Viburnum burkwoodii – Sneeuwbal

Viburnum burkwoodii

Viburnum burkwoodii – Sneeuwbal

Viburnum burkwoodii of Sneeuwbal is een groot wordende heester, alleen geschikt voor grote tuinen, met bloei in het voorjaar met witte bloemen.

De heester is goed winterhard en kan uiteindelijk tot wel 3 m hoog worden en groeit in de breedte net zo uit. Kortom, deze heester is niet geschikt voor kleine tuinen.

Met snoei is de hoogte en breedte tot op zekere hoogte wel te beperken.

Viburnum burkwoodii is een half groenblijvende plant, wat inhoud dat in zachte winters het blad grotendeels aan de plant blijft, maar in strenge winters zal de heester zijn blad (grotendeels) verliezen.

Standplaats Viburnum burkwoodii

Deze bloeiende heester staat graag op een plek in de zon of in lichte schaduw.

Wat de grond betreft heeft de heester niet veel eisen. Iedere goede tuingrond voldoet, zolang deze maar vochtig, maar wel waterdoorlatend is. De voorkeur van de plant gaat wel uit naar humus- en voedselrijke grond.

Bloei, bessen en blad

Viburnum burkwoodii bloeit in april, mei en eventueel nog in juni met bolvormige bloemen die van lichtroze steeds witter worden. De bloemknoppen zijn roze van kleur. De bloemen geuren heerlijk en trekken vlinders en bijen naar de tuin. Als er niet gesnoeid wordt, dan is er een tweede bloei mogelijk in het najaar, al is deze niet zo overtuigend aanwezig.

In het najaar komen er blauwzwarte bessen aan de heester.

Het blad is ovaal en glanzend aan de bovenzijde. Het blad is groen, in de herfst verkleurd het blad naar geel rode kleuren. In een strenge winter valt het meeste blad af, in een zachte winter kan dit een groenblijvende plant zijn.

Snoei Viburnum burkwoodii

Snoei is niet noodzakelijk, maar kan wel gedaan worden, bv. om de vorm te behouden. Als de bloei t.z.t. afneemt kan verjongingssnoei uitkomst bieden. Snoei hierbij enkele van de oudste takken tot vlak boven de grond af. De jaren erna kunnen de dan oudste takken weggesnoeid worden. Zo wordt de heester verjongt en zal de bloei weer toenemen.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier