Weigela candida – Weigela

Weigela candidaWeigela candida of Weigela is een rijkbloeiende heester met zuiver witte trompetvormige bloemen, die mooi afsteken tegen het groene blad. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging.

De heester is goed winterhard en wordt ongeveer 2 m hoog. Eerst is de groei opgaand, later gaan de takken overhangen. Weigela candida is geschikt om achter in een border te plaatsen en kan ook goed solitair worden geplaatst of juist in grote groepen. Ook geschikt voor in een informele haag.
Er zijn veel verschillende soorten Weigela, met variatie in hoogte en kleur. Weigela candida wordt vrij fors en is daardoor minder geschikt voor de heel kleine tuin. Plant 1 stuks per vierkante meter.

Standplaats Weigela candida

De voorkeur van de heester gaat uit naar een plek in de zon, maar lichte schaduw wordt ook verdragen. Hoe meer zon er wordt gevangen hoe rijker de bloei zal zijn.

De grond kan het best licht vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend. Zorg verder voor voedselrijke grond.

Bloei en blad

Weigela candida is een langbloeiende plant met trompetvormige witte bloemen die licht geuren. De bloei is van april t/m juni. Eventueel kan er in het najaar nog een lichte nabloei plaatsvinden.

Het blad is langwerpig en is groen van kleur. De heester is bladverliezend en heeft geen herfstverkleuring.

Snoei Weigela candida

Direct na de bloei kunnen de takken die gebloeid hebben worden teruggesnoeid tot net boven de eerste niet bloeiende zijscheut. De bloemen verschijnen op hout van een jaar oud, wacht dus niet te lang met snoeien.

Houdt oudere heesters vitaal d.m.v. verjongingssnoei. Snoei hiervoor enkele van de oudste takken terug tot vlak boven de grond. Zo blijft de heester jong en zal rijkelijk blijven bloeien. Let wel op, aan de totaal afgesnoeide takken komen het volgende jaar geen bloemen.

Weigela soorten

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier