Vitex agnus castus – Monnikenpeper

Vitex agnus castus

Monnikenpeper

Vitex agnus castus of Monnikenpeper is een sierheester die langdurig bloeit met grote violet blauwe bloemtrossen. Lees hier alles over de verzorging, snoei, bloei en standplaats.

Deze bloeiende struik is alleen geschikt voor grote tuinen, hij wordt zeker 2 m hoog en breed.

De struik is matig winterhard en heeft daardoor een warme, beschutte standplaats nodig en waterdoorlatende grond. Hij is ook geschikt om als kuipplant te houden, al moet het dan wel een grote kuip zijn, die in de winter ook nog ergens binnen kan staan met een minimum temperatuur van 5 graden Celsius.

De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Behalve deze soort is er ook één met witte bloemen te krijgen.   

Standplaats Vitex agnus castus

De sierheester staat graag op een warme en beschutte plek in de zon.

De grond moet waterdoorlatend zijn en humus- en voedselrijk. Droogte wordt over het algemeen goed verdragen.

Bloei en blad

Vitex agnus castus is een langbloeiende plant met mooie blauw/violetkleurige bloemen die in trossen aan het eind van de takken komen. De bloemen worden gevormd op nieuw hout. De bloei is in augustus, september en oktober.

Het geurende blad is samengesteld en bestaat uit 5 tot 7 smalle groene bladeren. In de winter verliest de heester zijn blad.

Verzorging Vitex agnus castus

  • Bemest de heester in het voorjaar met organische mest.
  • Zorg voor een beschutte, warme standplaats.
  • Snoei in het voorjaar ingevroren takken terug, ook andere takken kunnen licht worden gesnoeid, maar noodzakelijk is het niet.
  • Staat de plant in een kuip, plaats deze voor de vorst binnen op een koele plek met een minimum temperatuur van 5 graden Celsius.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier