Vlinderstruik – Buddleja; standplaats, bloei en soorten

De Vlinderstruik of Buddleja dankt zijn naam aan zijn grote aantrekkingskracht op vlinders. Het is een snelgroeiende plant  met een langdurige bloei. Lees hier alles over de verzorging, standplaats, bloei, snoei, verschillende soorten en waar je een Vlinderstruik kunt kopen.

De meeste vlinderstruiken zijn bladverliezend, enkele soorten echter behouden ’s winters hun blad.  In de zomer heeft de stuik een rijke bloei, en met zijn sierlijke groeiwijze staat hij mooi in elke border.

De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd. Alle vlinderstruiken hebben een grote aantrekkingskracht op bijen en vlinders als witjes, Atalanta, Kleine vos en de Dagpauwoog.

Standplaats Vlinderstruik

De Vlinderstruik staat het liefst in de volle zon, maar doet het ook goed in de halfschaduw. Als de struik in de volle zon staat, zal hij de meeste vlinders aantrekken. Kijk bij de aanschaf van een struik goed naar hoe groot de plant uiteindelijk kan worden en de plek die er is in de tuin. Planten worden en blijven op z’n mooist als ze voldoende ruimte en licht krijgen om te groeien.

Als grondsoort heeft de Vlinderstruik het liefst goede, doorlatende grond met veel organisch materiaal. Maar ook op andere grondsoorten zal hij het wel doen, zolang de grond maar niet te nat of te zuur is.

Bloemen en blad

Afhankelijk van de soort die je kiest bloeit de struik juni t/m september. De bloemen zijn langwerpig van vorm.  Er zijn veel verschillende kleuren te krijgen, wit , geel naar roze naar paars en alle variaties ertussen. Als je de uitgebloeide bloemen eruit knipt, komt er een tweede bloei op gang. Deze tweede serie bloemen kun je het best aan de plant laten zitten als bescherming tegen vorst. De vorming van al die bloemen kost veel energie, dus het is belangrijk om vroeg in het jaar goede (organische) mest te geven. Als je bovendien zorgt voor voldoende vocht dan blijven de vele bloemen lang mooi.

Het blad van de vlinderstruik is mooi grijsgroen en langwerpig van vorm.

Plantplaats

De Vlinderstruik staat mooi in een gemengde border, in een heester border, in de natuurlijke tuin of als solitair.

Buddleja snoeien

In oktober kunnen de sterk gegroeide takken alvast tot de helft teruggesnoeid worden. Hiermee voorkom je dat de plant in de winter los komt te staan. Als de planten veel wind vangen kunnen de takken zo erg bewegen, dat er aan de basis van de plant een gat in de grond komt. Als er vervolgens veel water in het gat komt kan de basis van de plant gaan rotten, of bij vorst kan het bevroren water de plant beschadigen.

In het voorjaar kun je de vlinderstruik tot 30 cm boven de grond terugsnoeien. Als je een Vlinderstruik nooit snoeit zal hij erg hoog worden en steeds minder bloemen gaan vormen.

Enkele soorten Vlinderstruiken

  •  alternifolia heeft overhangende, dunne twijgen en grijsgroen blad en bloeit in mei en juni.
  •  weyeriana Sungold bloeit met oranje gele bloemen en heeft groen blad.
  • Buddleja davidii heeft dikke bloempluimen die wel 25 cm lang kunnen worden.
  • Black Knight heeft donker paarse bloemen
  • Dartmoor heeft vertakte paarse bloempluimen
  • Nancy Blue blijft klein ( tot 1,5 m) en heeft violette bloemen
  • Royal Red heeft kleine, roodpaarse trossen
  • White profusion is wit van kleur.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

12 reacties


  • Tina van Lammeren

    Hallo mw Mostert,

    Ik heb uw site bekeken en vind deze erg leuk en nuttig.
    Ik woon in Frankrijk in de Auvergne op 850 meter hoogte. Daar wil ik binnenkort een tuin gaan aanleggen. De grond is lichte kleigrond, zuurgraad 6,5, met een tekort aan fosfaten en magnesium die ik ga aanvullen binnenkort dmv een extra bemesting. Ik wil voor mijn tuin graag planten putten uit het assortiment dat ik in Nederland ook kende. Ik maak me daarbij met name zorgen over de winterhard van planten. De winters zijn hier normaal (dit jaar toevallig niet) strenger dan in Nederland, met ook meer sneeuw. Een maand lang temperaturen van -20 ’s nachts kan zo maar gebeuren. Bij navraag in een goed tuincentrum werd aangegeven dat door de ijlere lucht dat geen probleem zou zijn en planten die in Nederland gebruikt worden en winterhard zijn, dat hier ook zijn. Bent u het daarmee eens of beperkt dit gegeven mijn keuze?

    Met vriendelijke groeten,
    Tina van Lammeren


    • admin

      Hallo Tina, bedankt voor het compliment. Ik vind tuinieren en schrijven erover erg leuk om te doen. Ik denk dat ze wel gelijk hebben in dat tuincentrum. Zoek wel planten uit die tegen strenge vorst kunnen en bescherm ze voldoende met vliesdoek of ander materiaal tegen de kou. Ook bij mij overleven sommige planten een wat strenge winter met sneeuw het niet of niet geweldig goed. Het meeste komt de winters echter wel goed door. Succes ermee!


    • Bert van Dulken

      Hallo Tina,
      Heb je nog meer info nodig?
      Groet, Bert.


  • s. bonnema

    mijn vlinderstruiken staan een halve dag in de volle zon. nu gaan de takken en bladeren slap hangen in de zon en ’s avonds komt de struik weer wat bij. ik had begrepen dat deze struiken juist goed over de zon kunnen. staan ze misschien verkeerd of zijn de planten niet goed.

    gr. sil


    • Willemien Mostert

      De struiken horen echt goed tegen zon te kunnen. Geen idee waardoor ze gaan hangen. Is het probleem er nog altijd? Krijgen ze wel voldoende water? Het is deze zomer natuurlijk voor Nederlandse begrippen wel erg zonnig en warm!


  • s. bonnema

    ze hebben regelmatig water gekregen.
    momenteel gaat het wel weer goed.


  • nordwin college buitenpost

    weet iemand meer planten voor dieren dan vlinderstruiken.


  • Strobbe

    Goeie dag,
    probleem met mijn vlinderstruik: hij heeft heel veel bloemen, maar helaas komen die niet open, staat wel in volle zon op terras in pot maar krijgt regelmatig water; misschien ben ik verkeerd; hopelijk kunt U mij helpen!


  • Chantal

    Goedendag,
    Net als de reactie van Strobbe van aug 2017, loop ik tegen het probleem aan dat mijn vlinderstruik vol bloempluimen zit. Alleen gaan niet bloeien. Er is 1 mini trompet bloempje geweest. Standplaats en hoeveelheid water zijn goed. Plant is in het voorjaar pas gepland. Een idee waarom de knoppen niet gaan bloeien???


  • Roland van oevelen

    beste, wil een vlinderstruik zetten op de camping, deze zou dan achter het tuinhuis komen, maar zou veel in de schaduw staan maar wel uit de wind, is dit oké voor hier een vlinderstruik te plaatsen?
    alvast bedankt..