Vitex agnus castus – Monnikenpeper

Vitex agnus castusVitex agnus castus of Monnikenpeper is een sierheester die langdurig bloeit met grote violet blauwe bloemtrossen.

Deze bloeiende struik is alleen geschikt voor grote tuinen, hij wordt zeker 2 m hoog en breed.

De struik is matig winterhard en heeft daardoor een warme, beschutte standplaats nodig en waterdoorlatende grond. Hij is ook geschikt om als kuipplant te houden, al moet het dan wel een grote kuip zijn, die in de winter ook nog ergens binnen kan staan met een minimum temperatuur van 5 graden Celsius.

De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

Standplaats Vitex agnus castus

De sierheester staat graag op een warme en beschutte plek in de zon.

De grond moet waterdoorlatend zijn en humus- en voedselrijk.button Droogte wordt over het algemeen goed verdragen.

Bloei en blad

Vitex agnus castus is een langbloeiende plant met mooie blauw/violetkleurige bloemen die in trossen aan het eind van de takken komen. De bloemen worden gevormd op nieuw hout. De bloei is in augustus, september en oktober.

Het geurende blad is samengesteld en bestaat uit 5 tot 7 smalle groene bladeren. In de winter verliest de heester zijn blad.

Verzorging Vitex agnus castus

  • Bemest de heester in het voorjaar met organische mest.
  • Zorg voor een beschutte, warme standplaats.
  • Snoei in het voorjaar eventueel ingevroren takken terug. Dan kunnen ook andere takken licht worden gesnoeid, maar noodzakelijk is het niet.
  • Staat de plant in een kuip, plaats deze voor de vorst binnen op een koele plek met een minimum temperatuur van 5 graden Celsius.