Verbena bonariensis – IJzerhard; standplaats, bloei, stengel en blad

Verbena bonariensis

Verbena bonariensis of IJzerhard is een groenblijvende plant die langbloeiend is, met lila gekleurde bloemen.

Algemene informatie

Met ons klimaat heeft Ijzerhard in een strenge winter bescherming nodig. Je kunt de voet van de plant met stro afdekken. Het kan zijn dat de plant een strenge winter niet overleeft, maar Verbena bonariensis zaait zich zodanig uit, dat de plant nooit verloren gaat.

Het plantje groeit in het voorjaar van niets tot een hoogte van 1,5 tot 2 m. Hoe zonniger hij staat, hoe hoger hij wordt. Verbena bonariensis is een goede weefplant om beplanting aan elkaar te weven. Omdat de plant zo transparant is, kan hij ook goed vooraan in een border staan, ondanks zijn hoogte. IJzerhard komt het mooist uit als het in grote groepen is geplant. Je kunt ongeveer 9 planten per vierkante meter planten.

Verbena bonariensis  is een langbloeiende plant die button veel vlinders en bijen trekt. Het zijn goede snijbloemen. Aan het eind van de winter is het plantje vanzelf afgestorven boven de grond.

Standplaats Verbena bonariensis

De plant staat graag in de zon. Hij heeft een voorkeur voor vochtige grond, die humusrijk is of uit lichte kleigrond bestaat. De grond moet wel waterdoorlatend zijn. Bij ons staat de plant in zandgrond, met humus en daar doet hij het ook goed in.

Bloei

Verbena bonariensis bloeit langdurig van juni t/m oktober met violet lila bloemschermen. In de schaduw ziet de kleur er weer anders uit, meer lavendelblauw. Ik laat de stengels altijd aan de plant zitten, er komen altijd weer leuke kleine vogeltjes op af, om zaadjes en insecten te pikken.

Stengel en blad

Verbena bonariensis heeft een harde, vierkante stengel. Vandaar de naam IJzerhard. De stengel en ook de blaadjes zijn ruw behaard. De stengels zijn kaal en groeien rechtopstaand. Het blad, wat onderaan de plant zit, is lancetvormig en is grijs/ groen van kleur.

Mijn ervaring

Verbena bonariensis is een plant die eigenlijk in iedere tuin zou moeten staan. De plant combineert goed met allerlei andere tuinplanten en kan zowel voor- als achterin de border staan. Het is een gemakkelijk te houden plant, je moet hem alleen in de winter wat bescherming geven.

Lastig voor sommigen kan zijn het feit dat de plant zich uitzaait. Overal kun je nieuwe kleine plantjes tegenkomen. Ik vind dit zelf juist erg prettig, want ze zijn gemakkelijk uit de grond te trekken en je kunt ze zo weer op een andere plek in de tuin planten.

De bloemen trekken veel vlinders, wat ik persoonlijk erg leuk vind!

Verder lezen

Vlinders naar de tuin lokken

 

26 Reactiesnaar “Verbena bonariensis – IJzerhard; standplaats, bloei, stengel en blad”

 1. Sabine zegt:

  Hoi, ik heb vorig jaar de verbanas in de tuin geplant. Hij heeft gebloeid, maar helaas de winter niet overleefd. Wat te doen? Stengels boven de grond afknippen of met wortel en al verwijderen?

  • Willemien zegt:

   Hoi Sabine, ik zou de stengels afknippen een paar centimeter boven de grond. Het kan zijn dat ze later in het voorjaar toch nog gaan uitlopen ( al hebben we dit jaar wel een erg koude winterperiode achter de rug).

 2. Sabine zegt:

  DaNkjewel voor je (snelle) reactie 😉

 3. Derk Jan zegt:

  Hoe is het uiteindelijk afgelopen? Ik heb ze zojuist ook geplant!

 4. theresia zegt:

  dag willemien,
  wat wordt er verstaan -in ’n kleine stadstuin en of/balkon -onder:
  “in de winter wat beschermen”wat kan ik hiervoor het best gebruiken”
  vriendelijke groet,
  theresia

 5. peter van der vliet zegt:

  Hoi, inderdaad na winter niet verwacht, maar toch liepen ze weer uit (evenals sslvia uliginosa); woon wel in Zeeland

 6. Blanche zegt:

  Hallo Willemien,
  Ik heb van iemand zaad gekregen van de verbena. Hoe en wanneer kan ik dat het beste zaaien?
  Groet, Blanche

  • Hallo Blanche,
   Ik heb daar zelf helaas geen ervaring mee, dus weet het niet te vertellen. Weet iemand anders het te vertellen?
   Groeten, Willemien

   • Ad zegt:

    In de natuur valt het zaad gewoon op de grond, wanneer ontkiemd het dan …….. afwachten met andere woorden, probeer het eens als het zaad rijp is te zaaien in een kistje of een piepschuim bak. Misschien komen er wel plantjes op en zet ze uit ter plaatse als ze goed handteerbaar zijn. Waarom moeten wij altijd op het zaadzakje kijken wanneer we het zaaien moeten. Proberen is leren.

 7. Hoi, kan iemand mij vertellen waar ik deze plant kan verkrijgen?
  groetjes, Petra

 8. Loes zegt:

  Dag Willemien.
  Leuk deze site tegen te komen op zoek naar een antwoord op mijn vraag.
  Deze winter zijn mijn Verbena Bonariensis heel goed doorgekomen. Zo goed dat ze al aan het uitlopen zijn. Niet van onder uit maar meer vanuit de lange stengels die ik altijd laat zitten in de winter. Omdat ik het zonde vond die uitlopers te verwijderen heb ik de stengels terug geknipt tot zo’n 40-50 cm.
  Ik twijfel nu of ik er beter aan doe ze toch tot even boven de grond terug te knippen.
  Wat zou jij doen?

 9. Brigitta zegt:

  Kan de Verbena ook in een pot/mand geplaatst worden?

 10. truus zegt:

  Hallo Willemie,

  Wanneer mag je de verbena snoeien en moet dit laag aan de grond of halverwege stengel?

  Groetjes Truus

 11. Jacqueline zegt:

  Hallo,
  zou je mij kunnen vertellen wanneer de verbena uiterlijk uit kan gaan lopen? En is dit duidelijk zichtbaar?

 12. Lida zegt:

  Hallo Willemien,
  wat een leuke website! Weet je of je een Verbena Bonariensis ook kan scheuren? Het is best een grote plant geworden en ik wil op een andere plek ook zo een neerzetten.
  groet,
  Lida

 13. Anke zegt:

  Ik heb de plant staan,maar is moeilijk om onkruid te verwijderen tussen de plant omdat die haakjes heeft en je armen openlegt. Is het aangeraden bodembedekkers tussen te planten?

Plaats een reactie