Vlinderstruik – Buddleja; standplaats, bloei en soorten

Vlinderstruik
Vlinderstruik
Vlinderstruik – Buddleja

De vlinderstruik of Buddleja dankt zijn naam aan zijn grote aantrekkingskracht op vlinders. Het is een snelgroeiende plant.

Algemene informatie

De meeste vlinderstruiken zijn bladverliezend, enkele soorten echter behouden ’s winters hun blad.  In de zomer heeft de stuik een rijke bloei, en met zijn sierlijke groeiwijze staat hij mooi in elke border.

De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei. Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen
kleur en bloeitijd. Alle vlinderstruiken hebben een grote aantrekkingskracht op vlindersbutton als witjes, Atalanta, Kleine vos en de Dagpauwoog.

Standplaats Vlinderstruik

De Vlinderstruik staat het liefst in de volle zon, maar doet het
ook goed in de halfschaduw. Als de struik in de volle zon staat, zal hij de meeste vlinders aantrekken.

Als grondsoort heeft de Vlinderstruik het liefst goede, doorlatende grond met veel organisch materiaal. Maar ook op andere grondsoorten zal hij het wel doen, zolang de grond maar niet te nat of te zuur is.

Bloemen en blad

Afhankelijk van de soort die je kiest bloeit de struik juni t/m september. De bloemen zijn langwerpig van vorm.  Er zijn veel verschillende kleuren te krijgen, van wit naar roze naar paars en alle variaties ertussen. Als je de uitgebloeide bloemen eruit knipt, komt er een tweede bloei op gang. Deze tweede serie bloemen kun je het best aan de plant laten zitten als bescherming tegen vorst. Het blad van de vlinderstruik is mooi grijsgroen en langwerpig van vorm.

Plantplaats

De Vlinderstruik staat mooi in een gemengde border, in een heesterborder, in de natuurlijke tuin of als solitair.

Snoeien

In oktober kunnen de sterk gegroeide takken alvast tot de helft teruggesnoeid worden. Hiermee voorkom je dat de plant in de winter los komt te staan. Als de planten veel wind vangen kunnen de takken zo erg bewegen, dat er aan de basis van de plant een gat in de grond komt. Als er vervolgens veel water in het gat komt kan de basis van de plant gaan rotten, of bij vorst kan het bevroren water de plant beschadigen.

In het voorjaar kun je de vlinderstruik tot vlak boven de grond terugsnoeien. Als je een Vlinderstruik nooit snoeit zal hij erg hoog worden en steeds minder bloemen gaan vormen.

Enkele soorten Vlinderstruiken

Buddleja White profusion
Buddleja White profusion – Witte Vlinderstruik
 • Buddleja alternifolia heeft overhangende, dunne twijgen en grijsgroen blad en bloeit in mei en juni.
 • Buddleja weyeriana Sungold bloeit met oranje gele bloemen en heeft groen blad.
 • Buddleja davidii heeft dikke bloempluimen die wel 25 cm lang kunnen worden.
 • Black Knight heeft donker paarse bloemen
 • Dartmoor heeft vertakte paarse bloempluimen
 • Nancy Blue blijft klein ( tot 1,5 m) en heeft violette bloemen
 • Royal Red heeft kleine, roodpaarse trossen
 • White profusion is wit van kleur.
Print Friendly, PDF & Email

11 Comments

 • Tina van Lammeren
  juli 18, 2011 @ 11:44 am

  Hallo mw Mostert,

  Ik heb uw site bekeken en vind deze erg leuk en nuttig.
  Ik woon in Frankrijk in de Auvergne op 850 meter hoogte. Daar wil ik binnenkort een tuin gaan aanleggen. De grond is lichte kleigrond, zuurgraad 6,5, met een tekort aan fosfaten en magnesium die ik ga aanvullen binnenkort dmv een extra bemesting. Ik wil voor mijn tuin graag planten putten uit het assortiment dat ik in Nederland ook kende. Ik maak me daarbij met name zorgen over de winterhard van planten. De winters zijn hier normaal (dit jaar toevallig niet) strenger dan in Nederland, met ook meer sneeuw. Een maand lang temperaturen van -20 ’s nachts kan zo maar gebeuren. Bij navraag in een goed tuincentrum werd aangegeven dat door de ijlere lucht dat geen probleem zou zijn en planten die in Nederland gebruikt worden en winterhard zijn, dat hier ook zijn. Bent u het daarmee eens of beperkt dit gegeven mijn keuze?

  Met vriendelijke groeten,
  Tina van Lammeren

  • admin
   juli 18, 2011 @ 3:32 pm

   Hallo Tina, bedankt voor het compliment. Ik vind tuinieren en schrijven erover erg leuk om te doen. Ik denk dat ze wel gelijk hebben in dat tuincentrum. Zoek wel planten uit die tegen strenge vorst kunnen en bescherm ze voldoende met vliesdoek of ander materiaal tegen de kou. Ook bij mij overleven sommige planten een wat strenge winter met sneeuw het niet of niet geweldig goed. Het meeste komt de winters echter wel goed door. Succes ermee!

  • Bert van Dulken
   juni 29, 2012 @ 8:16 pm

   Hallo Tina,
   Heb je nog meer info nodig?
   Groet, Bert.

   • Tina
    juli 2, 2012 @ 11:08 am

    Hoi Bert,

    Hier kon ik mee uit de voeten. De planten staan er al. Alles goed?

 • s. bonnema
  augustus 5, 2013 @ 4:50 pm

  mijn vlinderstruiken staan een halve dag in de volle zon. nu gaan de takken en bladeren slap hangen in de zon en ’s avonds komt de struik weer wat bij. ik had begrepen dat deze struiken juist goed over de zon kunnen. staan ze misschien verkeerd of zijn de planten niet goed.

  gr. sil

  • augustus 21, 2013 @ 7:30 am

   De struiken horen echt goed tegen zon te kunnen. Geen idee waardoor ze gaan hangen. Is het probleem er nog altijd? Krijgen ze wel voldoende water? Het is deze zomer natuurlijk voor Nederlandse begrippen wel erg zonnig en warm!

 • s. bonnema
  augustus 21, 2013 @ 3:03 pm

  ze hebben regelmatig water gekregen.
  momenteel gaat het wel weer goed.

 • nordwin college buitenpost
  mei 15, 2014 @ 12:34 pm

  weet iemand meer planten voor dieren dan vlinderstruiken.

 • Strobbe
  augustus 29, 2017 @ 3:41 pm

  Goeie dag,
  probleem met mijn vlinderstruik: hij heeft heel veel bloemen, maar helaas komen die niet open, staat wel in volle zon op terras in pot maar krijgt regelmatig water; misschien ben ik verkeerd; hopelijk kunt U mij helpen!

 • Chantal
  juli 27, 2019 @ 5:13 pm

  Goedendag,
  Net als de reactie van Strobbe van aug 2017, loop ik tegen het probleem aan dat mijn vlinderstruik vol bloempluimen zit. Alleen gaan niet bloeien. Er is 1 mini trompet bloempje geweest. Standplaats en hoeveelheid water zijn goed. Plant is in het voorjaar pas gepland. Een idee waarom de knoppen niet gaan bloeien???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.