Viburnum opulus Compactum – Gelderse Roos

Viburnum opulus Compactum

Gelderse Roos

Viburnum opulus Compactum of Gelderse Roos is een rijkbloeiende heester met witte bloemen, rode bessen en een compacte groei.

De heester is goed winterhard en wordt 1 tot 1,5 m hoog en is daardoor goed geschikt voor de wat kleinere tuin.

Viburnum opulus Compactum kan solitair in de border staan, maar is zeker ook geschikt om als haag aan te planten of in grotere groepen. Houdt hierbij 4 stuks per strekkende meter aan of 5 stuks per vierkante meter.

Standplaats Viburnum opulus Compactum

Deze bloeiende heester staat graag op een plek in zon of halfschaduw. Hoe meer zon de heester krijgt, hoe meer bloemen en bessen eraan zullen komen.

De grond moet wel vochtig zijn en het liefst humus-en voedselrijk.

Als de heester op te droge grond staat is hij vatbaarder voor het krijgen van bladluis.

Bloei, bessen en blad

Viburnum opulus Compactum heeft een rijke bloei in mei en juni met witte bloemschermen.

Na de bloei komen er langdurig trossen rode bessen aan, van juli tot in december. De bessen zijn een lekkernij voor vogels, voor mensen zijn ze echter (in grote hoeveelheden gegeten) giftig.

Het blad is 3 tot 5 lobbig en is groen van kleur. In de herfst zie je een prachtige verkleuring van het blad optreden naar rozerode kleuren. In de winter verliest de heester zijn blad, waarna de dichte begroeiing van de takken zichtbaar wordt.

Verzorging van de heester

  • Snoei is niet noodzakelijk, maar kan wel. In het voorjaar kunnen aangetaste takken verwijderd worden. Verder kan er eventueel licht bij gesnoeid worden om de heester mooi compact te houden. Mocht er (bijna) geen bloei meer optreden, dan kan er verjongingssnoei toegepast worden. Snoei hierbij enkele van de oudste takken flink terug, tot vlak bij de basis van de heester.
  • Bemest de heester in het voorjaar met organische mest.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier