld dat we de plant gauw ” bitterzout ” tegen de verkleuring etc. moesten geven want dat de plant daar een tekort aan heeft, klopt dit en kunnen wij dat nu nog toedienen.
  Vriendelijke groet Anja Melchers


 • Rietta

  Mijn sneeuwbal is nu in bloei. Week of twee geleden (half augustus) begon de bloei. Komt dit door de uitzonderlijk warme zomer?


 • Ingrid

  Beste, vorig jaar heb ik de viburnum Tinus gekocht en precies gedaan zoals ik deze plant moet verzorgen. Hij heeft het ok gedaan maar vanaf september is hij al volledig gaan uitvallen en was helemaal kaal in de winter.

  Min schoonouders hebben dezelfde en daar heeft hij de ganse winter witte bollen gehad en bessen in overvloed.

  Ik heb wat takjes geknipt en de takken zijn niet dood, gewoon nog groen van binnen maar overal lees ik dat de viburnum winterhard is maar hij is helemaal kaal… Moet ik hem opgeven of nog geduld hebben tot hij gaat uitbotten?
  Het is een grote struik (in pot) dus ik gooi hem liever niet weg als hij nog te redden is.

  Als u enig advies heeft, zou ik dat enorm waarderen.

  Met vriendelijke groet, Ingrid


 • groenendaal

  Ik heb een haag van viburnum, zeer prachtig ware het niet dat 1 van de struiken dor werd , gele bladeren en kaal werd.Bij navraag links en rechts heb ik gespoten met SPORGON, en heb ik stikstof aan de voet aangebracht onder vorm van korrels en goed gegoten;Geen resultaat;Bij navraag hier en daar zij iemand mij hem te snoeien volledig tot op 50 cm boven de grond waar de takken nog goed vochtig zijn De plant zou dan weer uitschieten en binnen een jaar of twee terug groot zijn.Waar of niet.Heeft iemand dat al gedaan.Roger