Vlinderstruik – Buddleja; standplaats, bloei en soorten

Vlinderstruik

Vlinderstruik – Buddleja

De vlinderstruik of Buddleja dankt zijn naam aan zijn grote aantrekkingskracht op vlinders. Het is een snelgroeiende plant.

De meeste vlinderstruiken zijn bladverliezend, enkele soorten echter behouden ’s winters hun blad.  In de zomer heeft de stuik een rijke bloei, en met zijn sierlijke groeiwijze staat hij mooi in elke border.

De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd. Alle vlinderstruiken hebben een grote aantrekkingskracht op vlinders als witjes, Atalanta, Kleine vos en de Dagpauwoog.

Vlinderstruik kopen

Er zou eigenlijk in iedere tuin een vlinderstruik moeten staan. Niet alleen vanwege de langdurige bloei, maar zeker ook vanwege de grote hoeveelheid prachtige vlinders die op de plant afkomen. Veel mensen denken dat hun tuin te klein is om er een vlinderstruik in kwijt te kunnen, maar tegenwoordig zijn er ook klein blijvende struikjes verkrijgbaar, dus voor iedere tuin is er wel een exemplaar te vinden! Ook wat bloemkleur betreft kan je alle kanten op. Dus wil je ook veel bloemen en vlinders in de tuin, koop dan hier een prachtige vlinderplant!

Vlinderstruik kopen

Vlinderstruik kopen

Standplaats Vlinderstruik

De Vlinderstruik staat het liefst in de volle zon, maar doet het ook goed in de halfschaduw. Als de struik in de volle zon staat, zal hij de meeste vlinders aantrekken. Kijk bij de aanschaf van een struik goed naar hoe groot de plant uiteindelijk kan worden en de plek die er is in de tuin. Planten worden en blijven op z’n mooist als ze voldoende ruimte en licht krijgen om te groeien.

Als grondsoort heeft de Vlinderstruik het liefst goede, doorlatende grond met veel organisch materiaal. Maar ook op andere grondsoorten zal hij het wel doen, zolang de grond maar niet te nat of te zuur is.

Bloemen en blad

Afhankelijk van de soort die je kiest bloeit de struik juni t/m september. De bloemen zijn langwerpig van vorm.  Er zijn veel verschillende kleuren te krijgen, wit , geel naar roze naar paars en alle variaties ertussen. Als je de uitgebloeide bloemen eruit knipt, komt er een tweede bloei op gang. Deze tweede serie bloemen kun je het best aan de plant laten zitten als bescherming tegen vorst. De vorming van al die bloemen kost veel energie, dus het is belangrijk om vroeg in het jaar goede (organische) mest te geven. Als je bovendien zorgt voor voldoende vocht dan blijven de vele bloemen lang mooi.

Het blad van de vlinderstruik is mooi grijsgroen en langwerpig van vorm.

Plantplaats

De Vlinderstruik staat mooi in een gemengde border, in een heester border, in de natuurlijke tuin of als solitair.

Snoeien

In oktober kunnen de sterk gegroeide takken alvast tot de helft teruggesnoeid worden. Hiermee voorkom je dat de plant in de winter los komt te staan. Als de planten veel wind vangen kunnen de takken zo erg bewegen, dat er aan de basis van de plant een gat in de grond komt. Als er vervolgens veel water in het gat komt kan de basis van de plant gaan rotten, of bij vorst kan het bevroren water de plant beschadigen.

In het voorjaar kun je de vlinderstruik tot 30 cm boven de grond terugsnoeien. Als je een Vlinderstruik nooit snoeit zal hij erg hoog worden en steeds minder bloemen gaan vormen.

Enkele soorten Vlinderstruiken

Buddleja White profusion

Buddleja White profusion – Witte Vlinderstruik

  • Buddleja alternifolia heeft overhangende, dunne twijgen en grijsgroen blad en bloeit in mei en juni.
  • Buddleja weyeriana Sungold bloeit met oranje gele bloemen en heeft groen blad.
  • Buddleja davidii heeft dikke bloempluimen die wel 25 cm lang kunnen worden.
  • Black Knight heeft donker paarse bloemen
  • Dartmoor heeft vertakte paarse bloempluimen
  • Nancy Blue blijft klein ( tot 1,5 m) en heeft violette bloemen
  • Royal Red heeft kleine, roodpaarse trossen
  • White profusion is wit van kleur.

Bloeiende struiken/heesters